NKBM za letos načrtuje pozitivno poslovanje. Foto: BoBo
NKBM za letos načrtuje pozitivno poslovanje. Foto: BoBo


Leto 2013 je skupina NKBM sklenila z 61,8 milijona evrov dobička pred rezervacijami in oslabitvami. Z upoštevanjem zadnjih in po obdavčitvi pa je banka po nerevidiranih podatkih imela čisto izgubo 648,4 milijona evrov.

"Visoka raven oblikovanih rezervacij in oslabitev je posledica vpliva še vedno zaostrenih gospodarskih razmer in tudi zahtev na osnovi pregleda kakovosti kreditnega portfelja, ki so ga decembra 2013 opravili neodvisni zunanji ocenjevalci," so sporočili iz banke.

Dobičkonosno poslovanje v NKBM-ju optimistično napovedujejo že za letos, če se gospodarske razmere ne bodo poslabšale. Ob tem ocenjujejo, da je kreditni portfelj s koncem 2013 postal optimiziran, nastajanje slabih posojil, oblikovanje slabitev in rezervacij pa bodo predvidoma na sorazmerno nizki ravni. Upoštevajoč navedene pogoje za letos napovedujejo čisti dobiček 8,4 milijona evrov, celotna skupina pa bo po načrtih še imela čisto izgubo 900.000 evrov.

Obseg vlog prebivalcev se povečuje
Bilančna vsota skupine NKBM je po nerevidiranih podatkih ob koncu leta 2013 znašala 4,8 milijarde evrov, kar je za 9,2 odstotka manj kot konec 2012. Zaradi prenosa slabih posojil na DUTB se je lani zmanjšal obseg posojil strankam, ki niso banke, in je ob koncu leta 2013 znašal 2,3 milijarde evrov.

Manjše je tudi stanje vlog strank, ki niso banke, in sicer za 539,4 milijona evrov. "Vendar je stanje teh vlog upadlo predvsem zaradi konverzije depozita države v kapital obvladujoče banke v višini 361 milijonov evrov ob dokapitalizaciji decembra lani," so pojasnili. V letu 2013 je bil opazen tudi rahel trend upadanja vlog prebivalstva, ki pa se je v letošnjem letu ponovno usmeril navzgor, medtem ko so se vloge drugih nefinančnih organizacij v letu 2013 povečale. V prihodnje se banka namerava osredotočati na bančno dejavnost in na dobičkonosne segmente poslovanja, so še zapisali.