Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 68 glasov Ocenite to novico!
Mercedes G Magna
Državna pomoč Magni zbuja veliko pomislekov o privilegiranosti tujega kapitala. Foto Magna
Tarča z Eriko Žnidaršič
Slovenski podjetniki se sprašujejo, ali bodo dobili za nova delovna mesta enako pomoč kot Magna. Foto Tarča RTV SLO
       Vi nas s tem uničujete in ponižujete. Lahko naredite nov zakon, ki bo slovenske podjetnike izenačil s tujci. Zdaj nismo v istem položaju.       
 Podjetnik Joc Pečečenik o zakonu, ki je bil pisan na kožo naložbi Magne
Projekt Magna Hoče
Minister Zdravko Počivalšek zagotavlja, da bo prvim 400 delovnim mestom sledilo precej novih. Foto Magna

Dodaj v

Magni daje država toliko, kot pobere Pečečniku in Akrapoviču

Podjetnik Joc Pečečnik podpira projekt Magne, vendar si sam želi enako ugodne pogoje
19. maj 2017 ob 09:51
Ljubljana - MMC RTV SLO

“To ni strateška naložba. To je naložba v zasebno podjetje, ki ima dobiček, višji od slovenskega proračuna,” je v oddaji Tarča opozoril podjetnik Joc Pečečnik. Gre za naložbo, ki jo država nujo potrebuje, in vlada bo vse naredila zanjo, odgovarja gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Vse subvencije delimo po zakonu, zagotavlja minister Zdravko Počivalšek. “Pripravljamo zakon, ki bo izenačil naložbe in enako podpiral domače in tuje. Vse za Magno počnemo zato, ker je treba področju z visoko brezposelnostjo pomagati s subvencijo,” je povedal Počivalšek.

Bo Akrapovič zdaj dobil 90 milijonov?
Imam občutek, da vlada in minister ne živita na istem planetu. Ne vem, ali so tako pokvarjeni ali tako neumni, da na tak način uničujejo naš sistem podjetništva,” odgovarja podjetnik Joc Pečečnik. Poudaril je, da sta v zadnjih dveh letih on in Igor Akrapovič prispevala v proračun 28 milijonov evrov davka na dobiček in prispevke in da bo zdaj ravno ta denar dobila ena večjih korporacij. Sprašuje se, ali bo posledično Akrapovič za tisoč delovnih mest dobil 90 milijonov evrov in ali bo družba Bežigrajski stadion tudi dobila primerljiv denar.

Magna načrtov ne razkriva zaradi zavez borze
Minister Počivalšek je zanikal, da bi bili pretirano skrivnostni glede nadaljnjih načrtov Magne. “Mi smo seznanjeni z drugo in s tretjo fazo. Seveda pa je poslovanje Magne odvisno od borz in oni se bodo odločili, kdaj bodo predstavili naložbe naslednjih faz,” je povedal Počivalšek, ki si želi, da “naročeni politični razlagalci iz Ljubljane ne bi rušili naložb na Štajerskem”.

Pečečenik: Z vlade so me klicali, naj ne bom surov
Jaz nimam nikakršnega naročila, razen, da so me danes z vaše vlade klicali, naj ne bom preveč surov. Vi nas s tem uničujete in ponižujete. Lahko naredite nov zakon, ki bo slovenske podjetnike izenačil s tujci. Zdaj nismo v istem položaju,” odgovarja Pečečnik, ki je večkrat poudaril, da vse tuje naložbe, tudi Magnino, podpira, vendar si želi, da bi imeli enakopraven položaj tudi slovenski podjetniki.

Župani podpirajo projekt
Župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak naložbo v celoti podpira. “Verjetno je v Ljubljani drugače kot v našem koncu. Pri nas je vsak investitor dobrodošel. Če je interes, da državljani dobijo službo, potem je zame to javni interes,” je prepričan Soršak. Podobno meni njegov kolega, župan občine Rače - Fram Branko Ledinek, ki opaža, da avtomobilska industrija raste, zato ga ne skrbi, da bi Magna ostala le pri lakirnici. "Zato sem optimist, da bomo prišli na tisoč ali dva tisoč delovnih mest. Mercedes je na Madžarskem dobil državni denar. Zdaj se tam širi in vlaga. Verjetno bo precej dela za Magno tudi pri nas,” poudarja Ledenek.

