Priprave na prenovo infrastrukture se bodo začele prihodnji teden. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Priprave na prenovo infrastrukture se bodo začele prihodnji teden. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Javnemu avtobusnemu prevozniku Marprom je občina podelila enoletno koncesijo za žičnice lani po stečaju Športnega centra Pohorje. Kljub številnim dvomom so lansko sezono vseeno končali z dobičkom, je po srečanju z županom Andrejem Fištravcem povedal direktor Marproma Bernard Majhenič.

Čeprav je zaradi visokih potrebnih vlaganj v infrastrukturo na smučiščih sprva vztrajal pri podelitvi dolgoročne koncesije Marpromu, je zdaj privolil v šestmesečno podaljšanje. Kot pogoj pa je postavil, da občina zagotovi denar za servisiranje naprav. "Rešitev bomo našli," je ob tem zatrdil direktor mestne uprave Bojan Babič. Čeprav že nekoliko zamujajo z remontom, se je po njegovih besedah še vedno mogoče dobro pripraviti na novo zimsko sezono.

Skupina za turistično privlačnejše Pohorje
Po izteku zdajšnjega polletnega podaljšanja pogodbe z Marpromom naj bi v mestnem svetu odločali o dolgoročni podelitvi koncesije. "V tem času se bo izoblikoval dokončni model, ki ga bomo lahko nato v miru jeseni sprejeli," je povedal župan.

S tem ciljem so v Mariboru maja oblikovali delovno skupino Izzivi Pohorja, ki naj bi pripravila celovito rešitev. V skupini, v kateri so predstavniki občin Maribor in Ruše ter predstavniki gospodarstva, tako med drugim razmišljajo o novi ponudbi na Pohorju, povezovanju ponudnikov, ustrezni signalizaciji ter skupnih promociji in pridobivanju denarja za naložbe.

Denar so zasebniki pripravljeni dati
Po besedah direktorice Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Janje Viher so se nujnosti skupnega delovanja začeli zavedati tudi turistični ponudniki in so v to pripravljeni vlagati, če bodo vedeli, za kaj se denar porablja.

"Z dumpingom cen so začeli uničevati destinacijo, zdaj pa so se sami odločili, da bomo v okviru skupine oblikovali tisto minimalno ceno, pod katero s prenočitvami ne moremo iti, in tisto višjo ceno v primeru različnih tekmovanj, kot je Zlata lisica, ko lahko zaračunavamo višje cene," je pojasnila.

Pomembna poletna dejavnost na Pohorju je kolesarski park. Po besedah Majhneniča je že bilo izdano okoljevarstveno dovoljenje za Bike park, zdaj pa čakajo še dokument zavoda za gozdove. "Po naših načrtih bi začeli traso čistiti prihodnji teden," je še dejal.