Janko Medja pod Cerarjevo vlado pričakuje stabilizacijo razmer. Foto: BoBo
Janko Medja pod Cerarjevo vlado pričakuje stabilizacijo razmer. Foto: BoBo


"Imamo stranko, ki je dobila prevladujoče število glasov, in to bo, upam, omogočilo oblikovanje stabilne vlade. Stabilnost vodenja je tisto, kar je Slovenija v zadnjih nekaj letih najbolj pogrešala, prav to pa država najbolj potrebuje, če želi ostati konkurenčna na mednarodnih trgih," je prvi mož NLB-ja za Bloomberg povedal ob robu poslovne konference Summit 100 v dalmatinskem Cavtatu.

Takšna stabilna vlada bi po njegovem mnenju lahko omogočila tudi začetek postopka prodaje NLB-ja, pri čemer je Medja spomnil, da so se vlagatelji zelo pozitivno odzvali na nedavno 300-milijonsko izdajo bančnih obveznic. Dodal je, da vlagatelji zdaj čakajo na to, kako se bo nadaljevala privatizacija in kakšni bodo rezultati banke.

Ponovil je, da letos načrtujejo bistveno boljši rezultat pred slabitvami in rezervacijami, na koncu leta pa tudi nekaj malega neto dobička. Skupina NLB je v prvem letošnjem četrtletju sicer ustvarila 28,6 milijona evrov čistega dobička, matična banka pa 23,6 milijona evrov. Delež slabih posojil je stabilen pri 25 odstotkih, do konca leta pa naj bi se še rahlo zvišal, je pojasnil Medja in dodal, da je 70 odstotkov teh posojil pokritih z rezervacijami.