Marjan Turnšek je o težavah obvestil tudi finančnega ministra. Foto: SŠK
Marjan Turnšek je o težavah obvestil tudi finančnega ministra. Foto: SŠK
Franc Križanič
O pomoči mariborski nadškofiji ni bilo govora, zatrjujejo na škofovski konferenci. Foto: BoBo

Ljubljanski in mariborski nadškof sta se avgusta sešla s finančnim ministrom Francem Križaničem, s katerim sta govorila o reševanju finančnega položaja, mariborski nadškof Marjan Turnšek pa se je nato ločeno sešel še s premierjem Borutom Pahorjem, piše današnje Delo in dodaja, da bi finančni potop nadškofije lahko pomenil tudi njeno ukinitev.

Časnik se pri tem sklicuje na obrazec prijave stika z lobistom, ki ga je izpolnil finančni minister in iz katerega je razvidno, da so sestankovali na ministrstvu za finance, tema pogovorov pa so bile "informacije o načinu reševanja finančnega položaja".

Več je razvidno iz prijave stika z lobistom, ki jo je podpisal Pahor. Turnšek naj bi ga obiskal v vladnih prostorih šest dni po sestanku pri Križaniču, tema pogovorov pa je v poročilu opredeljena kot "težek gospodarski položaj Nadškofije Maribor, ki bi lahko privedel do ukinitve škofije".

Cerkev za nastali položaj krivi tudi NLB
Nadškof je Pahorja seznanil z resnostjo položaja mariborske nadškofije "zaradi predvidenega stečaja holdinga Zvon ena in s tem tudi stečaja podjetja Rast" ter dodal, da bi bila ukinitev škofije hud udarec za Rimskokatoliško cerkev v Sloveniji. Za nastali položaj je velik del krivde pripisal tudi NLB-ju, ker ta "ni pripravljena iskati rešitev, ki bi omogočile minimalno preživetje nadškofije".
Le hipotetičen scenarij
Na Slovenski škofovski konferenci pojasnil niso želeli dajati, ker da naj bi bila za to pristojna Nadškofija Maribor. Tam so na vprašanje, ali obstaja resna možnost, da bi bila nadškofija ukinjena in kdo bi v tem primeru prevzel njene naloge, odvrnili, da so pogovori o tem pri predstavnikih države tekli le hipotetično, saj se je kaj podobnega v zgodovini že dogajalo, vendar pa, da o tem presoja in odloča Vatikan, ne pa posamezen škof ali škofovska konferenca.

Križanič sam svetoval obisk Pahorja
V zvezi z obiski pri Križaniču in Pahorju so pojasnili, da se je Turnšek najavil najprej finančnemu ministru z namenom, da mu kot odgovornemu ministru za finančno področje posreduje svoje videnje položaja na gospodarskem področju mariborske nadškofije.

Na prošnjo, da naj minister njegovo videnje posreduje tudi predsedniku vlade, mu je minister svetoval, da je najbolje, da premierju razmere predstavi osebno, vendar o takšni ali drugačni pomoči ni bilo govora, so še sporočili z mariborske nadškofije.