Vlagatelji na razvitih delniških trgih s strahom spremljajo, kako se evropska dolžniška kriza širi tudi v jedro EU-ja. Foto: Reuters
Vlagatelji na razvitih delniških trgih s strahom spremljajo, kako se evropska dolžniška kriza širi tudi v jedro EU-ja. Foto: Reuters
Uprava zavira prodajo Mercatorja?

Uprava Mercatorja nasprotuje prodaji večinskega deleža Agrokorju, oziroma, kot je rekla svetovalka uprave Cvetka Selšek: "Radi bi, da se mednarodni lastniki identificirajo, da se lahko z njimi dogovorimo, na kakšen način bo Mercator lahko v tej združbi sodeloval." Prodajalci večinskega Mercatorjevega deleža sicer sporočajo, da bodo nadaljevali pogajanja, toda na Ljubljanski borzi so se vlagatelji prestrašili, da tudi tokratna prodaja ne bo uspešna. Zanesljivo je le nekaj: letos prodaje še ne bo.

Tečaji delnic v prvi kotaciji Ljubljanske borze

KRKA

+1,84 %

49,90 EUR

LUKA KOPER

+0,13 %

7,91

INTEREUROPA

-0,00 %

0,73

NOVA KBM

-0,28 %

3,50

GORENJE

-0,44 %

5,00

TELEKOM

-0,56 %

62,00

PETROL

-1,05 %

160,02

MERCATOR

-4,83 %

167,50


Gorenjeve delnice presenetljivo najprometnejše

Tečaj Mercatorjevih delnic, ki je pred kratkim prvič letos presegel 180 evrov, se je ob nekaj več kot 200 tisoč evrih prometa znižal za pet odstotkov, saj je bil zadnji posel sklenjen pri 165 evrih. S Krko je bilo za dobrih 300 tisoč evrov prometa, cena se je po začetnem padcu na 48,5 evra na koncu spet vrnila na 50 evrov. Gorenjeve delnice, s 376 tisoč evri najprometnejše, so spet vredne okroglih pet evrov. Tudi Telekomove delnice so se pocenile za pol odstotka. Podjetje je imelo v devetmesečju za skoraj 40 milijonov evrov dobička. Indeks SBI TOP (607 točk) se je znižal za 1,38 odstotka.

Nemški IFO-indeks boljši od pričakovanj
Na borzi v Frankfurtu je četrtkovo dopoldne le prineslo olajšanje. Po osmih dneh padanja (DAX je v tem črnem nizu izgubil okrog 10 odstotkov) je indeks DAX30 porasel za skoraj dva odstotka, saj so sveži nemški makroekonomski podatki pozitivno presenetili. Najpomembnejši konjunkturni kazalec, indeks IFO, je novembra s 106,4 porasel na 106,6 točke. Analitiki so bili prepričani, da bo IFO peti mesec zapored zdrsnil. Nemško gospodarstvo se torej dobro drži, kar kaže tudi sveža objava gospodarske rasti. BDP je v tretjem četrtletju v primerjavi s četrtletjem prej porasel za pol odstotka, v primerjavi z istim lanskim obdobjem pa za 2,5 odstotka.

Dow Jones izgubil več kot 200 točk
Newyorški Dow Jones (11.257 točk) je v sredo padel za dva odstotka, največje izgube pa so spet utrpele delnice finančnih podjetij, ki so izpostavljene do evrske dolžniške krize. Vlagatelji so se zbali poleg slabih podatkov iz Kitajske (novembra je proizvodnja utrpela največji padec v zadnjih 32 mesecih) neuspešne dražbe nemških 10-letnih obveznic, na kateri Nemčiji ni uspelo zbrati želenih šest milijard evrov, res pa je, da je ponudila le 1,98-odstotno letno obrestno mero. Vseeno ta dražba dokazuje, kakšna nezaupljivost vlada na obvezniških trgih in kako vlagatelji ne zaupajo več niti nemškemu gospodarstvu.

Uprava zavira prodajo Mercatorja?