Po predlogu zakona bo premija, ki jo Teš plača za poroštvo državi, vsaj tako visoka, da ustreza primerljivi poroštveni premiji, ki jo je mogoče najti na finančnih trgih. Foto: MMC RTV SLO
Po predlogu zakona bo premija, ki jo Teš plača za poroštvo državi, vsaj tako visoka, da ustreza primerljivi poroštveni premiji, ki jo je mogoče najti na finančnih trgih. Foto: MMC RTV SLO
Termoelektrarna šoštanj, TEŠ
Teš je sicer pri EIB najel tudi 110 milijonov evrov posojila, ki je zavarovan z bančno garancijo. Foto: BoBo

Potem ko je DZ oktobra lani predlogu zakona o poroštvu za Teš 6 prižgal rdečo luč, je besedilo o poroštvu znova v parlamentarni proceduri. Meh je namreč prepričan, da je zdaj čas za odločitev.

Koalicijski poslanci Mehu zatrdili, da podpirajo projekt Teš
"Verjamem, da je volja vseh parlamentarnih strank resna, tudi vsi so rekli, da bodo podprli izgradnjo šestega bloka, zdaj pa je čas, da se odločijo," je za STA pojasnil Meh, ki je predlog zakona, pod katerega so se podpisali še Jožef Kavtičnik (Pozitivna Slovenija) ter Mirko Brulc in Samo Bevk (oba SD), v parlamentarno proceduro vložil v začetku meseca.

Kot je dejal Meh, so pridobili tudi podpise poslancev iz Državljanske liste Gregorja Viranta. "Mislim, da imamo že podpise tudi iz Virantove liste, tako da bomo imeli 23 podpisov, ki so potrebni za hitro obravnavo," je povedal in pojasnil, da lahko obravnavo izpeljejo, ko bodo imeli potrebne podpise.

Meh se je o predlogu zakona, kot je povedal, sicer pogovarjal z vsemi koalicijskimi poslanci. Vsi so rekli, da podpirajo projekt Termoelektrarne Šoštanj (Teš), problem pa je v načinu reševanja zapleta. Po njegovih pojasnilih koalicijski poslanci pravijo, da bodo na vlado prišli predstavniki HSE-ja, lastnika Teša, in da se bodo z njimi pogovarjali o načinu reševanja zapleta.

Na vprašanje, ali je dobil zagotovilo za podporo predlogu zakona, pa je Meh odgovoril: "Če ga ni bilo lani, ga tudi zdaj ni."

Teš je sicer pri EIB najel tudi 110 milijonov evrov posojila
Po predlogu zakona bo premija, ki jo Teš plača za poroštvo državi, vsaj tako visoka, da bo ustrezala primerljivi poroštveni premiji, ki jo je mogoče najti na finančnih trgih. Če Teš ne bo poravnal svojih veljavnih in zapadlih obveznosti iz posojila, bi jih na pisni poziv Evropske investicijske banke (EIB) plačala država. Izdano poroštvo iz tega zakona pa bi se štelo v kvoto poroštev, določeno z zakonom, ki ureja izvrševanje državnega proračuna.

Teš je sicer pri EIB najel tudi 110 milijonov evrov posojila, ki je zavarovan z bančno garancijo. Poleg tega je elektrarna za financiranje Teša 6, ki je zdaj ocenjen na 1,3 milijarde evrov, pridobila še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj, ki sicer ni zahtevala državnega poroštva.

Tretji člen poziva k razglasitvi moratorija na vse aktivnosti
Skupnost aktivnih državljanov, ki so se poimenovali Tretji člen in ki so na svoji spletni strani objavili tudi peticijo k etični odločitvi o nadaljevanju gradnje Teša 6, je zato poslancem izročila poziv k razglasitvi moratorija na vse aktivnosti in odločanje o projektu. Poziv je v dobrem tednu podpisalo več kot 1100 državljanov.

"Z izročitvijo peticije skupnost aktivnih državljanov poslanke in poslance poziva, naj glasujejo proti sprejetju zakona o državnem poroštvu," so sporočili iz Tretjega člena.

Poziv k sprejetju šestmesečnega moratorija na odločanje o projektu Teš 6 je na poslance naslovil tudi konzorcij 20 nevladnih organizacij, neparlamentarnih strank in društev, med drugim Greenpeace v Sloveniji, Umanotera, Slovenski E-forum, Ekologi brez meja, Focus, Inštitut za trajnostni razvoj in Stranka za trajnostni razvoj Slovenije, Stranka mladih - zeleni Evrope in Zares.