Ekologi opozarjajo na zakon, ki ruši vse druge
O smiselnosti tako hitrega sprejetja nove zakonodaje za tuje naložbe se sprašuje Andrej Gnezda iz Umanotere. “Izvirni greh je v zakonu. Že pred sprejetjem zakona smo poslali dopis, da ta zakon ruši vso preostalo zakonodajo. Vlada je izključila možnost strokovne in javne razprave. Zdaj razpravljamo o stvareh, o katerih bi morali že takrat,” pravi Gnezda. Gospodarski minister Počivalšek odgovarja, da razlastitev, ki jih predvideva zakon, najverjetneje ne bodo uporabili, saj se bodo skušali z lastniki zemlje dogovoriti. Tako ga ne skrbi ustavna presoja zakona, saj bo do nje lahko prišlo, le če bi razlastitve resnično izpeljali.

Jure Brankovič
Prijavi napako
Komentarji
Primus Rochwald
# 19.05.2017 ob 10:00
Ja, ampak bistva še niste zadeli. Bistveno je vprašanje ali Pečečnik in Akrapovič dajeta drzavi, torej politikiom (pod mizo) nazaj toliko kakor Magna? ;)
Fritz.si
# 19.05.2017 ob 09:59
Vse subvencije delimo po zakonu, zagotavlja minister Zdravko Počivalšek. “Pripravljamo zakon, ki bo izenačil investicije in enako podpiraldomače in tuje. Vse za Magno počnemo zato, ker je treba področju z visoko brezposelnostjo pomagati s subvencijo,” je povedal Počivalšek.

A to laže samo sebi ali tudi vsem ostalim?
KLIPAN
# 19.05.2017 ob 09:59
Zakomplicirano.
Po eni strani je res, da rabimo delovna mesta.
Po drugi strani pa tujcem dajemo denar, zaradi njih uničujemo naravo......kaj pa pomoč domačim podjetnikom??
Ni vrag, da ne bi za take miljone tudi kak naš podjetnik ustvaril toliko delovnih mest kot Magna.
Seneca
# 19.05.2017 ob 10:03
Ali že obstaja kakšen izračun v kakšnem času bo Magna preko dajatev vrnila te milijone?
ti-ne
# 19.05.2017 ob 10:11
Še en dokaz, da so države zaradi politikov postale ujetnice multikorporacij.
Adebisi
# 19.05.2017 ob 10:19
To, da se daje tujcem več pravic, privilegijev in ugodnosti kot domačim, je že videno pri imigrantih. Živeli!
ajvard
# 19.05.2017 ob 10:29
pri Magni bodo 4 zaposlitve na hektar kmetijske zemlje.

sam bi na svojem 0,1 hektarju kmetijskega zemljišča rad postavil eko hostel. garantiram 2 delovni mesti. to je 20 delovnih mest na hektar.

in to brez subvencije 90.000 eur na zaposlitev.

ampak meni prekvalifikacije kmetijskega zemljišča ne bodo dovolili. niti mi ne bodo dali subvencije.

ker pač gremo v zeleno gospodarstvo.
Robiland
# 19.05.2017 ob 10:18
Razlastitev privatne zemlje na racun drugega privatnika ( korporacije ) je izredno nevaren precedens. Posledicno bo v nevarnosti vsaka in vsa privatna lastnina drzavljanov. Ljudje, to je norost, to bi poseglo v najbolj osnovne clovekove pravice!

Lastnikom zemljisc, ki jim grozi razlastitev zaradi Magne, predlagam tozbe proti RS na mednarodnih razsodiscih, tozba je vnaprej dobljena!

Socializem za kapitaliste, kapitalizem za ljudi - temu se rece NEOLIBERALIZEM.
Seneca
# 19.05.2017 ob 10:07
Načeloma sem mnenja, da je za državo vedno dobro, če pride nek nov investitor, ki odpira delovna mesta. Že s samo postavitvijo tovarniškega objekta preko davka vrne veliko denarja, kasneje pa še še z davki na dobiček in plače oz zmanjšanjem nakazil države za brezposelne.
parabola
# 19.05.2017 ob 11:20
Še ena bedarija MMC:

To je naložba v zasebno podjetje, ki ima dobiček, višji od slovenskega proračuna,” je v oddaji Tarča opozoril podjetnik Joc Pečečnik.

