Gospodarstvo
(7)
Carlos Slim
Carlos Slim želi preko avstrijskega Telekoma prodreti na evropsko tržišče. Foto: EPA

Dodaj v

Mehičani objavili prevzemno ponudbo za Telekom Austria

V lasti že imajo nekaj več kot četrtinski delež lastnikov Simobila
16. maj 2014 ob 10:42,
zadnji poseg: 16. maj 2014 ob 11:18
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Mehiški telekomunikacijski velikan America Movil je objavil ponudbo za odkup 45 odstotkov delnic Telekoma Austria, ki še niso v lasti Movila ali avstrijskega državnega holdinga ÖIAG. Pod okrilje Telekoma Austria spada tudi slovenski Simobil.

America Movil, ki je v pretežni lasti enega najbogatejših zemljanov, mehiškega magnata libanonskega rodu Carlosa Slima, je ponudbo objavil v skladu z delničarskim sporazumom, ki ga je aprila prek svoje hčerinske družbe Carso Telecom sklenil z avstrijskim podjetjem Österreichische Industrieholding (ÖIAG).

America Movil tako nadzoruje 26,8-odstotni delež v avstrijskem Telekomu, avstrijska država prek državnega podjetja ÖIAG pa 28,4-odstotni delež.

Mehiško podjetje namerava s tem okrepiti svoj položaj v Evropi, potem ko mu lani ni uspelo izpeljati sovražnega prevzema nizozemskega operaterja KPN-ja.

Predvidena tudi dokapitalizacija Telekoma
America Movil in ÖIAG sta se v delničarskem sporazumu dogovorila, da bosta v primeru uspešnosti prevzemne ponudbe in transakcije, ki bi jo odobrila skupščina Telekoma Austria, podprla dokapitalizacijo avstrijskega Telekoma v višini ene milijarde evrov.

Z dokapitalizacijo bo predvidoma omogočeno nadaljevanje naložb v infrastrukturo, raziskave in razvoj, nove proizvode in storitve. Obenem bo podjetje lažje izkoristilo naložbene priložnosti v državah, v katerih že deluje, in drugih državah v srednji in vzhodni Evropi.

Omemba naložbenih priložnosti je zanimiva tudi za Slovenijo. Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil, ki je v lasti Telekoma Austria, se namreč že dlje časa zanima za prevzem kakšnega tekmeca na slovenskem trgu, po možnosti takšnega s fiksno infrastrukturo. Marca lani sta se med tarčami omenjala T-2 in Tušmobil.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
koristni
# 16.05.2014 ob 11:47
kommar
upam, da se motiš, ampak tudi jaz sem že slišal za to.
Blazz
# 16.05.2014 ob 12:20
@kommar... ti si nor, da bi ameri vezal dolar na mehičane preko skupne valute...
kommar
# 16.05.2014 ob 11:23
Samo malo razmišljam. Upam, da v napačno smer. pač...

Zdaj neki Mehičani prevzemajo avstrijskega telekomunikacijskega velikana in počasi širijo lovke v Evropo. In tudi govori se, da naj bi Amerika šla v smeri neke Severnoameriške Unije z gospodarsko in politično povezavo treh držav (Kanade, ZDA in Mehike) in z enotno valuto amero. To pomeni, da bi ZDA kot pobudnica tega sranja upravljala s to veledržavo in to pomeni da se načrt gospodarske prevlade že nekaj časa izvršuje?

To so samo moja povezana dejstva. Sam si govorim samo, da upam, da je to moje napačno mišljenje in neupravičen strah.
nikhrast
# 16.05.2014 ob 16:47
Severna Amerika ima dogovor, to je NAFTA, North American Free Trade Agreement, ustanovljen leta 1994, to je svobodno trgovanje med ZDA, Kanado in Mehiko.
Pa saj se zdaj Kanada, pa ZDA, tudi pogajajo z EU za svobodno trgovanje, Kanada in EU sta že nekaj podpisala, samo ta pogajanja trajajo leta in leta.
kommar
# 16.05.2014 ob 15:01
@Blazz js si norosti nisem izmislil. v nekaterih primerkih človečkov se pač povečuje želja po prevladi sveta. Če lahko dosegajo cilj ne glede na sredstva, potem lahko tudi v tem prevzemu opazim značilne agresorske poteze norčkov iz onstran luže.
pd
# 16.05.2014 ob 11:09
to so tajkuni, ne pa naši, ki z drobižom operirajo.
felipesko
# 16.05.2014 ob 11:52
Poštenjačine,ki že od malih nog trdo delajo in se držijo pravil ,ter predpisov,tako,kot se šika.
V prejšnjem sistemu,ki smo ga imeli je bil problem,ker z pridnostjo nisi nikamor prišel,po odcepitvi v 90- tih letih,pa se je nagrajevanje po vloženem delu uredilo in sedaj imamo celo primere,ki so posamezniki z trudom in znanjem zaslužili desetine miljonov in postali lastniki uspešnih firm (prej slabo stoječe) in nepremičnin zavidljivih vrednosti.
Žal pa se je pokazala druga plat medalje,ki je razkrila ogromno število nesposobnih ljudi,nepripravljenih na izzive moderne družbe,absolutno predrage oz precenjene,večina so to kadri z malo dodano vrednostjo,tako da se bojim,da nam bodo zgoraj omenjeni uspešni pridneži pobegnili v tujino,ker denar so v veliki meri že nalagali v tujini in tukaj ne vidijo več perspektive,še posebej ne z nami.
Kazalo