Skupina Mercator zaposluje 20.322 ljudi, od tega 9.628 v Sloveniji. Foto: BoBo
Skupina Mercator zaposluje 20.322 ljudi, od tega 9.628 v Sloveniji. Foto: BoBo
Družba Mercator ostaja osredotočena na osnovno dejavnost. Foto: BoBo

Potem ko je skupina Mercator imela v prvem lanskem devetmesečju dobiček iz poslovanja za slabih 14 milijonov evrov, se je ta letos več kot podvojil in dosegel 35,8 milijona evrov. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je okrepil za 24,7 odstotka, na 86,8 milijona evrov, so ob objavi devetmesečnih poslovni rezultatov sporočili iz Mercatorja.

Prihodki od prodaje družbe Poslovni sistem Mercator so se v prvih devetih mesecih z lanskih 886,5 milijona evrov znižali na 880 milijonov evrov. Dobiček iz poslovanja se je okrepil za dva milijona evrov, na 32,3 milijona evrov, čisti dobiček družbe pa je znašal 14,5 milijona evrov.

Nova strategija, nov koncept trgovin, prenove trgovin in izboljšana konkurenčnost storitev kažejo pozitivne rezultate v osnovni dejavnosti poslovanja skupine, poudarjajo v Mercatorju. Trgovina na drobno predstavlja 78,7 odstotka vseh prihodkov, najpomembnejši trg poslovanja pa ostaja Slovenija. Doma je imel Mercator kljub pomembnemu znižanju trgovskih površin 0,5-odstotno rast prihodkov v dejavnosti trgovine na drobno.

Osredotočanje na osnovno dejavnost
Skupina Mercator, ki skupaj zaposluje 20.322 ljudi, od tega v Sloveniji 9.628, tako ostaja osredotočena na osnovno dejavnost poslovanja, pri čemer je ključni cilj nadaljevanje izboljševanja dobičkonosnosti, pravijo v družbi.

Neto finančni dolg skupine Mercator je konec septembra znašal 738,3 milijona evrov, kar je za 11,2 odstotka oziroma 93,3 milijona evrov manj kot leto prej. Kot zagotavljajo v družbi, Mercator tudi letos vse svoje obveznosti do finančnih in poslovnih partnerjev redno poravnava.

Mercator je v prvih devetih mesecih letos v osnovna sredstva investiral nekaj več kot 19 milijonov evrov, dezinvestiral pa za 17,8 milijona evrov v okviru odprodaje nepremičnin, naprav in opreme. Na vseh trgih poslovanja je s poslovnimi najemi pridobil 13 novih drobnoprodajnih enot oziroma 6.923 kvadratnih metrov novih bruto površin. Mercator je izvedel vse potrebne dejavnosti za prodajo 10 nakupovalnih centrov v Sloveniji (projekt monetizacija) in v oktobru podpisal 116,6 milijona evrov vredno pogodbo o njihovi prodaji Supernovi.