Kaj nihče v tej zafurani državi ne razume kaj je razvoj gospodarstva? Govorimo o vložku države 18 milijonov EUR, za projekt ki bo prenesel neposredno 3000 delovnih mest (2022). Hkrati pa pozabljamo, da je samo Janković (super manager) davkoplačevalce obremenil za isti znesek (KTM naložbe 6 milijonov, Elekta 12 milijonov) brez ostalih lopovščin. Stožice pa bo kupil bananar za drobiž. Vsa podjetja, ki so propadla na tem ''super projektu'' pa ga boli....
Od danes bom na ekološki tržnici zahteval samo še produkte, ki rastejo ob 40 let stari avtocesti, ki z izpuhi vzhodnjaških tovornih vozil maksimalno prispevajo, da je to zemljišče najboljše kmetijsko (pa čeprav je bilo do sedaj v glavnem zanemarjeno). Maribor se bori, da si povrne položaj, ko je še leta 1966 ustvarjal preko 10 % BDP Slovenije, bil v Kraljevini Jugoslaviji drugo najbolj razvito industrijsko mesto (za Zagrebom). Danes smo pod 5 % BDP.
Koliko smo dali nepovratnih sredstev za REVOZ? REVOZ bo po dokončani MAGNI (kjer bodo proizvajali Jaguarje (električni terenec) BMV... palček. CLIO ali Tvingo je namreč 5-10 krat nižje tovarniške vrednosti) pravi palček. po letu 2020 bo MAGNA HOČE (MARIBOR) ustvarjala vsaj 5 x večji prihodek. V REVOZU bo še vedno zastarela lakirnica, Maribor pa bo dobil pametno tovarno z uporabo interneta stvari.
Pa še to, v okolici Branika bodo posekali cca 20 ha gozda za novo logistično cono. Pa koga to briga. Najbolj kakovostno kmetijsko zemljišče - obogateno z izpuhi tovornega tranzita ob štirideset let stari avtocesti pa je nacionalni interes. Vsak kvadratni meter skrbno obdelane zemlje prehranjuje četrt Slovenije. Halo, kje je pamet?
dbitls
# 19.05.2017 ob 10:24
Počivalšek pa v paniki, ko ga je Pečečnik totalno blamiral izjavi:
"Naša vlada to investicijo v Hočah nujno potrebuje in naša vlada bo naredila vse, da jo bo zagotovila ... " Zakaj???? da bodo lahko drugo leto pred volitvami rekli, da so vsaj nekaj (škodo) naredili ...
a-rod
# 19.05.2017 ob 10:10
a bo dobil vsak slovenec vsaj tega strupenega G63, ki je na sliki;)
lordstandish
# 19.05.2017 ob 10:07
@fritz.si

naroda itak ne zbode ali laže, zavaja, krade ali ne, sd vam laže že 25let pa je že 25let na oblasti.
nelon
# 19.05.2017 ob 11:32
Pečečenik: Z vlade so me klicali, naj ne bom surov

Pa ne sam on tudi novinarka in cela leva flota levih medijev je dobila enaka navodila...

Nimam proti Magni nič, sam pravila naj bodo za vse enaka
fiston
# 19.05.2017 ob 12:09
Dve stvari. Prva za razmislek, da že stalno dajejo te subvencije, pa smo vedno bolj zapufani in imamo vedno višje davke, se pravi ni učinka.
Jaz bi te subvencije že zdavnaj ukinil, pa namesto tega znižal davke. Koliko bi bilo pa novih delovnih mest če bi bili nižji davki ?
Končni učinek teh subvencij je v bistvu samo ta, da nekateri plačujejo višje davke za druge, ki dobivajo subvencije.

Druga stvar. Recimo, kako tam lahko razlastijo kmete pa ne morejo nič, v Ljubljani pa oni pajaci lahko skačejo v luft in preprečijo gradnjo samo zaradi hrupa ?
parabola
# 19.05.2017 ob 11:40
@klipan - kako primeren nik.
Po eni strani je res, da rabimo delovna mesta.
Po drugi strani pa tujcem dajemo denar, zaradi njih uničujemo naravo......kaj pa pomoč domačim podjetnikom??
Ni vrag, da ne bi za take miljone tudi kak naš podjetnik ustvaril toliko delovnih mest kot Magna.

