Kordež se je do vratu zadolžil za menedžerski prevzem Merkurja, ki se sedaj že leta bori za preživetje. Foto: BoBo
Kordež se je do vratu zadolžil za menedžerski prevzem Merkurja, ki se sedaj že leta bori za preživetje. Foto: BoBo

Na radovljiškem okrajnem sodišču je danes potekala druga javna dražba za polovico družinske hiše Špele Kordež, na katero sta Bine Kordež in njegova žena marca 2010 z darilno pogodbo prenesla lastništvo hiše.

Podjetje Zelena hiša in Factor banka, pri kateri je Kordež najel osem milijonov evrov posojila, od Špele Kordež terjata po 194.000 oziroma 2,6 milijona evrov. Vendar je bila dražba polovice hiše ponovno neuspešna, čeprav se je izklicna cena prepolovila na 54.000 evrov.
Na okrajnem sodišču v Radovljici so pojasnili, da je bila sicer vplačana ena varščina, vendar vplačnik na dražbeni narok ni pristopil. Tretjo dražbo bo sodišče tako razpisalo le na predlog katerega izmed upnikov, ki mora biti podan najpozneje do 10. januarja 2015.

Milijoni dolgov in premalo premoženja
Jeseni bo na radovljiškem okrajnem sodišču predvidoma druga javna dražba še za Kordeževo hišo v Lescah, katere polovični lastnik je že podjetje Zelena hiša. Prva dražba junija ni bila uspešna, saj nihče ni ponudil zahtevanih 340.000 evrov.

Odredbo o prodaji nepremičnine je okrajno sodišče izdalo zaradi izterjave terjatev šestih upnikov, ki jim Kordež dolguje več kot pet milijonov evrov. Factor banka in družba Zelena hiša zahtevata po 2,6 milijona evrov oziroma 2,5 milijona evrov, po nekaj tisoč evrov pa Kordež dolguje še Gorenjski banki, Zavarovalnici Triglav, Diners Clubu Slovenija in davčni upravi.

Dolgovi Kordeža izhajajo predvsem iz menedžerskega prevzema Merkurja, za katerega je bil primoran vzeti osem milijonov evrov posojila. Merkur pa zaradi oškodovanja pri prodaji trgovskega centra na Primskovem, zaradi česar Kordež tudi prestaja zaporo kazen, od njega terja devet milijonov evrov.