Vegrad - prisilna poravnava ali stečaj? Foto: MMC RTV SLO
Vegrad - prisilna poravnava ali stečaj? Foto: MMC RTV SLO

"Insolventnost smo pričakovali," je ob tem povedal Srečko Čater, predstavnik celjske območne enote Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Tudi on je prepričan, da bi bil stečaj za delavce veliko boljši kot prisilna poravnava, saj ta po njegovem mnenju pomeni zavlačevanje, "razen če direktorici Vegrada Hildi Tovšak Bog v 'kufru' ne prinese denarja".

Vabljeni k branju MMC-jevega intervjuja o Vegradu:
Tajnikar: Odstop Tovšakove zdaj ne bi spremenil ničesar


"Nihče ni nor, da bi Vegrad pokopal"

Najboljši scenarij, ki ga vidi, je torej stečaj, hkrati s tem pa še imenovanje ustrezne osebe na čelo družbe, ki bi imela neko drugačno vizijo in bi nadaljevala posle podjetja ter ponovno zaposlila njegove delavce. "Nihče ni nor, da bi vso gradbeno mehanizacijo Vegrada pokopal pod zemljo," je prepričan.

Znano je, da je uprava Vegrada v četrtek na podlagi polletnega poročila o poslovanju, ki izkazuje negativni kapital, ugotovila, da je podjetje insolvento. Direktorica Tovšakova je zagotovila, da bo v postopku insolventnosti vse upnike družbe enakopravno obravnavala, prav tako bo uprava za odpravo insolventnosti zagotovila izvedbo ustreznih ukrepov, ki so v njeni pristojnosti.

Nadaljevanje zgodbe v ponedeljek
V skladu s tem bo pripravila poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja skladno z določili zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ter ga v zakonskem roku predložila v presojo nadzornemu svetu družbe.

Za četrtek je bila sklicana tudi seja nadzornega sveta Vegrada, a je zaradi nesklepčnosti odpadla, saj sta bila dva nadzornika na dopustu. Predsednik nadzornega sveta Klemen Boštjančič je zato novo sejo sklical za ponedeljek, na njej pa bodo po njegovih pričakovanjih poleg polletnega poročila o poslovanju obravnavali še omenjeno poročilo o prestrukturiranju Vegrada, ki naj bi imel okoli pol milijarde dolgov.