Jasno opredelitev v ZPS-ju pričakujejo tudi od Združenja bank Slovenije, saj imajo banke, ki se jim očita kartelno dogovarjanje pri provizijah za dvig gotovine na bankomatih drugih bank v Sloveniji več kot polovični tržni delež. Foto: Policija
Jasno opredelitev v ZPS-ju pričakujejo tudi od Združenja bank Slovenije, saj imajo banke, ki se jim očita kartelno dogovarjanje pri provizijah za dvig gotovine na bankomatih drugih bank v Sloveniji več kot polovični tržni delež. Foto: Policija

Za vrnitev provizij se je odločila tudi Banka Celje.

Na prošnjo ZPS-ja se je odzval tudi minister za finance France Križanič, ki je tudi sam banke pozval, naj potrošnike čim prej obvestijo o tem, kako bodo povrnile nastalo škodo. V Zvezi potrošnikov pozdravljajo odločitev NLB-ja in Abanke in pričakujejo, da bosta obe banki svoje obveznosti čim prej izpolnili in potrošnikom poravnali nastalo škodo. Iz Abanke so že sporočili, da lahko potrošniki obvestilo o načinu vračanja denarja pričakujejo do konca oktobra.

Predsednik Društva za pravno državo Rado Pezdir je viceguvernerju Banke Slovenije Darku Bohnecu izročil zahtevo centralni banki, da začne ukrepati v primeru kartelnega dogovarjanja.

Banka Celje si je premislila, NKBM še ne
Sprva je kazalo, da bosta NKBM in Banka Celje dala nadaljevala po sodni poti, a je medtem Banka Celje že sporočila, da bodo zaradi dolgotrajnosti postopka na vrhovnem sodišču sprejeli odločitev, da bodo zaračunane provizije, skupaj z zamudnimi obrestmi vrnili komintentom, o čemer jih bodo še obvestili.

V NKBM pa so povedali, da so zoper odločitev Vrhovnega sodišča RS vložili revizijski zahtevek. "V NKBM čakamo na odločitev vrhovnega sodišča o vloženem revizijskem zahtevku, zato v tej fazi še ne moremo komentirati predvidenih nadaljnjih korakov. Bomo pa ravnali v dobro vseh naših deležnikov," so zapisali. Zagotovili so, da bodo "v celoti spoštovali končne odločitve regulatorja oz. vrhovnega sodišča".

Odločitev NKBM-ja in Banke Celje kaže na kritično pomanjkanje odgovornosti bank
Še pred tem je odločitev NKBM-ja in Banke Celje komentirala Zveza potrošnikov Slovenije, češ da njujno ravnanje kaže na kritično pomanjkanje odgovornosti obeh bank do družbe, v kateri poslujeta, kar je še posebej nedopustno zaradi dejstva, da gre pri obeh bankah za družbi v večinski lasti države. Odgovorne v državi tako še enkrat pozivajo, naj kot predstavniki lastnika bank zavarujejo interese državljanov in pravno državo.

Jasno opredelitev v ZPS-ju pričakujejo tudi od Združenja bank Slovenije, saj imajo banke, ki se jim očita kartelno dogovarjanje pri provizijah za dvig gotovine na bankomatih drugih bank v Sloveniji več kot polovični tržni delež.

Svetovalec ZPS-ja za finančno področje Boštjan Krisper pa je ob tem opozoril, da je v koalicijski pogodbi med drugim zapisana tudi ustanovitev enotne agencije za nadzor in regulacijo finančnega sistema, njena naloga pa je tudi zaščita potrošnikov. Zato pričakujejo konkretne ukrepe in predloge vlade, saj vsak dan brez učinkovitega regulatorja finančnega trga za potrošnike pomeni nova finančna oškodovanja.