Teš je poravnal vse dolgov, ki jih je imel do francoskega Alstoma. Foto: BoBo
Teš je poravnal vse dolgov, ki jih je imel do francoskega Alstoma. Foto: BoBo

Nadzorni svet (NS) Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je na torkovi seji dobil informacijo, da je Teš Alstomu poravnal vse zapadle obveznosti. Do konca letošnjega februarja naj bi Teš neuradno dolgoval nekaj manj kot 167 milijonov. S poplačilom dolgov naj bi se končale Alstomove grožnje, da bo zapustil gradbišča v Šoštanju. Gradnja Teša 6 pa naj bi zdaj nemoteno nadaljevala.

Direktor Teša Franc Rosec je nadzornikom tudi pojasnil tveganja, ki izhajajo iz pogodbe, ki je bila sklenjena s propadlim ajdovskim gradbenim podjetjem Primorje. Ta je namreč bil aprila 2011 izbran kot najugodnejši izvajalec za izvedbo glavnih gradbenih del pri projektu Teš6.

Aprila 2012 je Primorje prenehalo delati na gradbišču, dela je prevzelo velenjsko podjetje RGP. Po navedbah vodstva Teša naj bi v omenjenem obdobju preplačali Primorje za 4,2 milijonov evrov. Primorje pa je ostalo svojim podizvajalcem dolžno več kot 1,6 milijona evrov, ki jih zdaj podizvajalci s tožbami terjajo od Teša.

V Tešu pa tudi pojasnjujejo, da iz razpoložljive dokumentacije izhaja, da so za izpostavljenost Teša glede Primorja vedeli tudi nekdanji vodilni v Tešu in v HSE-ju ter tudi nekdanji nadzorniki Teša.