Elektrodistributerji in vlada so dosegli kompromis glede reorganizacije, kaj pa združevanje energetskih stebrov? Foto: MMC RTV SLO
Elektrodistributerji in vlada so dosegli kompromis glede reorganizacije, kaj pa združevanje energetskih stebrov? Foto: MMC RTV SLO

Ideja o združitvi Gen energije in Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) sicer ni nova, a ministrica za gospodarstvo Darja Radić je odločena, da jo izpelje. Ravno v tej odločnosti pa nekateri vidijo politične poteze, kar v stranki Zares zanikajo, je za Radio Slovenija poročal Danijel Poslek.

Prvak Zaresa Gregor Golobič argumentom ministrice pričakovano verjame. Zanj pa je najpomembnejše vprašanje, "ali imamo vlado zato, da sprejema odločitve in upravlja z državnim premoženjem in vodi velike investicije v skladu z javnim interesom, ali pa je vlada zato, da streže razkosanju države in privatnim interesom".

V SD-ju in LDS-u skeptični, DeSUS neopredeljen
Da bo namera zaživela v praksi, pa jo bodo morale na vladni ravni podpreti vse koalicijske stranke, kar je očitno še daleč. V največji vladni stranki SD-ju podpore tej odločitvi še ni. Prvi poslanec Bojan Kontič je za Radio Slovenija povedal, "da so posamezniki, ki prihajajo s tega področja, izrazili zaskrbljenost pri odločitvah, ki so izvedene na način, kot se to dogaja zdaj".

Argumenti ministrice Radićeve pa niso prepričali niti poslanske skupine LDS-a. "Moram reči, da je ta združitev marsikomu v ekonomskem in političnem interesu. V LDS-u pa bi bili veseli, če bi dobili tudi argumente, da je to tudi v javnem interesu. Doslej tega nismo dobili in smo zaenkrat zelo skeptični," je povedal vodja poslanske skupine Borut Sajovic.

Medtem pa se v DeSUS-u niso konkretneje opredelili do ministričine namere. Želijo si le, da se cene elektrike ne bi zvišale.

Vlada in energetiki dosegli kompromis glede reorganizacije podjetij
Ob tem spomnimo, da sta vlada in sindikat energetike glede reorganizacije elektrodistribucijskih podjetij dosegla kompromis. Obe strani sta nekoliko popustili in sklenili upoštevati predlog direktorjev elektrodružb, po katerem se v okviru reorganizacije tržni del prenese na hčerinske družbe elektropodjetij, medtem ko omrežni del ostane v matičnih družbah.

Vladni predlog je bil sicer veliko ostrejši predvsem glede ločitve tržnega in omrežnega dela, medtem ko je bil sindikalni preveč razčlenjen in, kot je dejala ministrica za gospodarstvo, mogoče ne najboljši.