Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 31 glasov Ocenite to novico!
Evri, bankovci, denar
Prva ocena statistikov je nekoliko višja od napovedi domačih in mednarodnih ustanov. Te so Sloveniji za lani napovedovale gospodarsko rast med 2,0 in 2,3 odstotka. Foto: Reuters
Mlečni izdelki na policah. Foto: BoBo
Porabniki so začeli opravljati nakupe, ki so jih dolgo časa odlagali. Foto: BoBo
Naselje, stanovanja, nepremičnine
Stare nepremičnine se spet prodajajo kot v najboljših časih, pri novih pa tega še ni zaznati. Foto: BoBo
Gradbišče, gradbinci, gradbeništvo, bage
Povečale so se naložbe v stroje. Foto: BoBo

Dodaj v

Lani se je BDP povečal za 2,5 odstotka

V zadnjem lanskem četrtletju se je BDP v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2015 zvišal za 2,6 odstotka
28. februar 2017 ob 11:01,
zadnji poseg: 28. februar 2017 ob 16:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po prvih podatkih statističnega urada se je BDP lani v Sloveniji realno okrepil za 2,5 odstotka, kar je nad povprečjem evrskega območja. Gospodarstvo zahteva izpeljavo reform.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, ki jih za primerjave znotraj EU-ja uporablja evropski statistični urad Eurostat, se je lani povečal za 2,6 odstotka.

V zadnjem lanskem četrtletju se je desezonirani BDP v primerjavi s tretjim četrtletjem zvišal za 1,2 odstotka, potem ko je bila v tretjem trimesečju rast na četrtletni ravni enoodstotna, v drugem 0,7- in v prvem 0,6-odstotna.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2015 pa se je BDP po desezoniranih podatkih v zadnjem trimesečju okrepil za 3,6 odstotka.

Prva ocena statistikov je nekoliko višja od napovedi domačih in mednarodnih ustanov. Te so Sloveniji za lani napovedovale gospodarsko rast med 2,0 in 2,3 odstotka.

Izvoz - glavno gonilo rasti
Glavno gonilo rasti je bil lani tako kot v prejšnjih letih izvoz. Ta se je tako po metodologiji stalnih cen povečal za 5,9 odstotka, uvoz pa za 6,2 odstotka. Izvoz je k rasti BDP-ja prispeval 4,6 odstotne točke, je povedala Romana Korenič z oddelka statističnega urada za nacionalne račune.

Vse pomembnejša postaja tudi domača poraba. Ta se je lani povečala za 2,4 odstotka in k rasti BPD-ja prispevala 2,2 odstotne točke.

"V zadnjem lanskem četrtletju sta podobno kot v prejšnjih pozitivno k rasti BDP prispevala izvoz in domača poraba. Izvoz se je povečal za 4,6 odstotka, kar je nekoliko manj kot v preteklih četrtletjih, medtem ko se je domača poraba povečala izrazito, in sicer za 3,7 odstotka," je navedla Koreničeva.

Poraba gospodinjstev na predkrizni ravni
Poraba gospodinjstev se je lani povečala za 2,8 odstotka, v zadnjem lanskem četrtletju pa za 4,1 odstotka, kar je bila prav tako najvišja rast v letu. "Gospodinjstva so svoje izdatke povečala za vse vrste nakupov, nekoliko izraziteje za nakupe osebnih avtomobilov, pohištva, večjih gospodinjskih aparatov ter obleke in obutve," je naštela Korenčeva.

Podobne rasti izdatkov gospodinjstev smo v Sloveniji po njenih navedbah nazadnje imeli v začetku leta 2008, torej pred izbruhom finančne in gospodarske krize.

Število nakupov rabljenih nepremičnin na ravni najboljših časov
Bruto naložbe so se lani, predvsem zaradi medletnega padca v prvem trimesečju in razmeroma počasne rasti v drugem in tretjem četrtletju, povečale za en odstotek. Rast naložb se je občutno okrepila v zadnjem lanskem trimesečju in dosegla 3,8 odstotka.

