Po mnenju poznavalcev gre predvsem za zavlačevanje postopkov pred stečaji cerkvenih družb, ki so si posojale med sabo in bi morale že dolgo biti v stečaju. Foto: www.gospodarstvo-rast.si
Po mnenju poznavalcev gre predvsem za zavlačevanje postopkov pred stečaji cerkvenih družb, ki so si posojale med sabo in bi morale že dolgo biti v stečaju. Foto: www.gospodarstvo-rast.si

Podjetje je na mariborsko sodišče poslalo izjavo o vpisu in vplačilu novih delnic v Zvon dva Holdingu. Kot je razvidno iz objave na spletni strani Ajpesa, ob tem v Gospodarstvu Rast dodajajo dva odložna pogoja, in sicer da bo prisilna poravnava Zvona dva Holdinga pravnomočno potrjena in da bo s konverzijo terjatev soglašalo sodišče.

NLB vztraja pri ugovoru zoper prisilno poravnavo Zvon dva Holdinga, ki ga je podala junija. Kljub spremembi načrta finančnega prestrukturiranja ne bo dala soglasja k reprogramu in spremembi pogojev terjatev ter ne bo konvertirala terjatev v lastniški delež, je banka danes objavila na spletni strani Ajpesa.

Zavlačevanje postopkov?
Gre za nenavadno potezo, saj je Gospodarstvo Rast tako kot oba Zvona v prisilni poravnavi, zato mimo upniškega odbora tovrstnih odločitev ne bi smelo sprejemati, pišejo Finance.

Po mnenju poznavalcev gre predvsem za zavlačevanje postopkov pred stečaji cerkvenih družb, ki so si posojale med sabo in bi morale biti že dolgo v stečaju, saj 800 milijonov evrov dolgov ne bodo mogle odplačati.

Med upniki Gospodarstva Rast samo banke
Nastale pa so tudi spremembe v upniškem odboru Gospodarstva Rast, saj nekateri od sprva imenovanih upnikov niso pravočasno prijavili terjatev, nekateri pa so iz upniškega odbora odstopili. V petčlanskem upniškem odboru so zdaj same banke, in sicer NLB, Unicredit Banka, Banka Koper, Abanka Vipa in Raiffeisen Banka.

Kot je znano, je skupščina Zvona Dva, podobno kot junija tudi skupščina Zvona Ena, 15. julija podprla predlog povišanja osnovnega kapitala družbe, ki upnikom omogoča vplačilo oziroma konverzijo terjatev po vrednosti 4,17 evra za delnico.

Konverzija terjatev v Zvonu ena se je medtem že izkazala za neuspešno, na mariborskem sodišču pa še vedno molčijo o tem, ali in kdaj nameravajo sprožiti stečajni postopek omenjene družbe. So pa potrdili, da je za 31. avgust razpisan narok za obravnavo ugovora proti vodenju postopka prisilne poravnave, ki ga je vložil NLB.