Poslovanje SŽ-ja se izboljšuje, pravi Mes. Foto: BoBo
Poslovanje SŽ-ja se izboljšuje, pravi Mes. Foto: BoBo

.

Mes je v nagovoru na regionalni evropski skupščini Mednarodne železniške zveze (UIC) v Portorožu dejal, da na Slovenskih železnicah (SŽ) v zadnjih letih poteka intenzivno poslovno in finančno prestrukturiranje, ki že kaže rezultate, saj se njihovo poslovanje iz leta v leto izboljšuje.
Na ravni skupine so lani presegli pol milijarde evrov poslovnih prihodkov, čisti dobiček pa je bil bistveno večji kot leto prej in se je že približal 20 milijonom evrov, je navedel Mes. Letos pa pričakujejo še nekoliko boljše rezultate - okoli 17 milijonov potnikov in več kot 18 milijonov ton tovora, kar je približno tri oz. štiri odstotke več kot leto prej.

90 odstotkov tovora pa bodo prepeljali v mednarodnem prometu, predvsem za Avstrijo, Madžarsko, Slovaško, Hrvaško, Nemčijo, Češko in Italijo, pa tudi za potrebe slovenskih izvoznikov in uvoznikov, je povedal Mes.

Potrebna je tudi dobra infrastruktura
Ob tem je opozoril, da je doseganje teh številk odvisno tudi od kakovosti železniške infrastrukture v Sloveniji, s katero trenutno niso najbolj zadovoljni. Prihodnje leto bodo sicer dokončane nekatere pomembne naložbe, vendar to po njegovem mnenju ne zadošča za pokritje naraščajočega povpraševanja in potreb železniškega prometa.

Mesa sicer veseli, da je tudi na ravni države, ki je lastnik železniške infrastrukture in Slovenskih železnic, po dolgih letih zanemarjanja železniških investicij končno dozorelo spoznanje, da je kakovostna železniška infrastruktura eden izmed osnovnih gradnikov uspešnega gospodarstva in zagotavljanja mobilnosti prebivalstva. Prepričan je, da je prihodnost železnic v Sloveniji svetla.