V pristanišču se je ladijski pretovor povečal v skoraj vseh skupinah. Foto: MMC RTV SLO
V pristanišču se je ladijski pretovor povečal v skoraj vseh skupinah. Foto: MMC RTV SLO

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je Luka Koper na ravni skupine v prvem polletju v medletni primerjavi zvišala za 31 odstotkov, na nekaj več kot 24 milijonov evrov, dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) pa za 18 odstotkov, na 37,7 milijona evrov, so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Skupina je ladijski pretovor v tem obdobju povečala za 15 odstotkov, na skoraj 10,7 milijona ton, in se je v primerjavi z lanskim letom povečal v vseh blagovnih skupinah razen v skupini generalnih tovorov. Poleg tega so marca na zabojniškem terminalu pretovorili doslej največjo mesečno količino tovora - 72.000 zabojnikov, junija pa so pretovorili največjo količino soje naenkrat, in sicer 72.000 ton.

Matična družba je v prvih šestih mesecih čiste prihodke od prodaje povečala za 15 odstotkov, na 87,6 milijona evrov, čisti dobiček pa za 31 odstotkov, na skoraj 17,9 milijona evrov. EBIT je v tem času narasel za 30 odstotkov, na nekaj več kot 22 milijonov evrov.

Uprava Luke Koper je poleg tega danes dobila novo članico, Ireno Vincek, in sicer za področje financ in računovodstva, ki petletni mandat nastopa z današnjim dnem.