Torej ti pametnjakovič trdiš, da če bi domačemu podjetniku dali 18 milijonov bi izgradil ''lakirnico'' - prva faza, ki je mimogrede vredna nekaj sto milijonov EUR. Kje pa bo vzel denar?
Aja, ti si eden tistih, ki zagovarjaš sistem ala ŠROT, KORDEŠ. Tvoj slovenski investitor bo šel na NLB, (na NKBM ga takoj vržejo ven) in bo rekel, jaz sem slovenski investitor. - izgradil bom lakirnico in zaposlil 400 ljudi. za začetek rabim 100 miljončkov. Kaj pa zavarovanje? Ni problem, bom izdal delnice. v kateri stranki pa ste? SD. Ni problem tu imate 100 milijončkov, pa še odlog plačil imate za dve leti. Pa minejo dve leti. Fabrika stoji. Kaj bom pa barval? komu bom to prodal? A kredit moram vrniti? Pa saj ste mi ga odobrili. Ni problem - greste v osebni stečaj - klipani in ostali davkoplačevalci pa bodo pokrili posel stoletja domačega investitorja.

Če imate več kot dve krivulji v možganih vam je jasno kaj želim povedati. Za investicijo potrebuješ v veliki meri svež kapital (lastni). Moraš imeti TRG. Moraš imeti znanje (kako narediti za pravo ceno), moraš imeti pogodbe.... Vse to MAGNA ima - ''naši pa ne''.
Mimogrede, a ni REVOZ do sedaj dobil krepko več denarja od države?

lukey90
si videl zemljišče - po televiziji je v glavnem travinje. Privoščim ti solato z ekološke predelave ob štirideset let stari avtocesti -glavni tranzitni poti, začinjeni z izpuhi ''najbolj ekoloških tovornjakov'' ki jih premorejo Ukrajinci, Rusi, Madžari, ....

Hkrati pa ljubi Slovenci naredite že nekaj, da začnete obdelovati res kvalitetno zemljo v naših dolinah po vsej Sloveniji, kjer se zemljišča hitro zaraščajo. Industrija spada ob prometne koridorje, kmetijstvo pa v ne onesnažene prostore.

V glavnem pa so mediji tisti, ki iz foteljašev delajo eksperte za ocenjevanje kmetijske proizvodnje.
kaj_kaj?
# 19.05.2017 ob 11:37
Mi lahko kdo razloži zakaj je bolje, da delaš za 700€ v okolici MB kot pa v okolici Graza za 1600€ in 14 plač letno?
ajvard
# 19.05.2017 ob 11:07
gledaec

če bi država teh 90 milijonov razdelila med 900 podjetnikov v Sloveniji (vsakemu po 100.000), bi gotovo iztržila več kot 400 delovnih mest. in uničila manj kot sto hektarjev kmetijske zemlje.
Črnibog
# 19.05.2017 ob 10:49
Sposobnost slovenske politike, korporaciji bo plačala, da bo prišla v to državo in izkoristila vse luknje, ki jih nudi ta država. Gnev Akrapoviča in Pečečnika je razumljiv.
Slovenska politika tako ali tako ni nikoli znala drugega kot hlapčevati.
Simba
# 19.05.2017 ob 10:35
lukey90:Ne damo njive za tovarno!!!

