Po predlogu zakona bo premija, ki jo Teš plača za poroštvo državi, vsaj tako visoka, da ustreza primerljivi poroštveni premiji, ki jo je mogoče najti na finančnih trgih. Foto: BoBo
Po predlogu zakona bo premija, ki jo Teš plača za poroštvo državi, vsaj tako visoka, da ustreza primerljivi poroštveni premiji, ki jo je mogoče najti na finančnih trgih. Foto: BoBo

Termoelektrarna Šoštanj bo v sredo gradbišče šestega bloka predala Alstomu. A soglasja za začetek priprav na montažo sekundarne jeklene konstrukcije danes Alstomu še niso izdali, saj bodo počakali na uradno stališče vlade do Teša 6, so sporočili iz šoštanjske termoelekrarne.

Janez Šušteršič
Šušteršič napoveduje, da se vlada do srede še ne bo odločila o poroštvu TEŠ-u 6. Foto: Reuters
Radovan Žerjav
Radovan Žerjav meni,d a sedaj ni več smotrno ustavljati projekta, saj je vanj šlo že preveč denarja. Foto: MMC RTV SLO
Zvonko Černač
"Nadaljevanje te investicije ni v neposredni povezavi s kakršnokoli odločitvijo vlade ali DZ-ja, ampak leži odgovornost za nadaljevanje investicije na tistih, ki so jo že do zdaj peljali," je prepričan minister Zvonko Černač. Foto: MMC RTV SLO

Vlada bo predvidoma v četrtek obravnavala predlog zakona o poroštvu o gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, s katerim bo jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri EIB, je v oddaji Odkrito na TV Slovenija povedal Šušteršič. Vlada pa se do srede ne bo odločila, če projekt podpira ali ne, je dejal.
Gospodarski minister Radovan Žerjav pa je v oddaji dejal, da zdaj projekta, v katerega smo vložili že skoraj pol milijarde evrov, ekonomsko ni več smiselno opustiti. Če je bilo pri projektu kaj narobe, je to treba preučiti in raziskati.
Meh že zbral skoraj dovolj podpisov
Poslanec SD-ja Srečko Meh je povedal, da so od 16, od potrebnih 23 za nujno obravnavo zakona o poroštvu, 10 podpisov prispevali poslanci SD-ja, pet jih je z Virantove liste, en podpis, ki še ni potrjen, pa je iz vrst Pozitivne Slovenije. Poslanec je optimističen in je napovedal, da mu bo do srede uspelo zbrati potrebno število podpisov za omenjeni zakon.

Potem ko je DZ oktobra lani predlogu zakona o poroštvu za Teš 6 prižgal rdečo luč, je besedilo o poroštvu znova v parlamentarnem postopku. Po rednem postopku bi predlog zakona prišel v parlamentarno obravnavo marca.

Teš bo plačeval 100.000 evrov vredne dnevne penale
Država bi z zakonom o poroštvu za Teš 6 jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki (EIB). Čas za poroštvo oz. za odločitev vlade, ali projekt podpira ali ne, se bo iztekel v sredo. Takrat naj bi Alstom, ki bo elektrarni dobavil glavno tehnološko opremo za šesti blok, prevzel gradbišče. Če tega ne bo, pa naj bi Termoelektrarna Šoštanj plačala penale po 100.000 evrov na dan.

Meh meni, da bi se morala vlada čim prej opredeliti do poroštva, saj je nevzdržno, da sta vodstvo Teša in projektna ekipa za Teš 6 v negotovosti. "Ni prav, da politika ni opravila svojega dela. Sam sem poskušal narediti, kar se je dalo narediti. Vsi so imeli priložnost skozi revizijo in Računsko sodišče seznaniti se s projektom Teš 6, a tega niso storili. Kakšen razlog je v ozadju, da tega niso storili, si ne upam niti pomisliti," je še dejal.

Černač: Dvomim, da je mogoče najti boj optimalno rešitev
Na dogajanje v zvezi s Tešem se je ob primopredaji poslov na okoljskem ministrstvu odzval minister Zvonko Černač: "Nobene ovire ni, da bi po nepotrebnem nastajali dodatni stroški, vso odgovornost za to pa nosi vodstvo tega projekta, kot jo je nosilo že doslej."

"Zelo jasen in trden signal je zapisan v koalicijski pogodbi, ki je tista osnova, na kateri morajo delovati vsa ministrstva, in v njej je nedvoumno napisano, da bomo podprli nadaljevanje tega projekta ob seveda sočasnem natančnem pregledu dosedanjega poteka investicije in tudi predvidene finančne konstrukcije za naprej. Prej kot bo javnost dobila odgovore na vprašanja, ki jih postavlja, prej bodo odprevljene dileme, ki se v zvezi s to investicijo pojavljajo," je dejal.

Prepričan je, da projekt potrebuje revizijo, ki mora biti končana v najkrajšem mogočem času. "Dvomim, da je zdaj mogoče najti boj optimalno in racionalno rešitev, kot je ta, ki se ponuja s posojilom EIB-ja," je povedal.

"Nadaljevanje te investicije ni v neposredni povezavi s kakršno koli odločitvijo vlade ali DZ-ja, ampak leži odgovornost za nadaljevanje investicije na tistih, ki so jo že do zdaj peljali," je zatrdil.

Rotnik: V Sloveniji predstavniki Alstoma
Nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik je povedal, da se te dni v Sloveniji mudijo tudi predstavniki Alstoma. Predstavniki Alstoma naj bi skušali vlado prepričati o odobritvi poroštva.

Teš je sicer pri EIB-ju najel tudi 110 milijonov evrov posojila, ki je zavarovan z bančno garancijo. Poleg tega je elektrarna za financiranje Teša 6, ki je zdaj ocenjen na 1,3 milijarde evrov, pridobila še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj, ki sicer ni zahtevala državnega poroštva.

Focus poziva k moratoriju
Društvo za sonaraven razvoj Focus, ki zahteva šestmesečni moratorij na gradnjo Teš 6, pa je danes poslancem v vložišče DZ-ja prineslo posebna darila za valentinovo. Darilca so pripravili kot prilogo pismu, ki so ga poslancem poslali v ponedeljek in v katerem so jih znova pozvali k sprejetju šestmesečnega moratorija na odločanje o projektu Teš 6.

Termoelektrarna Šoštanj bo v sredo gradbišče šestega bloka predala Alstomu. A soglasja za začetek priprav na montažo sekundarne jeklene konstrukcije danes Alstomu še niso izdali, saj bodo počakali na uradno stališče vlade do Teša 6, so sporočili iz šoštanjske termoelekrarne.