Prihodki skupine Mercator so se v prvih šestih mesecih povečali za 0,8 odstotka na dobro milijardo evrov. Foto: BoBo
Prihodki skupine Mercator so se v prvih šestih mesecih povečali za 0,8 odstotka na dobro milijardo evrov. Foto: BoBo

Prihodki skupine Mercator so se v prvih šestih mesecih povečali za 0,8 odstotka na dobro milijardo evrov, prihodki iz prodaje trgovine na drobno pa so se povečali za 6,6 odstotka na dobrih 787 milijona evrov.

Bruto dobiček iz poslovanja skupine Mercator je konec junija znašal 50,5 milijona evrov, potem ko je v enakem obdobju lani dosegel 44,6 milijona evrov.

Matična družba Poslovni sistem Mercator je polletje zaključila s čistim dobičkom v višini 9,3 milijona evrov. EBITDA se je okrepil za 4,7 odstotka na 36,9 milijona evrov, normalizirani EBITDA pa je bil višji za 3,4 milijona evrov in je dosegel 38,3 milijona evrov.

Kot pravijo v Mercatorju, nova strategija, nov koncept trgovin, prenove trgovin in izboljšana konkurenčnost storitev kažejo pozitivne rezultate v osnovni dejavnosti, trgovini na drobno. Še vedno najpomembnejša trga poslovanja ostajata Slovenija, kjer je skupina beležila 0,8-odstotno rast prihodkov, in Srbija z 1,1 -odstotno rastjo prihodkov v dejavnosti trgovine na drobno glede na enako obdobje lani.

"Nova strategija in usmerjenost Mercatorja v najboljšega lokalnega trgovca na vseh trgih, na katerih delujemo, očitno dajeta rezultate. Učinkovitost pa bomo še izboljšali z razdolževanjem in izvedbo strateških razvojnih projektov, med katerimi je seveda tudi nov logistično-distribucijski center v Ljubljani," je povedal predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić.

Skupina Mercator, ki je imela konec junija 20.569 zaposlenih, od tega v Sloveniji 9692, ostaja osredotočena na osnovno dejavnost poslovanja s ključnim ciljem nadaljnjega izboljševanja dobičkonosnosti.

S polletnim poslovanjem skupine in družbe se je v sredo seznanil nadzorni svet Mercatorja, v katerem kot predsedniki kapitala sedijo Fabris Peruško, sicer izredni pooblaščenec hrvaške vlade v večinskem lastniku Mercatorja Agrokorju, Irena Weber, Sergej Volk, Matej Lahovnik, Ivica Mundrinić in Vladimir Bošnjak. Nadzorniki sicer na seji niso obravnavali imenovanja svojega novega predsednika.