Fructal ima dolgoletno tradicijo in blagovne znamke, zato bo del proizvodnje vedno ostal v Sloveniji, je Radun pojasnil na petkovem forumu menedžerjev v Beogradu. Foto: BoBo
Fructal ima dolgoletno tradicijo in blagovne znamke, zato bo del proizvodnje vedno ostal v Sloveniji, je Radun pojasnil na petkovem forumu menedžerjev v Beogradu. Foto: BoBo
Nectar zanika selitev Fructala

Nectar, ki je lani prevzel Fructal, naj bi namreč po poročanju srbskih medijev zaradi ekonomskih interesov del Fructalove proizvodnje iz Slovenije prenesel v Srbijo, a so to zanikali, češ da naj bi mediji narobe razumeli besede Raduna in da želijo proizvodnjo le še povečati.

Radun je za POP TV povedal, da se proizvodi za Nectarjev trg ne bodo proizvajali le v Fructalovem obratu v Ajdovščini, ampak tudi drugod, in sicer v Skopju in v Srbiji. "Za delavce v Sloveniji to pomeni, da mi od njih pričakujemo, da bodo še bolj produktivni in učinkoviti, kar zadeva proizvodnjo. Nihče nima niti enega razloga, da bi ga skrbelo za njegovo delovno mesto," je dejal Radun.

Župan občine Ajdovščina Marjan Poljšak je za Radio Slovenija zavrnil namige o odpuščanjih in potrdil, da gre le za širjenje tradicionalnih Fructalovih proizvodov.

Fructal ima dolgoletno tradicijo in blagovne znamke, zato bo del proizvodnje vedno ostal v Sloveniji, je sicer Radun pojasnil na petkovem forumu menedžerjev v Beogradu. Med razlogi za selitev dela proizvodnje iz Slovenije v Srbijo je prvi mož Nectarja po poročanju medijev navedel ugodnejše carinske dajatve na izvoz ter nižje stroške proizvodnje in cenejše surovine.

Radun: Že pred prevzemom znano, da v Fructalu obstaja višek delovne sile
Glede bojazni zmanjševanja števila zaposlenih v Fructalu po prevzemu Nectarja je Radun pojasnil, da je bilo že pred prevzemom znano, da v Fructalu obstaja višek delovne sile. Ničesar ne bodo storili "na silo", vendar pa gospodarski interes kaže na to, da se del proizvodnje preseli v Srbijo, sicer bi bilo ogroženo poslovanje celotne družbe in preostalih delovnih mest, je še pojasnil Radun.

Decembra lani, ko je Nectar postal lastnik Fructala, so v srbski družbi dejali, da poleg ohranitve proizvodnje načrtujejo dodatna vlaganja v razvoj sadjarstva in lokalnih pridelovalcev sadja v Vipavski dolini. Nectar pa je z ajdovsko občino tudi sklenil sporazum, v katerem se je zavezal, da zaposlenih v Fructalu - teh je okoli 370 - ne bo odpuščal.

Gorenje bo širilo proizvodnjo v Srbiji
Petkovega foruma menedžerjev, ki ga je v Beogradu pripravilo srbsko združenje menedžerjev, se je udeležil tudi predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. Ta je zbranim po poročanju Tanjuga pojasnil, da Gorenje resno razmišlja o širitvi naložbe v Valjevu in da se bo število zaposlenih v srbskih obratih Gorenja od sredine leta povečevalo, z zdajšnjih 1.100 na verjetno več kot 1.500.

Gorenje je po navedbah prvega moža velenjske družbe v preteklih šestih, sedmih letih v tri tovarne v Srbiji - v Valjevu, Stari Pazovi in Zaječarju - investiralo okoli 70 milijonov evrov. Srbija, v kateri so tuje investicije dobrodošle, namreč tujim vlagateljem omogoča spodbude, je še pojasnil Bobinac.

Nectar zanika selitev Fructala