NLB bo po dokapitalizaciji odpornejši proti novim šokom iz okolja, je dejal predsednik uprave Božo Jašovič. Foto: BoBo
NLB bo po dokapitalizaciji odpornejši proti novim šokom iz okolja, je dejal predsednik uprave Božo Jašovič. Foto: BoBo
NLB se spet kopa v izgubi

NLB je v prvih devetih mesecih ustvarila izgubo v višini 113,9 milijona evrov, njena celotna skupina pa 96,3 milijona evrov. Nadzorni svet banke med vzroki za takšen rezultat izpostavlja oblikovanje oslabitev za kreditna tveganja.

Zaradi omenjenih tveganj je NLB do konca septembra oblikovala za 264,2 milijona evrov dodatnih oslabitev in rezervacij, kar je 49 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, medtem ko so se oslabitve in rezervacije v celotni skupini povečale za 22 odstotkov na 306,9 milijona evrov.
Na položaj je vpliavalo izrazito povečano število stečajev, zaradi česar je banka moral oblikovati nove rezervacije. Brez rezervacij bi dobiček skupine NLB znašal 187,6 milijona evrov, matične banke pa 126,5 milijona evrov.
Dokapitalizacija skoraj nevprašljiva
Delničarji so sklep o dokapitalizaciji sprejeli z 99,5-odstotno podporo, predsednik uprave Božo Jašovič pa je dejal, da se bo banka z dokapitalizacijo kapitalsko okrepila in bo odpornejša proti morebitnim novim šokom iz okolja.

V povezavi s sinoči sprejetim dogovorom na vrhu EU-ja o povečanju kapitala sistemskih bank z najbolj kakovostnim finančnim kapitalom v višini devetih odstotkov do junija 2012 pa je Božovič dejal, da nekatere banke ta kazalec že izpolnjujejo in ne potrebujejo kakšnih dodatnih ukrepov. "Druge pa ga ne izpolnjujemo," je dodal.
Rabijo še nekaj stotinj milijonov evrov
Jašovič je ocenil, da NLB potrebuje slabih 300 milijonov evrov kapitala, a dodaja, da ta ne upošteva posebnosti slovenskega ožjega okolja. Zaradi izredno visoke stopnje insolventnih postopkov je NLB pod pritiskom oblikovanja oslabitev za kreditna tveganja, "zato nastaja izguba v poslovanju", je dejal.

Delničarji so predlog za odpoklic nadzornikov Marka Simonetija, Rasta Ovina, Andreja Baričiča in Stojana Petriča ter predlog, da na njihova mesta imenujejo Timoteja Jagriča, Štefana Belingarja, Darinko Miklavčič in Duška Kosa, zavrnili.

NLB se spet kopa v izgubi