T-2 je zaradi prevelikih naložb zašel v težave že po nekaj letih poslovanja. Foto: BoBo
T-2 je zaradi prevelikih naložb zašel v težave že po nekaj letih poslovanja. Foto: BoBo

V Garnolu so prepričani, da je sklep ljubljanskega višjega sodišča o začetku stečajnega postopka nad družbo T-2 neustaven in nezakonit. Višje sodišče je po njihovih navedbah prekršilo 155. člen ustave o prepovedi retroaktivne veljave pravnih predpisov, v konkretnem primeru zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Za družbo T-2 je sodišče namreč uporabilo domnevo o insolventnosti iz zakona, ki je začel veljati šele 15. junija 2013, medtem ko se je postopek prisilne poravnave T-2 pravnomočno končal že 24. februarja 2012, so navedli v Garnolu.

Poleg tega je višje sodišče v sklepu tudi odstopilo od dozdajšnje sodne prakse, da se ločitveni upnik sme poplačati le iz zastavljenega premoženja, še poudarjajo v Garnolu. "S takšno interpretacijo zakona se aktivno posega v že izglasovane in pravnomočno potrjene prisilne poravnave, s čimer nastaja družbi T-2 in drugim družbam, ki so v enakem pravnem položaju, nepopravljiva škoda," je v sporočilu za javnost še zapisal direktor družbe Garnol Darko Jakofičič, ki je napovedal uporabo vseh pravnih sredstev za zaščito njihovih interesov.
Višje sodišče je sicer 5. avgusta ugodilo pritožbi upnikov družbe T-2 (Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), TCK in Banke Celje) zoper sklep, s katerim je ljubljansko okrožno sodišče zavrnilo predlog za začetek stečaja. Na podlagi sklepa višjega sodišča pa je zdaj ljubljansko okrožno sodišče začelo stečajni postopek za T-2, saj je bilo ugotovljeno, da operater ne dosega ciljev, zastavljenih v načrtu prestrukturiranja.

Mamljivo optično omrežje
T-2 ima 180.000 naročnikov po državi, ki stečaja ne bi smeli občutiti, je poročal Radio Slovenija. Naročniki morajo zato še naprej redno poravnati obveznosti, če si nočejo nakopati izvršbe. Okrog 300 zaposlenim, njihovo število se je v petih letih povečalo za 100, lahko preneha delovno razmerje. Nekateri sicer lahko dobijo tudi nove pogodbe, če bo ohranjen določen poslovni del.

Za T-2, ki ima takoj za Telekomom in Telemachom največ priključkov fiksnega širokopasovnega dostopa do spleta, 130 lastnih baznih postaj UMTS in je velik ponudnik IP-telefonije in televizije, so zanimanje že pokazali vsi konkurenti na našem trgu: Telemach, Simobil in Telekom. Simobil bi tako prišel do optičnega omrežja, Telemach in Telekom pa predvsem do strank, torej naročnikov.

Zgodba s stečajem se vleče že šest let
Zgodba okoli stečaja leta 2004 ustanovljenega telekomunikacijskega operaterja T-2 sega v leto 2009. Takrat so se zaradi visokih dolgov družbe T-2 pojavili prvi predlogi upnikov za začetek stečaja operaterja.

T-2 je nato sam konec leta 2010 predlagal postopek prisilne poravnave. Leta 2014 pa je uvedbo stečaja družbe T-2 predlagal DUTB, ki je prevzel terjatve NLB-ja in ki meni, da stečajni postopek omogoča enakopravno obravnavanje upnikov in boljše poplačilo, kot bi ga bili deležni sicer.