Za NKBM se zanima že več interesentov. Foto: BoBo
Za NKBM se zanima že več interesentov. Foto: BoBo


Predvideni rok za oddajo okvirne ponudbe za nakup delnic državnega NKBM-a se sicer izteka danes, privatizacija pa naj bi bila izpeljana do konca letošnjega leta. Delo pa ob tem poroča, da je do zdaj za najverjetnejšega interesenta za NKBM veljala madžarska banka OTP, ki je že lani opravila skrbni pregled banke.
V OTP-ju, ki je med drugim prisoten na Hrvaškem, v Srbiji in Črni gori, so na vprašanje časopisa v zvezi s tem dejali le, da neprestano iščejo priložnosti za prevzeme. Najbolj jih zanimajo države, v katerih so že navzoči, a z majhnim tržnim deležem.

Kot morebitni sovlagatelj v mariborsko banko se je po navedbah Dela omenjala tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), ki tovrstnih načrtov prav tako noče komentirati. Iz Slovenskega državnega holdinga pa so sporočili le, da postopka v tej fazi ne komentirajo, o posameznih pomembnih dejanjih pa da bodo zainteresirano javnost obveščali sproti.

Še ena banka v težavah
Banka Slovenije pa je na Deželno banko Slovenije (DBS) v torek naslovila odredbo o dokapitalizaciji, ki jo mora banka izpeljati do konca septembra. Z njo mora količnik skupnega kapitala doseči vsaj 11,4 odstotka, količnik temeljnega kapitala pa 9,1 odstotka. Največja lastnika DBS-ja, ki je lani pridelal 17 milijonov evrov izgube, sta Kapitalska zadruga in KD.

Njegovi lastniki so še Banka di Cividale (5,58 odstotka), SRC (4,98 odstotka), KB1909 (4,91 odstotka), Zadružna zveza Slovenije (3,48 odstotka), Adriatic Slovenica (2,33 odstotka), avstrijska Zveza bank (2,17 odstotka) in drugi (10,51 odstotka). Po pisanju Financ se bo morala banka dokapitalizirati za skoraj šest milijonov evrov.

Če lastniki banke ne bodo dokapitalizirali in poskrbeli za njeno kapitalsko ustreznost, jo bodo morali ali prodati ali prepustiti državi, kot se je to zgodilo pri NLB-ju, NKBM-ju, Abanki ter Factor banki in Probanki. Uprava banke je napovedala, da bodo k tokratnemu vpisu novih delnic poleg večjih obstoječih delničarjev povabljeni tudi drugi vlagatelji, ki so ali bodo izkazali interes.