Krka je poslovne izide ohranila kljub poslabšanju odnosov Evropske unije z Rusijo, ki je za našo farmacevtsko industrijo velik trg. Foto: BoBo
Krka je poslovne izide ohranila kljub poslabšanju odnosov Evropske unije z Rusijo, ki je za našo farmacevtsko industrijo velik trg. Foto: BoBo
Colarič
Dobiček pomeni vlaganje v raziskave in trdnejšo prihodnost, pravi prvi mož Krke. Foto: BoBo

Veseli smo, da imamo dobiček. To je garancija za vlaganja v raziskave in razvoj, za kar namenimo krepko več kot 100 milijonov evrov na letni ravni, in predvsem za to, da bomo lahko septembra izplačali za 81 milijonov evrov dividend in da lahko gradimo.

Colarič
Matej Pirc
Novi predsednik nadzornega sveta Krke Matej Pirc je tudi predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga. Foto: BoBo
Moskva
Nihanje tečaja evro-rubelj pomeni tveganje za poslovanje podjetij, kot je Krka. Foto: Reuters

Novi predsednik nadzornega sveta Krke je postal prvi mož SDH Matej Pirc.
Krka je objavila poslovne izide za prvo letošnje polletje. Prihodki od prodaje družbe Krka so se glede na prvih šest mesecev lani znižali za dva odstotka na 569,9 milijona evrov, dobiček pa je narasel za desetino, na 108,5 milijona evrov.

Skupina Krka je ustvarila 104,3 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar je 17 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Dobiček iz poslovanja družbe Krka pa je znašal 98,5 milijona evrov, kar je 14 odstotkov manj od primerljivega lanskega dobička iz poslovanja.

"Veseli smo, da imamo dobiček. To je garancija za vlaganja v raziskave in razvoj, za kar namenimo krepko več kot 100 milijonov evrov na letni ravni, in predvsem za to, da bomo lahko septembra izplačali za 81 milijonov evrov dividend in da lahko gradimo," je v izjavi medijem dejal prvi mož Krke Jože Colarič in spomnil na več naložb, ki jih vodijo.

Glede na količino prodanih izdelkov se je prodaja skupine Krka povečala za pet odstotkov, vendar pa so prihodki zaradi zniževanja cen zdravil in razvrednotenja nekaterih ključnih valut tako rekoč stagnirali, so v Krki zapisali v sporočilu za javnost. Prodaja na trgih zunaj Slovenije je predstavljala 94 odstotkov celotne prodaje skupine.

Na izid poslovanja skupine je močno vplival tečaj rublja, saj Rusija ostaja najpomembnejši posamični trg za Krko. Rubelj se je v prvih mesecih letošnjega leta glede na evro sicer krepil, toda njegova vrednost v prvem polletju je bila v povprečju še vedno za slabih 26 odstotkov pod povprečjem enakega lanskega obdobja.

Težave s tečajem evro-rubelj
V Rusiji se je prodaja Krke, izražena v rubljih, povečala za 13 odstotkov, izraženo v evrih pa je bila za 15 odstotkov nižja in je znašala 134 milijonov. Hkrati pa so zaradi krepitve rublja glede na konec leta 2014 nastale neto pozitivne tečajne razlike, ki so povečale finančne prihodke in s tem čisti dobiček skupine.

"Rubelj in ostale valute gredo navzgor in navzdol. To se bo dogajalo tudi v prihodnosti, zato razmere seveda spremljamo. Glede na to, da je prišlo julija in v začetku avgusta do precejšnjih znižanj cen ruske nafte, smo se zavarovali za primere valutnih nihanj, tako da lahko podaljšujemo pogodbe, dopuščamo pa tudi možnost, da jih prekinemo," je dejal.

Vzhodna Evropa je sicer ostala najpomembnejše tržišče za Krko, saj je skupina tam ustvarila 31 odstotkov vseh prihodkov od prodaje. Največjo absolutno in relativno rast prodaje glede na enako lansko obdobje pa je Krka dosegla v Zahodni Evropi (za 40,4 milijona evrov oziroma za 33 odstotkov).

"V nekaterih regijah smo bili uspešni bolj, v drugih manj," je pojasnil. Med vodilnimi državami v zahodni Evropi je omenil Nemčijo, kjer so prodajo povečali za 52 odstotkov, v Veliki Britaniji so jo skoraj podvojili, v Skandinaviji pa se temu zelo približali.

Največ od zdravil na recept
Glede na skupine izdelkov in storitev je skupina Krka prodala za 507,9 milijona evrov zdravil na recept, kar je odstotek več kot v enakem lanskem obdobju. Zdravila na recept so s tem predstavljala 84,7 odstotka prodaje skupine.

Z izdelki brez recepta, katerih prodaja se je glede na enako lansko obdobje zmanjšala za 14 odstotkov, so ustvarili 50,9 milijona evrov prodaje oziroma 8,5 odstotka prodaje skupine Krka. Veterinarskih izdelkov so ob 15-odstotni rasti prodali za 26 milijonov evrov, prodaja zdraviliško-turističnih storitev pa se je zmanjšala za tri odstotke na 14 milijonov evrov.

Naložbe
Za vlaganja in naložbe je skupina Krka v polletju namenila 45,4 milijona evrov, od tega družba Krka 37,8 milijona evrov, odvisne družbe pa 7,6 milijona evrov. Konec junija je bilo v skupini Krka 10.534 zaposlenih, kar je 35 več kot na začetku leta.

Nov predsednik nadzornega sveta
S poslovnimi rezultati se je v torek na ustanovni seji seznanil tudi novi nadzorni svet Krke. Za predsednika nadzornega sveta je bil izvoljen prvi mož Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Pirc. Na skupščini 20. avgusta so bili sicer za nadzornike Krke poleg Pirca imenovani še Simona Razvornik Škofič, Julijana Kristl, Jože Mermal, Andrej Slapar in Anja Strojin Štampar.

Krka je sporočila tudi, da švicarska in britanska podružnica družbe Astrazeneca nista vložili zahteve za revizijo na britansko vrhovno sodišče zoper odločbo višjega sodišča v Londonu, s katero je sodišče Krki prisodilo odškodnino in sodne stroške v višini nekaj manj kot 21 milijonov evrov zaradi neupravičene začasne prepovedi prodaje Krkinega zdravila esomeprazol v Veliki Britaniji od sredine leta 2010 do sredine leta 2011 zaradi domnevne kršitve patenta.

Ker so v sporu izčrpana vsa pravna sredstva, bo Krka sprostila rezervacije v višini 20 milijonov evrov, ki jih je oblikovala za zadevo esomeprazol, kar bo zavedeno v računovodskih izkazih za leto 2015.








Veseli smo, da imamo dobiček. To je garancija za vlaganja v raziskave in razvoj, za kar namenimo krepko več kot 100 milijonov evrov na letni ravni, in predvsem za to, da bomo lahko septembra izplačali za 81 milijonov evrov dividend in da lahko gradimo.

Colarič