Če bo Primorje šlo v stečaj, bi tako v zgornji Vipavski dolini brezposelnost z zdajšnjih 12,8 odstotka močno narasla in se približala 25 odstotkom. Foto: BoBo
Če bo Primorje šlo v stečaj, bi tako v zgornji Vipavski dolini brezposelnost z zdajšnjih 12,8 odstotka močno narasla in se približala 25 odstotkom. Foto: BoBo
Ajdovsko Primorje tik pred propadom

Stavkovni odbor delavcev se je ves dan pogovarjal z edinim preostalim članom upravnega odbora Primorja Štefanom Činčem, a dogovora o predlogu za stečaj niso dosegli. Če tudi v torek dogovorov ne bo, bodo delavci sami vložili predlog za začetek stečajnega postopka, je za TV Slovenija poročala Mojca Dumančič.

4. junij je bil skrajni rok, do katerega bi moralo biti jasno, ali podjetje lahko preživi ali pa bo še zadnje veliko slovensko gradbeno podjetje doživelo stečaj. V stavkovnem odboru so na petkovem sestanku pričakovali, da bo Dušan Črnigoj predstavil novega mogočega strateškega partnerja. Nad družbo Icon Capital Group so namreč že obupali, prav tako ni bilo nič z večkrat omenjenimi mogočimi partnerji iz Turčije, Kitajske ali Rusije.

Medtem pa rubežniki že nekaj dni odvažajo gradbene stroje in druge vredne stvari iz družbe. Bančne račune ima družba blokirane, dolgovi so veliki.

Stavka se nadaljuje že četrti teden
Zaposleni v Primorju še vedno niso prejeli aprilskih plač, zaradi česar se je stavka po prejetju preostanka marčne plače nadaljevala in poteka že četrti teden. Delavci pa so kljub stavki ostali doma, saj je tak dogovor med upravo in stavkovnim odborom, da se po nepotrebnem podjetju ne bi ustvarjali dodatni stroški.

Večina zaposlenih v Primorju je domačinov
Oglasil se je tudi ajdovski župan Marjan Poljšak. Lastnike in vodstvo Primorja Holdinga ter Primorja in največje banke upnice je javno pozval, naj čim prej sprožijo in čim hitreje vodijo stečaj Primorja Holdinga in Primorja. Prepričan je, da bi lahko na "pogorišču" Primorja nastala nova mala podjetja.

Večina izmed približno 700 zaposlenih v Primorju je domačinov, ki prebivajo v ajdovski občini in sosednjih občinah. Če bo Primorje šlo v stečaj, bi tako v zgornji Vipavski dolini brezposelnost z zdajšnjih 12,8 odstotka močno narasla in se približala 25 odstotkom.

Menedžerski prevzem, pokupovalna afera
Vzpon Primorja se je sicer začel z gradnjo slovenskega avtocestnega križa. Tudi po zaslugi dogovarjanj med gradbincev je imelo Primorje pri teh delih veliko poslov. Leta 2006 pa je direktor Dušan Črnigoj, ki je bil tedaj najbolje plačan slovenski menedžer, začel s prevzemom družbe. Ustanovil jePrimorje Holding in pri Novi Ljubljanski banki in Factor banki zastavil 80 odstotkov delnic Primorja.

Po aferi s podkupovanjem za gradnjo letališkega stolpa, je Primorje dobilo vse manj poslov in po 27 letih je na zahtevo bank Črnigoj odstopil. Sledilo je več novih predsednikov uprav, podjetje pa se utaplja v dolgovih.

Ajdovsko Primorje tik pred propadom