NKBM je na Hrvaškem kupoval zemljišča, poslov ni bilo, denar pa je izginil. Foto: BoBo
NKBM je na Hrvaškem kupoval zemljišča, poslov ni bilo, denar pa je izginil. Foto: BoBo
Janez Janša, SDS
Stiki med Janšo in Kovačičem so šli prek Janševe strankarske, in ne vladne elektronske pošte. Foto: BoBo

NKBM je prek svojega hčerinskega podjetja KBM projekt med letoma 2006 in 2007 kupil približno 124.000 kvadratnih metrov zemljišč za različne projekte na Hrvaškem. 18.000 kvadratnih metrov zemljišč pri Slavonskem Brodu je bilo namenjenih za nikoli končan poslovni center, znan kot Vendi park, v Zadru so kupili 60.000 kvadratnih metrov za stanovanjski kompleks Murvička, v Vodicah pri Šibeniku pa 46.000 kvadratnih metrov za turistično naselje, danes poroča hrvaški časnik Jutranji list.

Vrednost kupljenih nepremičnin je ocenjena na 60 milijonov evrov, zemljišča pa so bila preplačana tudi do 500 odstotkov. Vsi projekti so propadli, denar pa je izginil. Za 28 milijoni evrov ni več nobene sledi, pet milijonov evrov pa je domnevno pristalo na računih švicarske banke Credit Suisse, piše Jutranji list.

O vseh nakupih naj bi nekdanji predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor Matjaž Kovačič redno obveščal takratnega premierja Janeza Janšo, kar je razkrila TV Slovenija. Na to se sklicuje tudi hrvaški časopis.

Časopis dodaja, da so hrvaški preiskovalci poleti 2012 pomagali slovenskim kolegom, ki so prosili za posredovanje pri reševanju primera. "Temeljni sum je bil, da so hrvaška podjetja s posojili, ki so jih najela pri NKBM-ju, kupovala zemljišča, potem pa je hčerinsko podjetje slovenske banke, KBM projekt, kupilo ta hrvaška podjetja, z njimi pa tudi zemljišča. Na ta način je NKBM namesto približno 30 milijonov evrov plačal okoli 60 milijonov evrov," piše časopis.

NPU Janšo spraševal o dopisovanju
Slovenski nacionalni urad je na pogovor povabil tudi Janeza Janšo: spraševali so ga o pogovorih s Kovačičem, ki pa se jih Janša ne spominja. Kovačič je priznal, da je bil v stiku s takratnim predsednikom vlade, saj se je pritožil nad delovanjem nadzornikov, drugih dopisovanj z Janšo pa se ne spominja. "Ne morem pa stoodstotno zatrditi, da drugega ni bilo," je dejal za TV Slovenija.

Tarča direktor NKBM-jeve hčerinske družbe
Na Hrvaškem so bili tarče preiskave direktor KBM projekta Tomislav Blagus in nekdanja mis športa Vlatka Matić Pivac, ki je bila tudi lastnica nekaj podjetij na Hrvaškem. Preiskovanci pa so bili povezani tudi s škandalom v hrvaškem nacionalnem policijskem uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Pnuskok), iz katerega so prodajali informacije o policijskih preiskavah. Eden izmed osumljenih policistov naj bi avgusta 2012 Blagusa opozoril, da bodo začeli preiskavo proti njemu, še piše časopis.

Druga največja slovenska banka je bila zaradi teh poslov po mnenju preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada oškodovana za okoli 30 milijonov evrov. Takratni predsednik uprave Kovačič svojo odgovornost zavrača, saj da je sam na mizo dobival dokumente, ki so dokazovali, da so parcele zazidljive, proste bremen in kakšna je njihova realna cena. Na tej osnovi se je kot predsednik nadzornega sveta Multiconsulta odločal ali bo podprl nakup zemlje ali ne, je dejal v intervjuju za Večer. Kot odgovornega za posle je nekdanji prvi mož NKBM omenil predvsem direktorja Multiconsulta Blagusa.