Nemško gospodarstvo je voz, ki potiska krhko evropsko gospodarstvo. Foto: EPA
Nemško gospodarstvo je voz, ki potiska krhko evropsko gospodarstvo. Foto: EPA

Nemško gospodarstvo je lani raslo najhitreje po združitvi obeh Nemčij leta 1990, takšna rast pa gre predvsem na račun okrepljenega izvoza in povečanega domačega povpraševanja. Največje evropsko gospodarstvo se je v letu 2009 skrčilo za 4,7 odstotka, kar je bil največji padec po drugi svetovni vojni dalje. Primerljivo rast lanski je Nemčija nazadnje imela v letu 2006, ko je bila rast 3,4-odstotna.

Nemška gospodarska rast je bila lani skoraj dvakrat večja od povprečja v Evropski uniji. Glavni ekonomist nemškega inštituta za ekonomske raziskave (DIW) Ferdinand Fichtner ob tem opozarja pred preveliko vznesenostjo nad zadnjimi podatki. Po krepkem padcu leta 2009 so lani k rasti prispevali predvsem učinki dohitevanja, zunanje povpraševanje pa je negotovo. Nemško gospodarstvo naj bi v letošnjem letu raslo po 2,2-odstotni stopnji, je poudaril Fichtner.

Nemčija druga svetovna izvoznica
Obseg izvoza se je lani v Nemčiji povečal za 14,2 odstotka, medtem ko je leta 2009 padel za 14,3 odstotka. Nemčija je po Kitajski druga največja svetovna izvoznica. Nemški uvoz se je v letu 2010 povečal za 13 odstotkov, v letu 2009 pa je imel 9,4-odstotni padec.

Investicije v stroje in opremo so se lani povečale za 9,4 odstotka, medtem ko so imele te investicije leto prej 22,6-odstotni padec. Potrošnja gospodinjstev se je lani povečala za 0,5 odstotka, medtem ko je potrošnja v letu 2009 padla za 0,2 odstotka.

Nemški javnofinančni primanjkljaj je lani po podatkih statističnega urada znašal 3,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Nemčija je tako prvič po petih letih presegla mejo treh odstotkov primanjkljaja, ki jo predvideva pakt stabilnosti in rasti.

Nemčija je uspela ukrotiti brezposelnost, ki je bila decembra lani 7,2-odstotna.