Bruto naložbe v osnovna sredstva so se sicer v zadnjem lanskem četrtletju okrepile za 0,9 odstotka, a, ker presihajo javne naložbe z evropskim denarjem, so se v celotnem letu zmanjšale za 3,1 odstotka.

Naložbe podjetij v stroje in opremo so se v zadnjem lanskem četrtletju povečale za 9,4 odstotka, naložbe v gradbene objekte pa zmanjšale za 6,8 odstotka, kar je nekoliko manj kot v preteklem obdobju. Pri tem so se naložbe v stanovanjske zgradbe povečale za tri odstotke.

Statistični urad ugotavlja, da se število nakupov rabljenih nepremičnin povečuje že preseglo predkrizno raven. Za nove zgradbe rasti po najnovejših podatkih, ki jih imajo za tretje lansko četrtletje, še ni zaznati, pričakujejo pa, da se bodo tudi ti nakupi glede na povpraševanje povečali.

Umar: Rast presegla povprečje evrskega območja
Končne podatke o lanski rasti BDP-ja bo statistični urad objavil konec avgusta. Lani so statistiki najprej predvidevali, da je bila gospodarska rast 2,9-odstotna, nato pa so jo znižali na 2,3 odstotka.

Letos naj bi se rast medtem pospešila in se po nekaterih izračunih, npr. tistih urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) ter Evropske komisije, tesno približala oz. celo dosegla tri odstotke.

"Z današnjo objavo podatkov v uradu začenjamo proces priprave pomladanske napovedi, ki jo bomo predvidoma predstavili v drugi polovici marca," so napovedali v Umarju, kjer so poudarili, da lanski BDP po njihovih ugotovitvah ponovno presega povprečje evrskega območja in se je gibal v okviru njihovih jesenskih pričakovanj.

Lanska rast v Sloveniji je bila znova med najvišjimi v EU-ju, tudi v zadnjem četrtletju je bila rast znova znatno višja kot v povprečju evrskega območja. "Po občutnem padcu med krizo in relativno hitrejši rasti v zadnjih treh letih pa ostajamo v skupini držav, kjer BDP še zaostaja za predkrizno ravnjo," so sporočili z Umarja.

Kot ključni dejavnik za gospodarsko rast so tudi pri Umarju navedli izvoz, ki je spodbujen z rastjo tujega povpraševanja in izboljševanjem konkurenčnega položaja slovenskih podjetij. Poudarili so, da raste tudi proizvodnja v predelovalnih dejavnostih, razmere pa se izboljšujejo tudi v večini storitvenih dejavnosti, boljše razmere so zaznali tudi na trgu dela.

Gospodarstveniki: Gospodarstvo se krepi, zdaj je čas za reforme
"Slovenska gospodarska rast z zamikom približno leta dni sledi evropski. Čas je za proticiklično delovanje državnega proračuna oziroma za ustvarjanje proračunskih presežkov in zahtevnih strukturnih reform," so ocenili v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Glavnino rasti je prispevala poraba gospodinjstev, ki je v zadnjem četrtletju poraslo za več kot štiri odstotke. "Nizke obrestne mere, več delovnih mest in rast plač so prepričali gospodinjstva, da več trošijo. A del tega učinka je začasne narave, saj so gospodinjstva s temi nakupi v preteklosti precej odlašala," so dodali.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pa izpostavljajo, da niti rast niti zasebna poraba še vedno ne dosegata predkriznih ravni. Zato je treba biti po besedah OZS-ja in GZS-ja previden pri napovedih. Razmere v svetu so po opozorilih OZS-ja precej negotove, v GZS-ju pa so navedli, da so te zelo podobne kot v letih 2007 in 2008, ko so se težave z ameriškimi hipotekarnimi obveznicami začele omenjati v ZDA in so jih vsi podcenjevali.