Ma men dol visi za njive... sem prec za to, da se postavi tovarna...ampak razloži ti meni za kaj hudiča dajo korporaciji denar!!? Kaj, a ga nima sama dovolj? Nazadnje ko sem čekiral je ta korporacija (Magna International, Canada) imela revenue 3.6 miliarde dolarjev! In ja, to ni "avstrijsko podjetje" ampak je lepo Kanadsko.
Simba
# 19.05.2017 ob 10:11
Sramota! V slovenistanu smo navadni bečki konjušari! Sploh politiki! Brezpogojno se klanjamu tujemu podjetju, v istem hipu pa zatiramo slovenskega podjetnika! Za kaj? Zato da pa ja sosed ne bo imel boljšega avta. Ni problem tujec, ampak sosed pa ne! Rajš vsi ratamo hlapci kakor pa da bi se narod razvijal! Sramota!
Torej, če sprejmejo ta zakon bodo lahko razlastninili slovenca, za to, da bo lahko tujec postavil fabriko, zraven mu bodo dali še nekaj miljončkov da revež ne bo obubožal, potem mu bodo dali pa še delovno silo za minimalca...up, ne...se opravičujem za manj od minimalca, tako da bo zraven moral še proračun kaj dat (razliko). Ker pa je podjetje TUJE lahko vsem tem delavcem enostavno reče da naj odprejo s.p. - namreč, biti zaposlen kot s.p. v TUJEM podjetu NI PROTIZAKONITO! Ja, slovenski delodajalec krši zakon če ima s.p.-jevca pri sebi, tuji pa ne! Tako država lepo šenka tujemu podjetju še tisti del osebnega dohodka, ki se mu pravi BRUTO-BRUTO. Ja, svaka čast taki državi, res! Navadni bečki konjušari ste in boste tudi ostali. Vzgojeni za hlapce, ste in boste tudi ostali hlapci.
ata
# 19.05.2017 ob 10:36
@deer-hunter: to nima najmanjše zveze s kakršnimkoli liberalizmom. Zadeva se imenuje crony-kapitalizem, ko za priviligirana podjetja obstajajo posebna pravila.
resnicoljubnež
# 19.05.2017 ob 16:05
Poslušajte, pustimo zdaj to Magno in raje oddajmo podpise za referendum: Tja hočejo zabiti približno petdesetkrat (50x) toliko denarja, kot ga bo dobila Magna. Z drugimi besedami, za 25 km nepotrebnih tunelov bi lahko zrihtali dobro, netajkunsko službo 50 do 100 tisoč Slovencem. A se mogoče kdo s tem ne strinja?
garmond
# 19.05.2017 ob 13:20
@KKorupcija

Ljubljana pa je res potrebna državnih subvencij za nova delovna mesta. Druga zapostavljena obrobna območja Slovenije pa naj crknejo, a ne.
Ptuj ima recimo eno najvišjih stopenj brezposelnosti, 27%, mladi so primorani da se izseljujejo, Ptuj bo postal mesto ostarelih. Vidiš, tukaj bi bilo krvavo potrebno vlagati v nova delovna mesta za, tudi s pomočjo države. V Ljubljani pa imajo že itak vsega polno rit.
Virunum
# 19.05.2017 ob 12:27
@hombre
''Magna je podjetje, ki potrebuje dodatne kapacitete. In njihova tehnologija je bolj čista kot tvoj WC.''

Nekaj let sem delal za njih. To je mednarodna korporacija, kjer je zaposleni vreden približno, kolikor je vreden en vijak. Ličenje je visoko avtomatiziran proces, za katero obstajajo pripravljeni tipski projekti na ključ. Projekte bo korporacija prinesla s sabo. Izgradnja lakirnice je standardiziran modularen postopek. Izvajajo ga njihovi inženirski oddelki. Pri nas bodo za gradnjo poiskali večinoma fizično delovno silo, ki jo sicer vedno poiščejo v lokalnem okolju. Velika je verjetnost, da bo naš izvajalec večino delavce najel iz Srbije, BiH in Hrvaške. Ko lakirnico poženejo zadeva gre kot po tekočem traku. Nadzorni inženirji za avtomatizacijo (jih že imajo, večinoma so Avstrijci, Nemci, nekaj Švicarjev in Slovakov) zadeve skalibrirajo, polovica jih odide domov, polovica ostane zaposlenih. V lokalnem okolju poiščejo in priučijo dobre delovodje ter predvsem paznike, varnostnike in čistilke... Lakirnica ima sodobno tehnologijo za pobiranje hlapnih organskih komponent. Problem je, ko se kaj zalomi pri delovanju ali če pride do kakšne nezgode (podobno kot pri Kemisu recimo). Za lakirnico je bistvenega pomena dobra lokacija, predvsem prometne povezave, saj v primeru nezgode izrabiš lokalne zakonske varovalke in poslovno okolje domačina, kolateralna škoda pa se ne more prenesti v zemljo lastnikov kapitala korporacije... Več kot 200 domačih ljudi v polnem zagonu tovarne ne bo potrebnih za delovanje...
urosh444
# 19.05.2017 ob 12:19
Ko vidim Pocivalska vedno dobim obcutek da je ta clovek precej prismuknjen in se dalec od kompetenc za ministra primerno mesto
JANEZ BLOND
# 19.05.2017 ob 11:18
Pepečnik je včeraj sesul Počivalška.
Korošec
# 19.05.2017 ob 15:24
Če mene spomin ne vara, je šel Pipistrel v tujino delat tovarno, ker se je pri nas preveč kompliciralo z dovoljenji.

