Vladni analitiki za letos pričakujejo 0,6-odstotno gospodarsko rast. Foto: MMC RTV SLO
Vladni analitiki za letos pričakujejo 0,6-odstotno gospodarsko rast. Foto: MMC RTV SLO

Ta kriza je v precejšnji meri tudi kriza zaupanja, kar pomeni, da se bo poleg realnih agregatov zmanjšalo tudi zaupanje potrošnikov, ki bodo več denarja namenili za varčevanje.

Boštjan Vasle, Umar
Borut Pahor in France Križanič
Rebalans predvideva proračunski primanjkljaj tik pod tremi odstotki BDP-ja, kolikor je še dopustno po maastrichtskih merilih. Če pa bo povpraševanje na tujih trgih padalo, bo vlada dopustila, da poraste proti štirim ali celo petim odstotkom BDP-ja, je dejal finančni minister France Križanič. Foto: MMC RTV SLO
BDP bo nižji za štiri odstotke

Novico je po seji Strateškega sveta za gospodarstvo sporočil predsednik vlade Borut Pahor. Kljub taki napovedi pa po Pahorjevem mnenju ni razlogov za paniko.

Umar: Konec leta 100.000 brezposelnih
Direktor Umarja Boštjan Vasle je povedal, da je razlog za popravek decembrske napovedi v tem, da so se razmere v mednarodnem okolju, posebej v državah, ki so najpomembnejše trgovinske partnerice Slovenije, močno poslabšale. "To bo močno vplivalo na ključna stebra naše gospodarske rasti: na izvoz in naložbe," je dodal Vasle. Umar je napoved BDP-ja znižal za 4,6 odstotne točne na štiri odstotke.

Posebej skrb vzbujajoče je napovedano znižanje gospodarske rasti v Nemčiji, Franciji, Italiji in Avstriji, kjer naj bi bila ta močno negativna in naj bi se bližala minus štirim odstotkom.

Upad izvoza in uvoza
Tako se bo slovenski izvoz letos znižal za 8,6 odstotka, naložbe za 12 odstotkov, stopnja zaposlenosti pa bo manjša za več kot pet odstotkov, "kar pomeni, da se ob koncu leta lahko približamo okoli 100.000 brezposelnim," navaja Vasle. Za prihodnje leto pa Umar napoveduje dvig izvoza za 1,7 odstotka. Letos bo upadel tudi uvoz, in sicer za 10,3 odstotka, prihodnje leto pa naj bi dosegel 1,6-odstotno rast.

Umar tako v letu 2010 pričakuje izboljšanje. Gospodarska rast naj bi preobrat dosegla v polovici tega leta in tako imela stopnjo gospodarske rasti blizu ničle.

Urad napoveduje še močno zmanjšanje porabe, ki bo prvič "po dolgih letih" negativna. Vzroki za to so poslabšanje razmer na trgu dela in poslabšana pričakovanja potrošnikov glede gospodarskih razmer in plač. "Drug pomemben dejavnik je v tem, da je ta kriza v precejšnji meri tudi kriza zaupanja, kar pomeni, da se bo poleg realnih agregatov zmanjšalo tudi zaupanje potrošnikov, ki bodo več denarja namenili za varčevanje," je opozoril Vasle.

Letos 1,4-odstotna inflacija
Na državni ravni naj bi poraba ostala stabilnejša: po 3,7-odstotni rasti v letu 2008 naj bi letos dosegla 3,2-, prihodnje leto pa 3,8-odstotno rast. Slovenija naj bi tako letošnje leto sklenila z 1,4-odstotno letno inflacijo, leta 2010 pa naj bi ta znašala 2,2 odstotka.

Ministri bodo pripravili nove ukrepe
Za prihodnji teden premier Borut Pahor napoveduje sestanek krizne skupine ministrov, ki bodo začeli pripravljati ukrepe, s katerimi bodo po njegovih besedah omogočili, da bo Slovenija iz krize prišla močnejša.

Tudi gospodarska rast bo letos po napovedih nižja. Vladni analitiki pričakujejo, da bo le 0,6-odstotna.

S. Z./A. K. K.

Ta kriza je v precejšnji meri tudi kriza zaupanja, kar pomeni, da se bo poleg realnih agregatov zmanjšalo tudi zaupanje potrošnikov, ki bodo več denarja namenili za varčevanje.

Boštjan Vasle, Umar
BDP bo nižji za štiri odstotke