V OZS-ju so ob tem opozorili še na primer Avstrije in trend zapiranja sosednjih trgov, v GZS-ju pa jih skrbi še posredno ali neposredno državno lastništvo oz. jamstvo dolga, ki izvira iz tega lastništva.

Sa. J., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Arnolfus
# 28.02.2017 ob 11:20
Odlično. Torej je čas, da postavite nazaj DDV na 20%. Konec krize, konec kriznega davka, kajne?
theone
# 28.02.2017 ob 11:18
sedaj se bo pojavil cerar in rekel da je vse to njegova zasluga, v resnici pa bdp raste le zaradi iznajdljivosti izvoznikov in povpraševanja tujine

cerar je poskrbel le za zvišanje plač v javni upravi, medtem pa se narod vozi po luknjastih cestah, tiri razpadajo, na zdravnika čakaš 3leta, na sodnika pa 10
VanDame
# 28.02.2017 ob 11:48
Kar se tiče novice pa me veseli. Edino kar me skrbi je vse večja zadolženost in umeten standard, ki ga imamo. Po kmečki logiki: če porabiš več kot zaslušiš, se ti ne piše dobro. Nekaj časa te bodo še drugi zalagali, večno pa ne. Mi bi morali delati na izboljšanju gospodarstva, ne pa da vse kar je vrednega na ta račun prodajamo. Kakšno prihodnost pa potemtakem imamo?
sirus
# 28.02.2017 ob 11:37
KLIPAN

Iz eurostata:
LINK

Leta 2004 smo bili na 86% EU povprečja, danes smo na 83%, celotna EE nas prehiteva.
mmeeddoo
# 28.02.2017 ob 12:27
Sem opazil, ja. Vse položnice so se podražile oz. se pojavili neki dodatki ... razen na moji plačilni listi.
Gyorgy
# 28.02.2017 ob 11:34
Slovenija bi morala zasledovat +3% rast, vse drugo je srednja žalost in stagnacija v primerjavi z ostalimi članicami.
Trubadur
# 28.02.2017 ob 12:11
v moji denarnici se je povečal samo prah...
sirus
# 28.02.2017 ob 12:06
KLIPAN

Lepo da si pogledal, ne vem zakaj bi bil zaradi tega žalosten. Čeprav ničesar ne razumeš, kar se vidi iz tvojega zapisa, podobno nerazumevanje je pokazal že tvoj kolega @GORILA. Problem je v osnovi, za Nemčijo je 2% rast lep rezultat, za Kitajsko je 6% o.k., kaka Etiopija ali druga afriška država bi se morala razvijat s +10% letno. Potem se razlike logično zmanjšujejo, razen pri Sloveniji, ki je v preteklosti zaostajala in danes zaostaja še bolj.
sirus
# 28.02.2017 ob 11:48
GORILA

Lepo bi bilo, če bi imeli tako osnovo kot jo imajo oni, na žalost nimamo, zato tudi rast pod 3% ni dovolj za nek viden napredek.
Nikec3
# 28.02.2017 ob 11:15
Že tretje leto zapored smo presegli pričakovanja.
sirus
# 28.02.2017 ob 12:09
Nikec3

A to bo uspeh, prehitet največjega evropskega kripla po Grčiji ;) Dajmo raje za cilj imet slovaško ali romunsko rast.
sirus
# 28.02.2017 ob 11:51
@VanDame

Umetni standard ima samo JS, drugače ima Slovenija ogromne presežke na plačilni bilanci v zadnjih letih, v številnih podjetjih se je močno varčevalo in odpuščalo, tako da državo uničuje le neučinkovita javna poraba.
Alorius
# 28.02.2017 ob 11:34
@Nikec3
Že tretje leto zapored smo presegli pričakovanja.

Super, samo večina plač državljanov pa nič kaj ne presegajo pričakovanja :)

Jaz od tega višanja BDPja nimam nič, ne višje plače, ne manj dela, ne več časa, ne nižjih prispevkov ali DDVja itd...

