Veselinovič je na čelu največje slovenske banke manj kot tri mesece. Foto: MMC RTV SLO
Veselinovič je na čelu največje slovenske banke manj kot tri mesece. Foto: MMC RTV SLO

Sem bančnik, in ne politik.

Draško Veselinovič
NLB pojasnjuje ravnanje

Dodal je, da je odstopno izjavo ponudil zato, da bi zaščitil inštitucijo ob vseh pritiskih in razpravah, ki potekajo o njeni poslovni politiki in predvsem o njenih posojilih. V javnosti se namreč razpravlja o posameznih posojilih, in Veselinovič meni, da je to narobe. Dodal je, da če bodo nadzorniki sprejeli njegov odstop, odpravnine ne bo prejel. Drugi člani uprave odstopa ne nameravajo ponuditi, saj ne vidijo razloga za to.

Prvi mož NLB-ja o morebitnih političnih ali drugih pritiskih, naj odide, ni želel govoriti, dodal je, da ni podlegel nobenim pritiskom in da so pri podaljšanju posojila Infond Holdingu delovali v skladu s pravili banke. Veselinovič je še dejal, da bo nadzorni svet o njegovi razrešitvi odločal na izredni seji predvidoma v petek, odločitve nadzornikov pa ni želel napovedovati.

Brez državnih poroštev banka odborava le kratkoročna posojila
Uprava NLB-ja je predstavila tudi politiko podaljševanja posojil. Predsednik uprave je tako dejal, da se uprava za vsako podaljšanje posojila odloči po poslovnih merilih, posojil pa niso podaljševali iz državnih poroštev, saj teh še nimajo. Za državna poroštva so v NLB-ju zaprosili februarja, a bodo ta po besedah člana uprave Mateja Narata izdana, ko bo izdana obveznica. Banka tako zdaj podjetjem odobrava le kratkoročna posojila, večinoma trimesečna, s pridobitvijo državnega poroštva pa bi lahko začeli izdajati tudi dolgoročna posojila.

Veselinovič je pojasnil, da NLB s podaljševanjem posojil slovenskemu gospodarstvu omogoča, da v sedanjih razmerah, ko je dostop do finančnih virov omejen, posluje nemoteno. Član uprave Claude Deroose pa je pojasnil, da odobravanje posojil poteka v skladu z notranjimi pravili. Če je treba, uprava pridobi tudi soglasje nadzornikov, ni pa nikoli delala mimo njih.

NLB ima sicer z vrednostnimi papirji zavarovanih 900 milijonov evrov posojil, pri čemer jih je 250 milijonov namenjenih menedžerskim odkupom, je že pretekli teden na seji parlamentarne komisije za javne finance povedal prvi mož NLB-ja. Član uprave Alojz Jamnik pa je dejal, da bi nasilno unovčevanje zavarovanj v primerih, ko je posojilo zavarovano z delnicami, lahko vodilo v bistveno slabše razmere v podjetju in v banki.

NLB v Istrabenzu manj izpostavljena
V zvezi s petkovim vnovičnim sestankom bank upnic Istrabenza pa je Veselinovič dejal, da bodo upnice prišle do rešitve, koristne za vse banke. Pogovorov bank sicer ne želijo javno komentirati, a stvari naj bi se odvijale normalno. Kot je še dejal, je NLB glede na tržni delež v Istrabenzu malo prisotna, zato v tem primeru ni toliko izpostavljena.

A. M.

Sem bančnik, in ne politik.

Draško Veselinovič
NLB pojasnjuje ravnanje