Pipistrel je šel delat tovarno v Italijo, ker ima ta urejeno certificiranje letal z ameriko medtem, ko ga Slovenija nima.
Korošec
# 19.05.2017 ob 14:28
Ja v Slovenijo sprejemamo samo visokotehnloške firme, kjer bodo naši delavci gradili vesoljske ladnje in robote za poselitev drugih planetov, pa še to naj postavijo obrate v zapuščene tovarne in uvedejo zeleno tehnologijo, vendar ne preveč, da ne bodo motili selitev ptičev, dodaten spisek želja bomo še pridodali ko bomo iz med 10.000 interesentov izločili 100 najboljših projetov, ja tako je to, slovenci že nismo nikomur hlapci.
Simba
# 19.05.2017 ob 11:05
Tao3: Vi politični komentatorji raje vprašajte Mariborčane. Vsi po vrsti se veselijo nove tovarne Magne in dela, ki se obeta.

A ti ne kapiraš da noben NI proti tovarni. Proti smo zato ker tujci, ki so vredni miliarde, dobijo denar da postavijo firmo, medtem pa naše podjetnike oviramo do onemoglosti, tako grdo, da najbolj perspektivni odpirajo v tujini podjetja (primer: pivovarna Bevog, Harmonike Rutar,...).
Simba
# 19.05.2017 ob 11:01
tao3: Kolikor vem je za zagon svoje imperija recimo Pipistrel dobil okoli 8 milijoonv evrov nepovratnih sredstev.

Sam si napisal: ZA ZAGON.
Magna rabi za zagon? Ne, magna je več miliardna firma...
To je tako kot da bi največji banki dajal denar za poslovanje...
ej, čak mal...

jao :S
Betonscica
# 19.05.2017 ob 10:32
90 mio??? v kolikem času se bo to vrnilo v proračun???
v nobenem, ker ima podjetje sedež v drugi državi
človek bi razumel, da bo država solastnik podjetja... ali bo???
če se gre za delovna mesta, zakaj pa domača podjetja ne subvencioniramo,
bi se marsiktera proizvodnja razširila s tako subvencijo...
za kakšna delovna mesta gre tu?
vodilni kader bo najbrž prišel iz matične firme, delavce za slovensko minimalno plačo
bi pa zaposlili..
kakšma sramota, politiki, ki ste jih izvolili, nas prodajajo za sužnje... dobesedno..
nimam nič proti tujim naložbam, samo da to država subvencionira, to je pa bizarno, za me, ki ne vem, kdo v takem državniškem poslu kasira pod mizo..
Če bi bile vse subvencije po zakonu, potem bi še marsiktero domače podjetje z malo pomoči države imelo odprta in ne razbita vrata...
kotzi
# 19.05.2017 ob 10:19
Kmetijski minister Židan je tiho...le zakaj..in ko preberem kdo bo gradil je jasno zakaj je..gradil bo njegov bivsi sef Polanič...ko je zidan bil sef Panvite je bil ta tajkun njegov sef...seveda..ko ne bo vec politik..se ve kam bo sel
kotzi
# 19.05.2017 ob 10:17
hahaha..lepo je rekel Pocivalsek..nasa vlada rabim magno..in vse bomo strorili..haha..ja volitve..ni kaj
hombre
# 19.05.2017 ob 14:44
@Virinum
Če si delal z njimi veš kaj pomeni ISO 14001 (sam delam v avtomobilski industriji). Samih zahtev za ta del avtomobilske industrije ne poznam, a gotovo niso drugačne kot v Nemčiji (je, tudi oni imajo lakirnice).

Tudi jaz bi raje videl montažne linije, a nekje je treba začeti in lakirnica je vsekakor baza okrog katere se v naslednjih letih da še marsikaj storiti.