Samo slabše je za mene, že zadnjih 5 let.
Lord Vader9
# 28.02.2017 ob 12:31
Če je krize konec, zakaj so potem še vedno v veljavi vsi krizni davki????
sirus
# 28.02.2017 ob 11:29
Problem v tem socialističnem raju je, da Slovenija kot edina nova članica v 10ih letih ni uspela zmanjšati razlike za povprečno razvitostjo EU. Vse nove članice vključno s Hrvaško jo prehitevajo.

Na žalost nimamo prave ekonomsko desne stranke, same derivate JS, ki se ukvarjajo z ideološkimi temami.
pkorosec
# 28.02.2017 ob 13:27
Bravo Slovenija!
Domoljubi, ste veseli za svojo domovino ali boste spet našli 100 in en zgodbico kako zanič smo?


Smo srecni ja, ker je kriza ocitno mimo.. Bi pa bili se bolj srecni, ce bi ukrepe, ki so jih sprejeli kot zacasne in protikrizne, da bi jih odstranili. Na primer, da bi vrnili DDV iz zdajsnih 22% nazaj na 20%.
A smo se vedno prevec za nic?
mataj
# 28.02.2017 ob 11:16
Slaba novica za ljubljenega vodjo. Predčasnih volitev ne bo! Ha,ha,ha!
KLIPAN
# 28.02.2017 ob 11:15
Bravo Slovenija!
Domoljubi, ste veseli za svojo domovino ali boste spet našli 100 in en zgodbico kako zanič smo?
Alorius
# 28.02.2017 ob 12:36
Če bi bil prijatelj s vsemi zaposlenimi v sloveniji in bi poznal njihovo pravo spremembo plače, bi prišel do 3.5% povišanja.

7up, povišanja v JU/JS so za davkoplačevalce le slaba tolažba, ker financiramo to mi vsi, ali pa spet vsi mi skozi zadolževanje... Namesto teh povišanj plače naj raje skinejo DDV na 20%...
Alorius
# 28.02.2017 ob 12:12
@KLIPAN
Seveda, ob 90.000 brezposelnih bodo tile še kako delali "dodano vrednost".
Kaj pa je boljše za državo, da te ljudi pusti na delovnih mestih, da kupujejo in tako prispevajo k bdp-ju, oz. jih vse odpustimo in s tem ustvarimo 180.000 tisoč revežev (prišteti družinski člani), ki jim bomo plačevali socialne prispevke, pa je jasno vsakemu osnovnošolcu.


Revoz baje ne more dobit delavcev... ne vidim težav :) In ne, za državo je ceneje če jim da socialne kot pa če jim plačujemo vsi mi plačo 2.000€+ bruto... naj naredijo podjetja, ustvarjajo dodano vrednost pa četudi za minimalca...

jap, vsakemu osnovnošolcu je jasno, da z 1 plačo ki jo dobijo tam lahko damo 5tim socialne :) NAJMANJ.... pa še penzije bodo imeli nižje, kar je spet ceneje :)

Ne pozabit, njihov denar ni dodana vrednost ampak je recikliran.
sirus
# 28.02.2017 ob 12:12
GORILA

Še kako desetletje pa bomo vsem, ki smo se jim zasmehovali gledali v hrbet in se navduševali nad 2% rastjo, tako kot Grčija ali Italija z 1%, velik dosežek res.
anjago2
# 28.02.2017 ob 12:08
na plečih zaposlenih v zasebnem sektorju..... plača že sedmo leto ista, nikakva
Alorius
# 28.02.2017 ob 12:03
@Klipan
Če si zaposlen v privat sektorju, povej to svojemu delodajalcu.
Če pa si zaposlen v JS, pa razloži @sirius, da niste vsi uslužbenci JS na istem.


