Stare Mure ni več, prišla pa je AHA Mura, ki ima za zdaj svetlo prihodnost. Foto: BoBo
Stare Mure ni več, prišla pa je AHA Mura, ki ima za zdaj svetlo prihodnost. Foto: BoBo

Po dobrem letu, odkar je AHA Moda Slovenke Mojce Lukančič in Britanca Nigela Buxtona kupila Muro in partnerje, so se zgodili prvi tektonski premiki. S 1. oktobrom sta se podjetji AHA Moda in Mura in partnerji združili v podjetje AHA Mura, ki bo zaposlovalo okrog tri tisoč ljudi.
Lukančičeva je namreč pred dnevi kupila tovarno Prvi maj Pirot, kjer je od včeraj Murin proizvodni obrat. V Muri je tudi že novi direktor - namesto dosedanjega, Milana Mörca, je to Korošec Matjaž Hudopisk.

Novo podjetje v Murski Soboti tako zaposluje skoraj 1.600, v Srbiji pa bo več kot 1.300 ljudi. Dobršen del proizvodnje so moške obleke za nemški Hugo Boss. "Boss je podpisal dve pogodbi. Eno za Mursko Soboto enake količine za pet let, drugo pa za Pirot. Tisoč oblek na dan," je pojasnila Lukančičeva, lastnica AHA Mure.

Vsak dan jih bodo 600 dodali v Murski Soboti. Ker je delovna sila v Srbiji za 60 odstotkov cenejša, se tukajšnji delavci bojijo, da se bo ponovilo usodno leto 2009, ko so ob propadu nekdanje Mure ostali na cesti. Lukančičeva zagotavlja, da je prav nasprotno.
Več si oglejte v videoprispevku
Bojan Peček, Slovenska kronika

Tektonski premik v nekdanji Muri
Tektonski premik v nekdanji Muri