Deatonovo delo je bilo ključno za postavljanje javnih politik v nekaterih državah, saj poskuša pojasniti posameznikove ekonomske odločitve. Foto: Reuters
Deatonovo delo je bilo ključno za postavljanje javnih politik v nekaterih državah, saj poskuša pojasniti posameznikove ekonomske odločitve. Foto: Reuters

Angus Deaton se je rodil leta 1945 na Škotskem in se v svoji akademski karieri uveljavil kot eden izmed vodilnih svetovnih mikroekonomistov. Kraljeva švedska akademija znanosti je sporočila, da je Deaton Nobelovo nagrado za ekonomijo prejel za svojo analizo porabe, revščine in blaginje.

"S povezovanjem podrobnih osebnih odločitev in skupinskih rezultatov so njegove raziskave pomagale spremeniti področja mikroekonomije, makroekonomije in razvojne ekonomije," so v obrazložitvi nagrade zapisali člani akademije in dodali, da se znanost pogosto spopada z vprašanjem, ali lahko razumemo velike vzorce brez podrobnih informacij o majhnih procesih.

"Da bi lahko oblikovali ekonomsko teorijo, ki spodbuja blaginjo in zmanjšuje revščino, moramo najprej razumeti potrošniške odločitve," so zapisali pri akademiji in dodali, da je Angus Deaton to razumevanje poudaril bolj kot kdor koli drug.

Deaton je trenutno profesor mednarodnih odnosov ter profesor ekonomije in mednarodnih odnosov na šoli Woodrowa Wilsona in na ekonomskem oddelku na Princetonu.

Nobelovo nagrado za ekonomijo dodali pozneje
Nobelova nagrada za ekonomijo, ki jo imenujejo nagrada švedske Riksbanke za ekonomsko znanost v spomin na Alfreda Nobela, ne spada v tradicionalno skupino Nobelovih nagrad (za medicino, fiziko, kemijo, literaturo in mir), ki jih podeljujejo od leta 1901 dalje. Nagrado za ekonomijo so začeli podeljevati leta 1968, tudi njen dobitnik bo prejel nagrado osem milijonov švedskih kron, kar je 850.000 evrov, a s to razliko, da se nagrada ne izplačuje iz Nobelove zapuščine.

Lani je Nobelovo nagrado za ekonomijo prejel Francoz Jean Tirole za prispevek na področju regulacije industrij, v katerih dominira peščica močnih podjetij.