Delodajalec mi pove da preveč moramo dati državi in se mu ne splača dat višje plače in če mi kaj ni všeč lahko odidem, baje jih je na tisoče ki bi radi delali to kar delam jaz, čeprav revoz ne dobi delavcev po drugi strani... :) Aja pa če kdo odide se pač porazdeli med druge breme marsikje... pol pa imamo od tega LE 2% rast.... sramotno :)
Lord Vader9
# 28.02.2017 ob 12:02
©klipan
Očitno za slovenskega domoljuba ni večjega trpljenja kot to, če je domovina uspešna pod vodstvom njim neljube politične opcije.

A zato ste slo levičarji leta 2007 korakali po Ljubljani in se drli, da nimate nič od gospodarke rasti??? Čeprav je bil proračun izravnan imeli smo rekordno gospodarsko rast in le 67.000 brezposelnih!!
VanDame
# 28.02.2017 ob 11:45
sirus: vse lepo in prav, samo kako nas po teh tvojih podatkih tudi Hrvaška prehiteva? Leta 2004 so imeli 55%, sedaj so na 58%... Sicer pa ne vem zakaj se je vedno treba obremenjevati z našimi južnimi sosedi? Ali bomo mi kaj na boljšem/slabšem, če se bo njim standard poslabšal/izobljšal? Kompleks malih ljudi male državice.
sportivko
# 28.02.2017 ob 11:41
Lani se je BDP povečal za 2,5 odstotka

Se pravi da bo letos minimalno izplačilo regresa 2000 € ..zakon!
ForwardThinking
# 28.02.2017 ob 14:20
...jaz tega nikjer ne čutim! Cene&davki so vedno višje, plače pa realno vedno nižje!
Kolupaila
# 28.02.2017 ob 13:37
85% teh statističnih podatkov je zasluga kanclerke Angele Merkel, Nemčija je ekonomsko v največjem gospodarskem razcvetu po 2. svetovni vojni in dokler bo to trajalo bo veselja tukaj predvsem za javne uslužbence in ljudi zaposlene v paradržavnih, bančnih, energetskih in ostalih monopolnih družbah.
Ljudje in proizvodni obrati(uspešna podjetja večinoma manjša od 120 ljudi), ki množično delajo za ta izvoz žal nimajo nič več oz. nič bistveno več zavoljo BDP? (Koliko ljudi je še vedno na minimalcih?). Tu ni napredovanj, podeljevanja medsebojnih najboljših ocen za višanje plač, učenja v službi, ob delanju popoldanskih faksov, zavoljo napredovanj… Večini ljudi se tako BDP kot gospodarska rast ne poznata. Razen na splošnem višanju cen od goriva, položnic in tako naprej. Kdaj bo vlada ukinila še zadnji proti krizni ukrep in to je znižanje davka iz 22% na 20%? Če zmanjka denarja za razne DUTB-je, ljubljanske banke, energetska podjetja pa državna dokapitalizacija ali pa preprost dvig na položnicah.

Mogoče sem pa malo narobe interpretiral javni uslužbenci so vodilo razvoja in večanja BDP-ja in posledično izvoza, ali kako že?
pepis
# 28.02.2017 ob 13:26
Je že čas da se odpravi ZUJF-ove krivičnosti kot so:

DDV vrniti na 20%
DMV na motorna vozila je pretirano visok
Cestna taksa kdaj bo vrnjena na staro vrednost?
Dnevnice za povračilo stroškov v tujini vrniti nazaj na staro stanje, cene se višajo dnevnice pa se manjšajo, po kaki logiki?
Alorius
# 28.02.2017 ob 11:58
@7up
Povprečna bruto plača se je lani povišala za 3.5%. To presega gospodarsko rast za 1% - navadno višja rast plač od gospodarske aktivnosti pelje v pregrevanje gospodarstva!

Moja plača se ni dvignila za 3,5%...

