Draško Veselinovič je svoj odstop ponudil 20. aprila in takrat dejal, da bo odšel brez odpravnine, Foto: MMC RTV SLO
Draško Veselinovič je svoj odstop ponudil 20. aprila in takrat dejal, da bo odšel brez odpravnine, Foto: MMC RTV SLO
NLB
30. junija bodo na skupščini izbrali nove nadzornike, ti pa bodo izbrali novo upravo. Foto: www.nlb.si
Veselinovič ne bo več prvi mož NLB-ja,

Veselinovič je svoj odstop ponudil, potem ko so iz vladne koalicije začele prihajati ostre kritike zaradi reprogramiranja skoraj 150 milijonov evrov posojil Infond Holdingu.

O Veselinovičevi usodi bi morali nadzorniki odločati že na izredni seji konec aprila, a se je predsednik nadzornega sveta Igor Marinšek odločil in sejo preklical. O ponujenem odstopu so tako razpravljali danes, na zadnji redni seji nadzornega sveta v tej sestavi, čeprav obravnava odstopne izjave ni bila na dnevnem redu seje.

Veselinovič nekoliko presenečen
"Vse svoje odločitve od prvega dne nastopa mandata dalje sem sprejemal kot strokovnjak, skladno z veljavnimi predpisi in v dobro banke, zato me odločitev nadzornega sveta banke po svoje preseneča," je v sporočilu za javnost zapisal Veselinovič. Dodal je še, da glede na to, da je odstop ponudil sam, ne bo upravičen do odpravnine.

Veselinovič je takrat, ko je podal odstopno izjavo, dejal, da bo, če nadzorniki sprejmejo njegov odstop, iz banke odšel brez odpravnine. Dodal je, da je odstopno izjavo, ki sicer ni bila nepreklicna (odločitev je bila v rokah nadzorniki), ponudil zato, da bi zaščitil inštitucijo ob vseh pritiskih in razpravah, ki potekajo o njeni poslovni politiki in predvsem o njenih posameznih posojilih, kar je po njegovem mnenju narobe.

Odhaja po dobrih treh mesecih
Veselinovič je vodenje NLB-ja prevzel 1. februarja, že sam postopek njegovega imenovanja na čelo NLB-ja brez javnega razpisa pa je v politiki sprožil številne polemike, pa tudi Banka Slovenije je tedaj menila, da je bil postopek izbire začet prepozno in izpeljan neustrezno.

"Mislim, da je odločitev ustrezna. Nadzorni svet ga je imenoval, prav je, da ga isti nadzorni svet tudi razreši," je za Pop TV dejal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik iz stranke Zares, ki je najglasneje protestirala proti Veselinovičevemu imenovanju.

Kdo bodo novi nadzorniki?
Nadzorniki so danes obravnavali še četrtletne rezultate banke, ne pa tudi Kramarjeve nagrade, kar bi morala biti tema že na izredni seji. Redna skupščina banke bo 30. junija, na njej pa bodo potrjeni novi nadzorniki, ki bodo imenovali novo upravo.

Imena novih nadzornikov so sicer še skrivnost, ve se le, da med petimi predstavniki države ne bo Metke Tekavčič. Kad in Sod sta predlagala prvega moža Kolektorja Stojana Petriča in Aleksandra Svetelška iz Tuša. Med kandidati so še direktor Taluma Danilo Toplek, član uprave Telekoma Filip Ogris Martič, profesor z mariborske fakultete Rasto Ovin in bančnik Gregor Dolenc, poroča TV Slovenija.

T. K.

Veselinovič ne bo več prvi mož NLB-ja,