Prvi mož podjetja Icon Capital Group na nobenem izmed sestankov sogovornikom ni pokazal nikakršnih papirjev. Sindikalist Volf zato poudarja, da mu bodo verjeli šele tedaj, ko bodo videli denar na bančnih računih zaposlenih. Foto: BoBo
Prvi mož podjetja Icon Capital Group na nobenem izmed sestankov sogovornikom ni pokazal nikakršnih papirjev. Sindikalist Volf zato poudarja, da mu bodo verjeli šele tedaj, ko bodo videli denar na bančnih računih zaposlenih. Foto: BoBo
Bojan Kramar, sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko
Julian J. Frost
Frost se je med krajšim obiskom Ajdovščine najprej ustavil pri ajdovskem županu Marjanu Poljšaku. Slednji je Frosta sprejel kljub svojemu nasprotovanju ameriškemu kapitalu. Poljšak je po pogovoru s Frostom dejal, da bi bilo dobro, če bi se stvari, kot so bile povedane, tudi uresničile. Foto: BoBo
Delavci Primorja stavkajo kar v Ajdovščini

NLB vložila predlog za začetek stečaja Primorja Holdinga.

Julian C. Frost, prvi mož Icom Capital Groupa, potencialnega strateškega partnerja Primorja, se je sešel s predstavniki koordinacije sindikatov. Šlo je predvsem za predstavitveno srečanje, na katerem je Frost predstavil reševanje Primorja, je povedal vodja koordinacije sindikatov Damjan Volf.

"Vlaganje v Primorje vidi v treh korakih - prvi je poplačilo obveznosti do delavcev, drugi je skrben pregled poslovanja Primorja in tretji vstop v lastništvo družbe," pravi in dodaja, da jih je Frost prosil za razumevanje, saj mora najprej končati pogovore z bankami.

Ker pa jim ni pokazal nobenih papirjev, niso pa dobili niti zagotovila, da bodo plače kmalu izplačane, Volf poudarja, da mu bodo verjeli šele tedaj, ko bodo videli denar na bančnih računih zaposlenih. Stavke zato ne nameravajo prekiniti.

Stavko še zaostrujejo
Zaposleni v Primorju namreč od ponedeljka stavkajo, ker niso dobili plač, svojo stavko pa še zaostrujejo. Ne stavkajo več na gradbiščih, ampak v delavnicah v bližini Črnigojeve hiše v Ajdovščini. Delavci so načrtovali stavko pred Črnigojevo hišo, a se je zaradi mraza in močne burje okoli 200 delavcev zbralo v delavnicah v bližini, je za MMC potrdila novinarka TV Slovenija Mojca Dumančič.

Med stavkajoče sta prišla predsednika sindikatov, ki jima pripada večina stavkajočih delavcev - Dušan Semolič z ZSSS-ja in Peter Majcen iz KS-ja 90.

Primorju Holdingu, edinemu lastniku Primorja, grozi stečaj
Nova Ljubljanska banka, ki je največja upnica družbe Primorje Holding, pa je vložila zahtevo za stečaj. Sodišče po poročanju spletnih Financ pričakuje, da bo predlog za začetek stečaja do konca dne vročen dolžniku, ki se lahko v 15-dnevnem roku izreče o predlogu, nato pa bo sodišče odločalo o utemeljenosti predloga. Da so vložili predlog za stečaj, so za STA potrdili tudi v banki.

Primorje Holding je edini lastnik družbe Primorje in je v lasti zdajšnjih in nekdanjih menedžerjev Primorja. Po navedbah Financ so lastniki Primorja Holdinga pri NLB-ju za menedžerski prevzem zastavili 80 odstotkov delnic Primorja.

Zavod za zaposlovanje je v pripravljenosti
Morebitni stečaj Primorja z več kot 700 delavci bi lahko za novogoriški zavod za zaposlovanje pomenil velike težave. Nanj se že pripravljajo, pravi direktorica novogoriškega zavoda Lučila Hvala. Po njenih pojasnilih bi brez dela ostalo kar nekaj delavcev, ki so starejši od 50 let, imajo različne omejitve pri zaposlitvi ali so invalidne osebe. Na območju Upravne enote Ajdovščina je sicer stopnja brezposelnosti zdaj 12,8-odstotna, ob stečaju Primorja pa bi krepko presegla 20 odstotkov.

Kaj bo z zadnjim delujočim velikim gradbenim podjetjem?
Potem ko sta v torek po dobrih desetih dneh od imenovanja odstopila predsednik uprave Primorja Darko Valenčič in član uprave Sebastijan Trajkovski, so v koordinaciji sindikatov v Primorju sklicali sestanek z direktorjem družbe Primorje Holding Štefanom Činčem, predsednikom nadzornega sveta Primorja Holdinga Jožetom Vrabcem in največjim posamičnim lastnikom Primorja Holdinga Dušanom Črnigojem.

Od njih zahtevajo odgovore o tem, kakšna bo prihodnost Primorja in predvsem zaposlenih, saj se bojijo najslabšega scenarija, to je stečaja. Omenjenim so poslali tudi pisna vabila, vendar zagotovila, da bodo prišli na sestanek, niso dobili. Vprašljiva je udeležba vsaj enega med njimi, saj je Činč trenutno v tujini.

Primorje je še zadnje delujoče veliko gradbeno podjetje v Sloveniji, ki pa je v resnih težavah. Agonijo so poskušali že lani preprečiti z zamenjavo upravnega odbora. Vodenje je po odstopu Črnigoja prevzela Marjana Novak, po njenem odstopu pa Valenčič. Ta naj bi poskrbel za dokapitalizacijo družbe, v katero naj bi strateški partner Icon Capital Group vložil 30 milijonov evrov.

Bojan Kramar, sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Notranjsko
Delavci Primorja stavkajo kar v Ajdovščini