Minister za finance Franc Križanič meni, da je 250-milijonska dokapitalizacija sorazmerno nizka. Foto: BoBo
Minister za finance Franc Križanič meni, da je 250-milijonska dokapitalizacija sorazmerno nizka. Foto: BoBo

"Skupščina NLB je potrdila 250 milijonov evrov dokapitalizacije, nadzorni svet banke je na predlog uprave sprejel strategijo banke, ki je varčevalno naravnava, tako da bo tudi dokapitalizacija sorazmerno nizka," je ob robu klavzure stranke SD dejal minister za finance Franc Križanič.

Križanič pričakuje še, da bo banka po poplačilu tudi nekaterih zdaj realiziranih prodaj in potem odprodaj zaseženih delnic pridobila tudi ustrezne vire za hitrejšo rast v prihodnje. Delničarji NLB-ja so na skupščini podprli predlog Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države, da lahko uprava izvede dokapitalizacijo 250 milijonov evrov z namenom krepitve kapitalske trdnosti in zagotavljanja višjega regulatornega kapitala.

KBC ni prepričan o ustreznosti dokapitalizacije
Predloga ni podprla druga največja lastnica NLB-ja, belgijska skupina KBC, ki je na skupščini vložila nasprotni predlog, po katerem bi NLB dokapitalizirali z 250 milijoni evrov - 200 milijonov evrov z denarnim vložki, 50 milijonov evrov pa v obliki hibridnih instrumentov - prav z namenom izvajanja strategije banke.

Iz tiskovne službe KBC-ja v Bruslju so sporočili, da so razočarani, ker se sprejeti predlog ne nanaša na strategijo banke za obdobje do leta 2015, ki jo trenutno izvaja uprava. "Brez jasne reference na dogovorjeno strategijo je za KBC težje ugotoviti, ali bo dokapitalizacija prinesla ustrezno vrednost," so izjavili.