Cilj Nectarja je postati največje podjetje v svoji panogi na trgih nekdanje Jugoslavije. Foto: MMC RTV SLO
Cilj Nectarja je postati največje podjetje v svoji panogi na trgih nekdanje Jugoslavije. Foto: MMC RTV SLO
Fructal ni več slovenski

Nectar je kupnino plačal Pivovarni Union, s katero je pogodbo o prodaji podpisal 25. julija. Prejeta sredstva bodo prispevala k razdolževanju skupine Pivovarne Laško (katerega del je tudi Pivovarna Union), kar je del dogovora med bankami upnicami in lastniki. Nectar je z nakupom prevzel tudi dobrih 13 milijonov evrov Fructalovega dolga.

Lastnik družbe Nectar Slobodan Radun je dejal, da se Nectar zaveda pomena, ki ga imata Fructal in njegova blagovna znamka v Sloveniji in na tujih trgih. Dodal je, da je prepričan, da lahko "s skupnimi močmi prodajo Fructalovih izdelkov v prihodnje še povečajo, kar bo najboljše zagotovilo za dolgoročno uspešno poslovanje ajdovskega podjetja".

370 zaposlenih (s strahom) čaka novega lastnika
Medtem pa 370 zaposlenih v Fructalu novega lastnika pričakuje s strahom in upa, da se bo Nectar držal sporazuma, ki ga je sklenil z občino Ajdovščina. V njej se je Nectar zavezal, da odpuščanj ne bo in da bo razvojni del Fructala ostal v Ajdovščini.

Nectar, ki si želi celotnega lastništva Fructala, bo v prihodnjih dneh objavil še prevzemno ponudbo za nakup preostalega deleža. Urad za varstvo konkurence je koncentracijo med družbama že odobril.

Nectarjeva in ...
Nectar je v stoodstotni lasti družine Radun. Nakup Fructala je financiral delno z lastnimi sredstvi (okoli sedem milijonov evrov), delno pa s posojili Evropske banke za obnovo in razvoj. Je največji proizvajalec brezalkoholnih pijač, marmelad in džemov v Srbiji. Po Radunovih besedah je Nectarjev cilj postati največje tovrstno podjetje na trgu nekdanje Jugoslavije.

... Fructalova zgodba
Fructal je nastal 5. oktobra 1945 kot Pokrajinsko podjetje za izvoz in predelavo sadja, in sicer s petimi delavci, ki so v opuščeni tekstilni tovarni začeli z žganjekuho v pretihotapljenem kotlu iz Lipice, kotlu iz Ljubljane in starem nemškem kotlu za prekuhavanje oblek. Dve leti pozneje so že kuhali v novem parnem kotlu, leta 1950 pa je bilo v podjetju že zaposlenih 133 delavcev. Do leta 1991 se je zaposlovanje povečevalo, po spremembah političnih razmer na območju nekdanje Jugoslavije pa je proizvodnja upadla, število delavcev pa se je s 1.500 zmanjšalo na 780. Fructal je bil samostojno podjetje do leta 2001, nato pa je večinski lastnik postala Pivovarna Union.

Fructal ni več slovenski