Sedemmesečna inflacija od uvedbe evra znaša 2,9 odstotka. Foto: EPA
Sedemmesečna inflacija od uvedbe evra znaša 2,9 odstotka. Foto: EPA
Poletne razprodaje niso prinesle znižanja letne ravni cen, ugotavlja statistični urad. Foto: RTV SLO
Inflacija v višave

Julija so se storitve podražile za 1,9 odstotka, blago pa je bilo v povprečju cenejše za 0,8 odstotka. Podobno kot pretekla dva meseca so med storitvami izstopale spremembe cen pri počitnicah v paketu, ki so se julija podražile za 13,7 odstotka. Opazno višje cene so bile še v skupinah alkoholne pijače in tobak (5,4 %) ter sadje (9,5 %).

Najopaznejše znižanje cen je bilo v skupini obleka in obutev (-11,2 %), kar je posledica poletnih razprodaj.

Med blagom se je poltrajno blago v povprečju pocenilo za 7,6 %, trajno blago pa za 0,5 %, medtem ko se je blago dnevne rabe v povprečju podražilo za 0,9 %, ugotavlja statistični urad.

Letna rast cen se je dvignila že peti mesec zaporedoma in znaša 3,8 odstotka, medtem ko je v istem obdobju lani znašala polovico manj, 1,9 odstotka. Močno se je sicer povišala tudi povprečna 12-mesečna rast cen, ki zdaj znaša 2,7 odstotka, je zapisal statistični urad. Od januarja, ko je Slovenija uvedla evro, so se cene dvignile za 2,9 odstotka.

Od lanskega julija največje podražitve pri alkoholu in tobaku
V enem letu so se cene najbolj povišale v naslednjih skupinah: alkoholne pijače in tobak (za 8,1 %), hrana in brezalkoholne pijače (za 7,6 %), gostinske in nastanitvene storitve (za 6,5 %), stanovanjska oprema (za 4,5 %), rekreacija in kultura (za 4,4 %) ter raznovrstno blago in storitve (za 3,3 %).

Medletna inflacija evroobmočja 1,8 odstotka
Eurostat medtem ugotavlja, da je skupna inflacija 13 držav, ki uporabljajo evro, v juliju na medletni ravni znašala 1,8 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj od junija. Tako je bila inflacija v evroobmočju nižja od pričakovane, inflacijska pričakovanja so stabilna, k ugodni gospodarski klimi pa so prispevali tudi podatki o rekordno nizki nezaposlenosti.

Inflacija v višave