Državna pomoč ni samoumevna, opozarjata ministrstvo in vlada. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Državna pomoč ni samoumevna, opozarjata ministrstvo in vlada. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Iz Svee so po pojasnilih ministrstva danes prejeli odgovor na poziv lastnikom, da pri sanaciji družbe sodelujejo z denarnim vložkom ali se umaknejo iz lastništva. Lastniki so tako odločili, da so se za poroštvo države in rešitev podjetja pripravljeni odpovedati svojim lastniškim deležem.
Na podlagi teh novih dejstev in dopolnjene dokumentacije, ki so jo iz Svee poslali danes, bodo vladne službe po napovedih ministrstva odločale o nadaljnjih ukrepih. Vlada in ministrstvo sta namreč pomoč Svei pogojevala tudi z jasnim zagotovilom o pripravljenosti lastnikov za sodelovanje pri sanaciji podjetja. A takšnega zagotovila ni bilo, kar je porodilo dvom o perspektivnosti podjetja.
Sporen se jim je zdel tudi namen izplačila plač uslužbencem, ki so solastniki družbe. Ti bi po oceni ministrstva morali počakati, dokler ne bi podjetje spet začelo normalno poslovati. Pri tem se ministrstvu zdi skrb vzbujajoče še pričakovanje trenutnih lastnikov, da bi morala država reševati družbo, medtem ko trenutni lastniki, ki so obenem zaposleni v Svei, pri tem ne želijo sodelovati.
Če ne izpolnjujejo pogojev, ne dobijo pomoči
Vlada in ministrstvo ob tem še zagotavljata, da država ne bo reševala lastnikov, temveč podjetja, ki izpolnjujejo pogoje. Gre za to, da so perspektivna in imajo glede na dejavnost možnost preživetja na trgu, za svoje storitve in proizvode pa imajo kupce in naročnike ter večletne pogodbe. Po teh merilih dodeljena pomoč je namenjena ohranitvi zdravih jeder podjetij s poudarkom na ohranitvi dejavnosti ter znanja, kadrov in delovnih mest.
Lastniki pa morajo po navedbah ministrstva s svojimi dejanji pokazati, da zaupajo v rešitev podjetja. "Če pa ne morejo sodelovati pri reševanju podjetja, se morajo umakniti iz lastništva," so odločni.