Sinergijskii učinki na gospodarstvo v regiji bodo zagotovo ugodni, kar je tudi cilj in smisel subvencioniranja oz. ''popustov'' s strani države.
Že intenzivnost same proizvodnje bo za sabo potegnila kup logističnih in ostalih storitev, da o čistem ekonomskem učinku zmanjšanja transferjev zaradi zaposlitev niti ne govorim.

Zadeva je pravzaprav enostavna... in se skriva v sami besedi... od ločitev... ločiti se od nečesa. Ne moremo iti naprej a hkrati vse ohranjati kot je.

Po moje je tole vredno tveganja (ki pa seveda vedno obstaja.. .še posebej če spiš v eno)
REsnica
# 19.05.2017 ob 12:40
močnejši kapital ima v demokratičnem kapitalizmu pač prednost. Kot velja na volitvah večina glasov, tako velja tudi da je politično močnejši tisti, ki ima več kapitala.

Tudi pečečnik in akrapovič lahko kupite "delnice" vseh večjih političnih strank in si s tem zagotovito poseben demokratični tretma.

interes kapitala je v kapitalizmu jasno pred interesom ljudi. Uničevanje kmetijske zemlje za to, da bodo tam zaposleni životarili z minimalci in da bo tujec imel dobiček je pač nekaj normalnega v privatiziranih demokracijah.

V savdski arabiji je to bolj pregledno, ker imajo kralja in njegovo družino in njihov interes je pač interes vseh državljanov oz podložnikov.
Pri nas, ki živimo v privatiziranih demokracijah, pa imamo namesto interesa kralja z imenom in priimkom, interes (bolj ali manj prikritih) lastnikov kapitala, kateremu smo podložni mi in politiki.
Zoro27
# 19.05.2017 ob 12:12
Samo volite to vlado. Magna, Revoz... Pipistrel pa mora v Italijo...
Simba
# 19.05.2017 ob 11:19
Tao3: To so perspektivna podjetja, ki skupaj ne zaposlujejo 20 ljudi. Ne primerjaj jabolk in hrušk.

In kaj potem če ne zaposlujejo več kot 20 ljudi? Državo so stali natanko NIČ eurov. Še več, država od njih ima tudi NIČ eurov, ker jih je odgnala!
GozdniJoža
# 19.05.2017 ob 14:25
Sami strokovnjaki na kupu. Na kozlanje mi gre, ko berem večino komentarjev. Za to pa smo kjer smo.
pkorosec
# 19.05.2017 ob 13:33
@tao3
Vi politični komentatorji raje vprašajte Mariborčane. Vsi po vrsti se veselijo nove tovarne Magne in dela, ki se obeta. Ali vi kavčarji sploh veste koliko ljudi se DNEVNO vozi v Avstrijo delat v Magno. To bo razbremenitev za marsikoga in bo lahko delal bližje domu.

Kot Stajerc, ki se dnevno vozi delat v Avstrijo bi tebe raje vprasal.
Koliko drzava Slovenija pobere denarja letno preko dvojne obdavcitve teh delavcev? In koliko da drzava sedaj Magni?
Prosim kot delavski migrant, ce lublancani, ki podpirate dvojno obdavcitev delavskih migrantov na zdajsen nacin, ne izkoriscate nasega nas za izgovor. Mislim da skorajda nihce od slovencev, ki dela v Avstriji, ne bo pustil tamkajsne sluzbe in sel delat v Magno, kjer mu bodo verjetno dali malenkost vec od minimalne place. Razlog ni toliko denar, kot pa dejstvo da skorajda vsak, ki dela gori, rece kolk bolj enostavno je delat za enega avstrijskega kapitalisticnega strokovnjaka, kot pa za 7 kvazisocialkapitalisticnih slovenskih menedezerjev, ki te nategnejo vsakokrat ko se prepognes.
aktivist
# 19.05.2017 ob 13:08
Socializem za kapitaliste.
ti-ne
# 19.05.2017 ob 12:12
Na ta način multinacionalke izsiljujejo države, ustvarjajo ekstra profit in sesuvajo lokalno industrijo, ki zaradi tega nikoli ne bo konkurenčna.
Od Švedske do Grčije, od Portugalske do Urala, povsod iste blagovne znamke.
Dober delavec je dober potrošnik press
Lovec
# 19.05.2017 ob 11:15
Počivalšek že obljublja marsika, saj ga naslednje leto več ne bo v vladi ?

