Sindikat delavcev v energetiki je zaradi neurejenih odnosov v delu slovenskega energetskega sistema napovedal zaostritev sindikalnega boja. Foto: BoBo
Sindikat delavcev v energetiki je zaradi neurejenih odnosov v delu slovenskega energetskega sistema napovedal zaostritev sindikalnega boja. Foto: BoBo

Predsedstvo sindikata je ponovno razpravljajo o razmerah v energetiki, potem ko je prejšnji teden na odhajajočo vlado, infrastrukturno ministrstvo in Slovenski državni holding naslovilo zahteve po odločnem ukrepanju in jim dalo teden dni časa za njihovo izpolnitev. V nasprotnem primeru so tedaj napovedali priprave na stavko. Z nekaj odgovori, ki so jih že prejeli, niso zadovoljni.

"Glede na zaskrbljujoče informacije s strani vodstva Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) o enormnem povečevanju finančnega primanjkljaja v skupini HSE, napovedi o možnem unovčevanju poroštev za najete kredite s strani mednarodnih bank ter zaradi ekonomsko socialnih interesov zaposlenih po ohranitvi delovnih mest in s tem povezane socialne varnosti je predsedstvo sindikata sklenilo zaostriti obliko sindikalnega boja," je v izjavi za javnost zapisal predsednik sindikata PSDE-ja Branko Sevčnikar.

"Finančne težave, neodzivnost pri razreševanju problemov, nejasna usoda zaposlenih v energetskih družbah, neurejeni odnosi v delu slovenskega energetskega sistema, enostranske odločitve, s katerimi se povzročajo dodatne težave in neodzivanje na socialni dialog, po našem trdnem prepričanju zahtevajo takojšnje ukrepanje," je še opozoril Sevčnikar.