Tako kot se večini mojih prijateljev ni dvignila ki so na minimalcu, oz. pardon dvignila se jim je za toliko koliko je ZAKONSKO višji minimalec... če nam gre tako dobro bi pričakoval da ne bo vče nobenega na minimalcu :)
GORILA
# 28.02.2017 ob 11:45
@sirus
Leta 2004 smo bili na 86% EU povprečja, danes smo na 83%, celotna EE nas prehiteva.

...mi pa WE:
Belgija 121/119, Španija 98/90, Francija 110/106, Italija 110/96, Ciper 97/82, Nizozemska 133/128, Portugalska 81/77, Finska 117/109, Švedska 126/124, UK 119/108...
granadir
# 28.02.2017 ob 11:23
"Lani se je BDP povečal za 2,5 odstotka".... Za koliko s je povečala minimalna plača..?
dule5
# 28.02.2017 ob 11:18
dobro ,dobro.
Alorius
# 28.02.2017 ob 12:37
Ti ne ločiš med proračunom in javnim dolgom. Javni dolg je seštevek proračunskh primankljajev. Za odpravo javnega dolga bodo potrebni proračunski presežki. Ampak po mnenju uglednih slo ekonomistov, dr. gospodarskih znanosti Tajnikarja in Mencingerja je potrebno takoj vse zapravit!

Dokler smo dolžni nimamo izravnanega proračuna, čeprav ko ekonomist vem za to manipulacijo terminov, ampak jaz imam svoj osebni budget izravnan takrat ko nisem nikomur nič dolžan in pridem skozi mesec brez zadolževanja...

case closed.

Te mahinacije sem imel že na faksu pri ekonomiji vroče debate, ker je nareto za zavajanje.
Lord Vader9
# 28.02.2017 ob 12:29
©alorius
No to o izravnanem proračunu me je nasmejalo do solz... ti povem kdaj bo naš proračun izravnan? Ko bomo imeli 0% zadolženost

Ti ne ločiš med proračunom in javnim dolgom. Javni dolg je seštevek proračunskh primankljajev. Za odpravo javnega dolga bodo potrebni proračunski presežki. Ampak po mnenju uglednih slo ekonomistov, dr. gospodarskih znanosti Tajnikarja in Mencingerja je potrebno takoj vse zapravit!
tuintam
# 28.02.2017 ob 12:26
@KLIPAN
Bravo Slovenija!
Domoljubi, ste veseli za svojo domovino ali boste spet našli 100 in en zgodbico kako zanič smo?


Skratka, ti nisi slovenski domoljub in si v tem uspešen? :)
KLIPAN
# 28.02.2017 ob 11:34
@sirus
"Problem v tem socialističnem raju je, da Slovenija kot edina nova članica v 10ih letih ni uspela zmanjšati razlike za povprečno razvitostjo EU. Vse nove članice vključno s Hrvaško jo prehitevajo."

Od kod pa ti jemlješ te informacije?
Kak dokaz mogoče?
Belief
# 28.02.2017 ob 16:46
nori ste vsi, ki ploskate takšnemu podatku. s takšno rastjo še 500 let ne bomo ujeli nemškega ali avstrijskega standarda

tako da nehajte veseljačiti med vožnjo v prepad
Skippy
# 28.02.2017 ob 16:03
In hkrati ...
Stopnja anketne brezposelnosti je bila v zadnjem četrtletju lani 8,1-odstotna, kar je 0,8 odstotne točke več kot v predhodnem četrtletju.
dude
# 28.02.2017 ob 14:21
@gorenc25
Na zalost statistika pravi drugace. Jansa je vso rast dosegel na nepremicninskem baloncku, povecevanju kreditiranja in povecanem zunanje neto dolgu Slovenije. Tip je napihoval ze tako pregreto gospodarstvu - ti si pa nasedel na foro kratkorocno povecanega standarda.
tuintam
# 28.02.2017 ob 14:02
...

Direktna implikacija iz večjega BDP je lahko tudi v tem, da si želi nekdo pridobiti alibi za večje plače itd. Češ kako uspešni da so.