Jocu, je še vedno politično jkorekten, naj na glas pove, da gre za ekonomijo naših, tovarijšijska ekonomija, ali kako drugače zagotoviti obstoj naslednikov revolucije in rdečega plemstva.
Končna zmaga je biološka zmaga.

Malo čudno razmišljanje, ampka zelo blizu resnice.
Simba
# 19.05.2017 ob 10:55
fah-q: je take analize sploh kdo naredil al gre pr nas to vse čez palec?

Pri drugem tiru se gre preko miliarde eur, pa nimajo pojma koliko bo sploh stalo...ti misliš da so šli delat analizo za teh "ušivih" 90 miljončkov?
Simba
# 19.05.2017 ob 10:45
tomlin: Simba ; če živiš v Slo, ne vem kaj delaš potem še tu v smradu

Otišla baba s kolačima pred 3 tedni. Lep pozdrav iz Weymouth, UK.
deer_hunter
# 19.05.2017 ob 10:41
gicek007

Lepo in super luštno - ampak s kapitalizmom, kakršen je opisan v knjigah, to nima nobene veze.
deer_hunter
# 19.05.2017 ob 10:40
ata

Crony-kapitalizem=neoliberalizem. Država in majhen del privatnega sektorja sta zlizana, vsi ostali pa smo njihov bankomat. In v tem primeru sta državni bankomat tudi Akrapovič in Pečečnik, kar je svojevrstna ironija.
RoSeR
# 19.05.2017 ob 20:17
@kotzi in ostali ... predvidena končna gradnja Magne je za 3x površino sedanje celotne cone Tam ... Kam po vaše, bi vse to spravili tja?
ElTorro
# 19.05.2017 ob 15:01
@hombre
Saj tudi sama Magna pravi, da jim dolgoročno ni v interesu voziti pobarvanih karoserij na montažo v Avstrijo in je cilj, da se vozila pri nas tudi zmontirajo.

Ampak za večne nergače je pač zelo prikladno, da je sedaj v igri le lakirnica z "le" 400 delovnimi mesti.....kot da imamo v Sloveniji na stotine proizvodnih podjetij s 500+ zaposlenimi....
izi07
# 19.05.2017 ob 13:31
Saj že imamo doma tovarno vozil, ki je lastnik tujec v tem primeru Francozi.Tudi tukaj država krši zakone in jim gleda skozi prste. Delavci, ki jih zaposlijo preko raznih agencij ala M-servis ali Kariera delajo za manj kot minimalca torej za 528 € neto za polni delovni čas brez dodatkov. Da smo si na jasnem dodatki niso neto plača in se tudi ne prištevajo k neto plači pri obračunu za pokojnino! Ne pripada jim dopust glede na leta delovne dobe in seveda tudi ne dodatek na leta! Recimo delavka, ki dela samo nočne cel mesec dobi neto 792 €. Ta ista delavka špara in tudi ne hodi v menzo na malico in ji zaradi tega refundirajo 2,60 € na dan za malico torej tudi tukaj kršijo zakonsko določilo o najnižjem regresiranju prehrane. Upoštevajoč dejstva , da delajo na normo v slabih pogojih in da brez menjave sploh ne morejo na malo potrebo, nočne delajo večinoma šest dni v tednu torej pride v soboto zjutraj domov v nedeljo zvečer že gre v nočno izmeno. Ker je Revoz ustavil hekerski napad so sedaj uvedli celo za nočno izmeno, ki že tako dela 6 nočnih še sobotno delo v popoldanskem času! To je dobesedno izkoriščanje delavcev ali po domače sužnjelastništvo se sploh ne čudim, da ne dobijo delavcev saj še tako močan delavec ne zdrži več kot 3 - 4 mesece ko se na koncu zlomi ! Torej ko smo pri izkoriščanju se to v Revozu dogaja že kar nekaj časa pa še nisem zasledil po televiziji ali po radiu da je tam kaj narobe oziroma, da bi ukrepal proti sistematičnem izrabljanju delavcev in sistematičnem kršenju vseh zakonov tudi človekovih pravic!!
Kazalo