V Sloveniji je vse več upokojencev, povprečna pokojnina znaša 615 evrov. Foto: BoBo
V Sloveniji je vse več upokojencev, povprečna pokojnina znaša 615 evrov. Foto: BoBo

Leto je končal z izravnanimi prihodki in odhodki za nekaj manj kot pet milijard evrov. Starostnih upokojencev je bilo 4,1 odstotka več kot leto prej.

Generalni direktor zavoda Marijan Papež je v predstavitvi poročila dejal, da je zavod končal poslovno leto 2013 z zakonsko zahtevanimi izravnanimi prihodki in odhodki, in sicer v višini nekaj manj kot 4,95 milijarde evrov. Znesek je za 0,7 odstotka višji od načrtovanega.
Iz proračuna 1,5 milijarde evrov
Zavod je lani iz državnega proračuna prejel nekaj več kot 1,5 milijarde evrov. To je 15,2 odstotka več od načrtovanega predvsem zaradi višjih dodatnih obveznosti državnega proračuna glede na finančni načrt.

310 milijonov neplačanih prispevkov
Znesek neplačanih prispevkov je konec leta 2013 znašal nekaj manj kot 310 milijonov evrov, a gre za znesek neplačanih prispevkov, ki se je nabiral več zadnjih let skupaj in ni le iz leta 2013, je poudaril Papež.

602.300 upokojencev
Upokojencev iz obveznega zavarovanja je bilo lani povprečno nekaj več kot 602.300. To je približno 16.900 upokojencev iz obveznega zavarovanja ali 2,9 odstotka več kot leto prej. Gre za prejemnike starostnih, invalidskih, družinskih in delnih starostnih pokojnin iz obveznega zavarovanja. To je največje povečanje doslej, je dejal generalni direktor.

Starostnih upokojencev je bilo med upokojenci iz obveznega zavarovanja skoraj 418.000. To je blizu 16.300 starostnih upokojencev ali 4,1 odstotka več kot leto prej. Tudi tu gre za največje povečanje doslej.

Statistično je na enega upokojenca prišlo le še 1,38 zavarovanca. Tudi to je skrb vzbujajoč podatek, saj gre za najbolj neugodno razmerje do zdaj, pravi Papež.

Opozarja pa, da je učinke pokojninske reforme že mogoče opaziti zlasti pri manjšem številu vloženih zahtevkov.
Povprečna pokojnina 615 evrov
Povprečna mesečna pokojnina brez odtegnjene akontacije je lani znašala 566 evrov, povprečna mesečna starostna pokojnina pa malenkost več kot 615 evrov. Realna vrednost pokojnin se je lani že četrto leto zapored znižala, in sicer za 1,9 odstotka.

Več razpravljavcev se je dotaknilo neplačanih prispevkov. Breda Pečan je kot predstavnica upokojencev v svetu menila, da je treba najti način, kako bi zavod še pred stečaji dolžnikov prišel do zneska, ki ga ti dolgujejo.
Po njeni oceni je 310 milijonov evrov neplačanih prispevkov zelo visok znesek. "Tako ne more iti več naprej," je opozorila.

Predstavnica sindikatov v svetu Lučka Böhm pa se je ustavila pri poklicni rehabilitaciji, ki po njenem mnenju ostaja premalo izkoriščen ukrep. "Na področju invalidskega zavarovanja bo treba analizirati, zakaj nekateri ključni elementi v praksi ne delujejo," je poudarila.