Miro Cerar je zadnji v vrsti politikov in funkcionarjev, katerih portreti so se znašli ob napisu Gotov je. Foto: BoBo
Miro Cerar je zadnji v vrsti politikov in funkcionarjev, katerih portreti so se znašli ob napisu Gotov je. Foto: BoBo
Protest
Protestniki so prepričani, da vlada pri privatizaciji sploh ne upošteva njenih posledic, ki jih bodo najprej občutili delavci. Foto: BoBo

Sočasno s protestom nasprotnikov privatizacije so v Hotelu Lev organizirali okroglo mizo njeni zagovorniki. Menijo, da je kapital plaha ptica, ki jo bodo odgnale slabe odločitve in ulica. Več v spodnjem videoprispevku.

Zagovorniki privatizacije: Kapital je plaha ptica
Shod proti privatizaciji

Koalicija, ki jo sestavljajo sindikati, študentska gibanja, različne civilne iniciative in Združena levica, je namreč prepričana, da je Miro Cerar požrl predvolilne obljube o transparentni privatizaciji in načelnem nasprotovanju strateških podjetij. To se je že pokazalo z opravljenimi privatizacijami, še najbolj pa pri privatizaciji Telekoma Slovenije. Ta je bila tudi povod za protestni shod, ki se ga je v prestolnici udeležilo več kot 1.000 ljudi.

"Cinven! Tace stran!"
"Privatizacija je kapitulacija", "Privatizacija je kolaboracija" in "Tace stran od naših podjetij" so vzkliki, s katerimi so protestniki pospremili svoj pohod od Prešernovega trga do sedeža Telekoma in na koncu do državnega zbora. Zbrane so tudi nagovorili posamezni predstavniki organizacij, združenih v Koalicijo proti privatizaciji. V prvi vrsti so bile puščice uperjene v predsednika vlade, ki po mnenju govorcev požira predvolilne obljube in spodbuja SDH, ki naj bi bil neodvisen pri svojem delu, k odločitvi za privatizacijo Telekoma.

Veliko očitkov je šlo predvsem na račun dejstva, da Telekom posluje z dobičkom, prodajna cena pa je bistveno nižja od dejanske vrednosti podjetja. "Z razprodajo državnih podjetij razprodajamo našo prihodnost," je stavek, ki so ga protestniki pospremili z bučnim aplavzom. Mlajši govorci pa so opozarjali predvsem na poglabljanje prekarizacije mladih, ki že tako ali tako delajo v negotovih razmerah za slabo plačilo.

Težava ni državna last, temveč nesposobnost politike
Protestnikov argumenti za privatizacijo, ki so v glavnem uperjeni v slabo upravljanje državnih podjetij in politični klientelizem pri izbiri vodstvenih kadrov, ne prepričajo. "Politični razred nam ponuja trditev, da smo slab gospodar, in nas s tem poziva, da ga razbremenimo odgovornosti za vodenje podjetij." Protestniki so namreč prepričani, da slabo vodenje podjetij govori bolj o nesposobnosti vladajočih elit. Kot rešitev pa se je večkrat izpostavila večja vključenost delavcev v vodenje ali pa celo v lastniško strukturo državnih podjetij.

"Tu smo zato, da opozorimo vlado, da mora prisluhniti ljudem. Sedemdeset odstotkov ljudstva ne podpira privatizacije Telekoma. Tu smo zato, da vladi sporočimo, da smo mi ljudje država," se je še slišalo z odra in naletelo na odobravanje zbranih protestnikov različnih generacij. Vsak s svojim argumentom, zakaj je privatizacija Telekoma napačna poteza, in vsak s svojo izkušnjo, s katero občuti drsenje Slovenije proti obrobnim državam.

Tudi Cerar med "gotovimi"
Nekatere je na protest privedla jeza ob "poceni razprodaji premoženja, ki so ga s svojim delom leta in leta ustvarjale generacije delavcev", drugi pa so svojo jezo bolj usmerjali v predsednika vlade, ki se po njihovem mnenju "obnaša servilno do evropskih elit, pri čemer sploh ne pomisli na posledice sledenja njihovim navodilom". Prav zanemarjanje tako predvolilnih obljub kot tudi "volje ljudi" je razlog, da se je Miro Cerar znašel v družbi politikov, katerih portrete so že spremljali napisi "Gotov je".

Nagovarjamo ljudi, vlada nas ne posluša
A kljub vzklikom "Cinven! Tace stran" je bilo večini protestnikov jasno, da je zgodba s privatizacijo Telekoma praktično že končana, razen v primeru, če Cinven ne bi privolil v nove pogoje. Večina se jih zaveda tudi, da nekaj dimnih bakel in vzklikanje na ulici samo po sebi ne bo spremenilo "samovolje trenutne vlade, ki je izgubila stik z ljudmi".

Večina naših sogovornikov je zato mnenja, da ti shodi nagovarjajo predvsem druge ljudi, ki jim ni vseeno. "To je tak poziv vsem ljudem, ki se zavedajo vladne samovolje, da naj spregovorijo. Če bo tu na Trgu republike čez nekaj časa več tisoč ljudi, potem bo to glas, ki ga tudi ta vlada ne bo mogla preslišati."

Sočasno s protestom nasprotnikov privatizacije so v Hotelu Lev organizirali okroglo mizo njeni zagovorniki. Menijo, da je kapital plaha ptica, ki jo bodo odgnale slabe odločitve in ulica. Več v spodnjem videoprispevku.

Zagovorniki privatizacije: Kapital je plaha ptica
Shod proti privatizaciji