Sicer so pa že pred kratkim eni medisjko lansirali beko sedaj moderno idejo, da se je njihova politika izkazala za tako zelo dobro in uspešno, da nedvomno potrebujejo še večje subvencije ...

Bolj se nas ne bi dalo voditi na limanice, kot se nas vodi ... Vso svojo strokovnost vlagajo v to in edino v to.
tuintam
# 28.02.2017 ob 13:55
@tomtom
Hrvaška je imela imela 2,9% rast, torej se jaz ne bi preveč hvalil s to našo rastjo, če nas Hrvaška prehiteva po desni.


Ma ja. Sploh ni nujno, da bi nam bilo z večjim BDP bolje in z manjšim slabše. P ato ne pomeni, da pomen BDP-ja zanikam. A so še drugi pomembnejši dejavniki. Recimo, kdo pobere smetano, kdo nasrka itd.
VanDame
# 28.02.2017 ob 13:10
"sirus
# 28.02.2017 ob 11:51
@VanDame
Umetni standard ima samo JS, drugače ima Slovenija ogromne presežke na plačilni bilanci v zadnjih letih, v številnih podjetjih se je močno varčevalo in odpuščalo, tako da državo uničuje le neučinkovita javna poraba."

To mi je jasno, saj tukaj je problem. Na tisoče nekih brez veznih, nepotrebnih služb in na tisoče delavcev v (pre)številnih občinah. Dajte mi povedat, kaj rabi Slovenija čez 200 občin in županov? Zakaj pa New York lahko vodi en župan pa ima več kot 4x več prebivalcev kot Slovenija? Potem pa obstaja ogromno nekih uradov, ko ne veš ali bi se jokal od smeha ali žalosti, ko slišiš za njih. In vse to financira gospodarstvo.
sandi79
# 28.02.2017 ob 13:07
za vse, ki primerjate Slovenijo z državami, ki nas prehitevajo oz. naj bi nas prehitevale: bolje kot se godi tem državam, večji je tudi potencial Slovenije za gospodarsko rast. Slovenija je namreč zelo vpeta v mednarodnotrgovinske tokove, kar pomeni, da bolj kot druge države povprašujejo po našem blagu in storitvah, več ima Slovenija potenciala za gospodarsko rast. Druge države pa bodo povpraševale po blagu in storitvah katerekoli tuje države samo, če jim bo šlo samim dobro, če bodo potrošniki v njih imeli sredstva za potrošnjo,... Tako da višji BDP naših izvoznih partnerjev (med katerimi je verjetno vsa Evropa, pa naj bo v EU ali pa zunaj nje), višja je naša potencialna gospodarska rast in s tem tudi potencialni BDP.
tuintam
# 28.02.2017 ob 13:07
@KLIPAN
Bravo Slovenija!
Domoljubi, ste veseli za svojo domovino ali boste spet našli 100 in en zgodbico kako zanič smo?


Ljubljana je najlepše mesto na svetu.
Alorius
# 28.02.2017 ob 12:41
@dude
Za Slovenijo je neprekinjena 2,5 odstotka ogromna stevilka in pomeni naglo rast standarda. Nic ti ne pomaga 3 ali 4 odstotna rast, potem pa recesija vsakih nekaj let. Z nekaj odstotnim padcem BDP-ja.

Meni se zdi da standard skoz pada :) Oziroma je preveč položnic in vsega :) Pa vsako leto sem kot državljan dolžan več :)
Alorius
# 28.02.2017 ob 12:06
@Lord Vader9
A zato ste slo levičarji leta 2007 korakali po Ljubljani in se drli, da nimate nič od gospodarke rasti??? Čeprav je bil proračun izravnan imeli smo rekordno gospodarsko rast in le 67.000 brezposelnih!!

