Gospodarstvo Rast gre v stečaj. Upniki namreč niso sprejeli ponudbe o konverziji terjatev v osnovni kapital. Foto: www.gospodarstvo-rast.si
Gospodarstvo Rast gre v stečaj. Upniki namreč niso sprejeli ponudbe o konverziji terjatev v osnovni kapital. Foto: www.gospodarstvo-rast.si

Prisilna upraviteljica Alenka Gril je poskus konverzije razglasila za neuspešen, zato je uprava umaknila predlog za prisilno poravnavo. Grilova je po odločitvi sodišča zdaj namesto prisilna, stečajna upraviteljica. Upniki morajo zdaj v roku treh mesecev prijaviti terjatve, ločitvene in izločitvene pravice, pri čemer že v postopku prisilne poravnave zapisane terjatve veljajo kot prijavljene.

Gospodarski neuspeh mariborske nadškofije
Zgodba gospodarskega in finančnega neuspeha mariborske nadškofije se tako končuje. V začetku letošnjega leta je slovensko javnost presenetila informacija, da imajo z mariborsko nadškofijo povezane gospodarske družbe, Gospodarstvo Rast in holdinga Zvon Ena ter Zvon Dva skupaj za skoraj 800 milijonov evrov dolgov. Kmalu bo znana tudi usoda obeh holdingov, saj sodišče odloča o zahtevi NLB-ja o njunem stečaju.

Upniki niso želeli konverzije
Uprava Gospodarstva Rast je bila še do nedavnega prepričana, da ji bo uspelo izpeljati zunajsodno poravnavo med bankami upnicami in lastniki družbe, kar pa ni bilo uspešno. Prav tako neuspešno je bilo iskanje tujega vlagatelja in možnost konverzije terjatev v osnovni kapital. Sodišče je namreč odobrilo spremenjen načrt finančnega prestrukturiranja, po katerem je upnikom ponujal konverzijo terjatev največ v višini 79,5 milijona evrov in 55-odstotno poplačilo navadnih upnikov v štirih letih. Upniki ponudbe niso sprejeli.

Največji upnik NLB
Vsota prijavljenih terjatev je dosegla 132 milijona evrov, od tega največ, skoraj 92 milijonov, odpade na dolg NLB-ju, ki je največji od desetih upnikov družbe.

Osem milijonov evrov izgube za nadškofijo
Za mariborsko nadškofijo stečaj pomeni tudi izgubo pomembne finančne naložbe in dodatne odpise in slabitve, saj je v preteklih letih v Gospodarstvo Rast prelila skoraj štiri milijone evrov neposredne pomoči. Nadškofija Maribor bo izgubila skoraj osem milijonov evrov, lahko pa se zgodi, da ostane tudi brez samostana Studenice, orglarske delavnice v Hočah in poslovne stavbe na Barvarski ulici v Mariboru.