Maher morda ni imel sreče pri ministrskem mestu, a se je ta zanj v ponedeljek očitno obrnila. Foto: BoBo
Maher morda ni imel sreče pri ministrskem mestu, a se je ta zanj v ponedeljek očitno obrnila. Foto: BoBo

Maherju bodo družbo v nadzornem svetu delali še Matevž Marc, Milan Krajnik in Marjan Ravnikar. Štiriletni mandat jim je začel teči danes.
Maher, nekdanji minister za infrastrukturo in prostor z zgolj enotedenskim stažem (odneslo ga je razkritje, da je imel na svoji parceli črno gradnjo), je trenutno vodja projektov v podjetju Maxtel, Ravnikar je trenutno izvršni direktor v Elektru Ljubljana, nadzornik v Tešu in predsednik nadzornega sveta v Premogovniku Velenje. Marc je direktor podjetja ProcionStar, bil pa je tudi nadzornik Elektra Primorske in prihaja iz kvote SD-ja. Krajnik pa je upokojenec, je razvidno iz sklepa uprave Soda, objavljenega na spletni strani Soda.
Nadzorni svet Soda, ki ga vodi Samo Lozej, je sicer soglasno potrdil predlog uprave za kandidate za člane nadzornih svetov družb v lasti Soda oz. države. Pri tem je obravnaval tudi možnost nasprotja interesov predlaganih kandidatov za člane nadzornih svetov, a je ocenil, da nasprotje interesov "po jakosti in vsebini ni takšno, da bi oviralo neodvisno delovanje kandidata". Poleg Elesa ima od danes nove nadzornike tudi Gen energija.
To so Nikola Galeša (trenutno nadzornik še v Hidroelektrarnah na spodnji Savi), Roman Dobnikar (direktor maloprodaje v Petrolu), Saša Ivan Geržina (podpredsednik DeSUS-a in nekdanji veleposlanik v Rusiji), Matej Pirc (član uprave Soda) in Danijel Levičar (med drugim nekdanji direktor Lokalne energetske agencije Dolenjske, Posavja in Bele krajine
, pozneje vodja tehničnega sektorja in investicij v Gen energiji ter nazadnje v. d. direktorja direktorata za energijo, potem ko je nova vlada 6. junija letos s tega mesta razrešila Julijana Fortunata).

Srečen teden nesojenega ministra
Se pa Maherju sreča sicer nasmiha tudi pri črni gradnji v Seči. Portal siol.net namreč poroča, da je ministrstvo za infrastrukturo in prostor inšpektorju, ki je pred meseci odločil, da je Maher zidal na črno, naložilo naj o primeru ponovno odloča. Inšpektor je sicer aprila odločil, da sta objekta na Maherjevem zemljišču črni gradnji in da ju mora Maher v 30 dneh porušiti.

Inšpektor je Maherju prepovedal tudi vsa za legalne gradnje in legalne objekte sicer dovoljena ali predpisana dejanja, med njimi izvedbo komunalnih priključkov, vpise in spremembe v zemljiški knjigi, uporabo objekta ter promet z objektom ali z zemljiščem.