No to o izravnanem proračunu me je nasmejalo do solz... ti povem kdaj bo naš proračun izravnan? Ko bomo imeli 0% zadolženost oz. presežek kot recimo Norveška ki ga nalaga v sklade ipd... Slovenija nikdar ni imeli izravnanih bilanc... Aja pa ZPIZ tudi ni nikdar bil izravnan v samostojni Sloveniji... no morda prvo leto :)
piarija
# 28.02.2017 ob 12:03
prava kriza šele prihaja.
GORILA
# 28.02.2017 ob 11:23
@mataj
Slaba novica za ljubljenega vodjo. Predčasnih volitev ne bo! Ha,ha,ha!

...pa saj volitve za njega niso več važne, tako ali drugače je zapustil politiko! Pardon, ali pa se je spet zlagal!?
tuintam
# 28.02.2017 ob 15:29
Naša 'levica' je desnica tudi na levi. Že zdavnaj so vaške straže izdale hostrarje ... Obsedele na desni in jih porinile od sebe in na levo. Pomagale uničevati kapitalizem... Jih s tem pomagale vriniti tudi tja. Obenem ko so ostale zveste monarhijam, oblastnosti, staremu redu, prvorojencem, sebi ... Kupljene pač. Sedaj pa v bistvu celo spet sodelujejo. Rešujejo čast... A tako, da skupaj še manj priznavajo družbo, celoto in ekonomijo, kot prej. In vedno bolj monopolno in oblastno se obnašajo (radikalno). Vedno manj liberalno je vse, obenem ko sami trdijo, da so liberalni. Seveda, če so pa liberalce uničili.

Čudno je... Ali ni? A kdo vsaj na statistiko kaj sploh da? Bolj smo za socializem, manj smo za družbo. Kljub statistikam (Umarju ipd, ker za kaj drugega niti nisom, kot za statistiko).

Še vedno ne dojamemo, da je socializem v resnici priznaval samo neko novo oblast, neko oblast pač. Družbo je pa zanikal. Povsem enako ostali desnici. Čeprav se je zdelo, da je ne, ko se je po demokratsko nedemokratino drl: družba=upravitelj. V bistvu je v tem pa desnjaški nateg na levi način...

Ko je družbo kar z upraviteljem pravno izenačil, nakar si samo še upravitelje sploh imel. Rdeči zagovarjajo eno oblast, beli oz. črni pa drugo ...

Družbe pa v resnici noben od teh. Vsi so liberalni samo zato, da so člažje legalni. Noben je pa v resnici ne bi zaščitil pred oblastneži vseh sort. Tudi pred samim sabo. Ga ni. Sploh ne razumemo, v kaj se je po 2. sv. vojni prisilili zgubo ZRN.

V to, da mora sedaj družbo ustavnopravno končno priznavati in da si noben subjekt, nobena je*ena naci stranka, nobena dRžava in nibena oblast, še tako super, ne sme lastiti pravn eidentiotete celotne države, nobena Država kot uptavitelj ica uiidentitete države. V ta namen se potem tam celoti malo drzgače reče...

ZRN: "Javni kapotal je zasebni kapiotal Davkoplačevalcev." Ja, a je last na ustavnopravnem nivoju opredeljene davkoplačevalske celote. Nekega novea makro subjekta, tistega vrha neke celotne piramide... Last celote je, ne pa da si ga upravitelji smejo in celo morajo kar prisvajati (kakor si ga z usatvo morajo naši; pa ne morepš verjeti, kako in kje vse nam pšo starem še vedno prerejo možgane).

Naš vzajemni kapital je po naši ustavi državni (Država je pa pravna oseba, ki upravlja), zato (to je pa tista 'neoliberalna' in skrajno neoradikalna ideja), da bi si ga lažje še bolj prilastili... V ustavi politično mopnopolno zanikajo družbo, da bi jo po vzpostavitvi monopolov pa kao priznali? Mi ne dojamemo, kako strokovno se nas nateguje in kako pokvarjene strokovnjake oz. na pol strokovnjake še vedno imamo. Pa izvolimo jih, da izvajajo svojo statistiko...
Kazalo