NKBM je po novem v rokah ameriškega kapitala. Foto: BoBo
NKBM je po novem v rokah ameriškega kapitala. Foto: BoBo
NKBM Apollu za 200 milijonov evrov?

Po poročanju Dela so se pogajanja Slovenskega državnega holdinga (SDH) z Apollom končala, zadnja runda pa naj bi se vrtela okoli vprašanja, kdo bo poplačal morebitne stroške izbrisa podrejenih obveznic. Stroške naj bi si po dogovoru obe strani delili. Cena nakupa ni znana, a govori se o kupnini približno 200 milijonov evrov.

A v SDH-ju informacije niso potrdili. "Postopek prodaje NKBM še ni končan. O vseh pomembnih informacijah bomo javnost nemudoma obvestili," so zapisali v sporočilu za javnost.

Holdingu so pritrdili tudi v sami banki. Medtem ko bo SDH o vseh pomembnih informacijah obvestil širšo javnost, pa bodo v NKBM-ju, kot so sporočili, obvestili svoje zaposlene, stranke, poslovne partnerje, nadzorne organe in druge deležnike.

Ob tem so znova zagotovili, da NKBM kljub postopku prodaje posluje nemoteno in je varna ter visoko likvidna banka. Postopek prodaje tudi ne vpliva na njeno ponudbo, kakovost ali obseg storitev niti na obstoječa pogodbena razmerja s strankami in drugimi partnerji.

Država se je zavezala k prodaji
Apollo si je po pisanju časnika vstopnico za drugi krog pogajanj kupil z najboljšo zavezujočo ponudbo in s tem premagal madžarsko banko OTP, ki naj bi ponudila le 130 milijonov evrov.

Država se je zaradi že dane nedovoljene pomoči Evropski komisiji zavezala, da bo NKBM prodala že do konca leta 2014. Davkoplačevalci smo v NKBM sicer že leta 2012 dali 100 milijonov evrov, leta 2013 pa še 870 milijonov evrov kapitala in 1,149 milijarde evrov poroštev za prenos slabih terjatev na DUTB.

NKBM Apollu za 200 milijonov evrov?