Krkine delnice, ki so se prej pocenile sedemkrat v osmih dneh in padle pod 50 evrov, so v torek okrevale. Posli so se sklepali med 48,9 in 49,5 evra. Foto: MMC RTV SLO/ T.O.
Krkine delnice, ki so se prej pocenile sedemkrat v osmih dneh in padle pod 50 evrov, so v torek okrevale. Posli so se sklepali med 48,9 in 49,5 evra. Foto: MMC RTV SLO/ T.O.
Apple
Tudi po oktobrski smrti velikega vizionarja Steva Jobsa Applove delnice strmo naraščajo in so se od tedaj povzpele za več kot 60 odstotkov. Foto: EPA
Ženeva 2012 - Peugeot 208
Delnice evropskih avtomobilskih podjetij v ponedeljek niso pridobivale. Peugeotove so se pocenile za več kot tri odstotke, Renaultove pa za več kot odstotek. Marca je število na novo registriranih avtomobilov v Franciji (na letni ravni) padlo peti mesec zapored. Foto: M. Kr.

Gre za delnice Nove KBM (posli so se sklepali do 3,50 evra in Krke, ki je ob več kot dveh milijonih evrov prometa (drugi najvišji letošnji promet) splezala do 49,50 evra. Novomeško podjetje je oddalo vlogo za sprejem in uvrstitev delnic na Varšavsko borzo, kjer že kotirajo delnice Nove KBM, vendar je promet z njimi nizek, tečaj pa se zaradi vzporedne kotacije ni nič popravil. Krkini delničarji upajo, da bo tokrat zgodba drugačna in da se bodo tuji vlagatelji, ki so v zadnjem obdobju izstopili iz lastniške strukture, spet vrnili.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

NOVA KBM

+4,29 %

3,40 EUR

PETROL

+1,69 %

175,00

KRKA

+1,39 %

49,00

TELEKOM

-0,00 %

68,00

LUKA KOPER

-0,00 %

10,00

GORENJE

-0,05 %

5,869

ZAV. TRIGLAV

-1,39 %

13,51

MERCATOR

-3,61 %

132,25


Dobre novice iz ZDA
Wall Street je drugo četrtletje začel izjemno, saj sveži proizvodni podatki kažejo o še naprej lepem okrevanju ameriškega gospodarstva. Indeks ISM, ki meri proizvodno dejavnost, je marca porasel na 53,4 točke, medtem ko so analitiki, ki so se bali, da je v prvem četrtletju ISM naraščal le zaradi mile zime, pričakovali rast do največ 53 točk. Na drugi strani inflacija ostaja pod nadzorom, tako da ameriška centralna banka še naprej lahko vodi ekspanzivno monetarno politiko.

Navzgor tako delnice kot obveznice
Indeks Dow Jones (13.264 točk), ki je prejšnji teden kazal nekaj "slabosti", se je v ponedeljek povzpel za 0,4 odstotka in je zdaj na najvišji točki po 31. decembru 2007. Tehnološki indeks Nasdaq (3.119 točk) je celo na 12-letnem vrhu. Applove delnice so se podražile za dobre tri odstotke. Tudi obvezniški trgi so pridobivali. Upravljalci vzajemnih skladov menijo, da je bila petkova razprodaja pretirana, strah pred naraščanjem donosov pa neupravičen, saj gospodarstvo počasi okreva. Donos desetletne ameriške obveznice zdaj znaša 2,20 odstotka.

Finančne krivulje na Valu 202:

Med naložbenimi kategorijami je v prvem četrtletju na vrhu ameriški finančni sektor z 21,5-odstotno rastjo, na negativni strani pa je ameriški zemeljski plin.



A
pplova vročica se širi po svetu
Analitiki pri Topeka Capital Markets so bili pri oceni vrednosti Applovih delnic izjemno bikovsko naravnani. Čeprav je Apple že zdaj vodilna družba po tržni kapitalizaciji, naj bi cena delnice po njihovem mnenju v naslednjih 12 mesecih presegla tisoč dolarjev, kar v primerjavi z današnjo ceno (618 dolarjev) pomeni 62-odstotno rast. Nihče od analitikov si do zdaj ni upal omenjati meje tisoč dolarjev. "Applova vročica se kot požar širi po svetu," so zapisali. Vzrok za tako optimistične ocene je med drugim rast povpraševanja po Applovih proizvodih na Kitajskem in Applov skorajšnji vstop na trg televizijskih storitev.

Okrevanje rudarskih delnic
Tudi evropske borze so se razveselile spodbudnih makroekonomskih podatkov iz ZDA in s Kitajske (tudi tam je indeks proizvodnje dejavnosti marca zaznal rast in dosegel 11-mesečni vrh), tako da je vseevropski indeks FTSEurofirst 300 (1.085 točk) pridobil 1,5 odstotka. Rudarske delnice, ki so se marca slabo odrezale, so izstopale po rasti. Finančne delnice niso zmogle narediti koraka naprej, potem ko so zaokrožile govorice (pozneje so jih zanikali), da nemška Bundesbanka v zastavo ne sprejema več obveznic Portugalske in preostalih perifernih držav.