Nokia se bo morala na trgu spopasti z manjšim morjem proizvajalcev pametnih telefonov, a novo vodstvo meni, da je močna znamka adut na njihovi strani. Foto: Reuters
Nokia se bo morala na trgu spopasti z manjšim morjem proizvajalcev pametnih telefonov, a novo vodstvo meni, da je močna znamka adut na njihovi strani. Foto: Reuters
Lumia 1020, Nokia
Microsoft je Nokijin del s prenosnimi telefoni prodal z veliko izgubo. Foto: EPA
false
Kako se bodo Finci po robu postavili velikim? Foto: AP

HMD Global vodi predsednik uprave Arto Nummela, ki je bil v Nokii nekoč odgovoren za prodajo in razvoj izdelkov, njegovi načrti pa so ambiciozni. "Želimo biti eden ključnih igralcev na trgu pametnih telefonov," je napovedal na novinarski konferenci. "Na dolgi rok ne bomo izpustili nobenega trga," je pri tem pristavil HMD-jev predsednik Florian Seiche, ki se je kalil tudi v Siemensu, Orangeu, HTC-ju in Nokii. Za trženje bo zadolžen Pekka Rantala, nekdanji vodja podjetja Rovio, ki je svetu dalo igrico Angry Birds.

Ali se bodo načrti z novimi Nokijinimi telefoni izšli, bo odvisno samo od tega, kolikšen tržni delež bodo sposobni odškrniti Samsungu, Applu in drugim velikim in številnim manjšim igralcem na zasičenem trgu.

"Uporabniki imajo trenutno resda različne znamke telefonov v žepu, ampak kako zvesti so tem znamkam," se je vprašal Nummela, ki velike upe polaga prav v moč znamke Nokia, kar je tudi po mnenju analitikov močan adut za vstop na trg, kjer so vstopne ovire nizke. Poleg tega stavijo tudi na dobre odnose s ponudniki mobilne telefonije, ki bi lahko uporabnike prepričali, naj raje začno uporabljati Nokijine telefone, zlasti na trgih, kot so Indija, Indonezija in Rusija.

Googlova duša, Foxconnove roke pa bodo dale telo
Na tehnični strani bodo novi telefoni uporabljali Googlov operacijski sistem, ki so ga razvili v partnerstvu, proizvajal pa ga bo tajvanski velikan Foxconn, ki prenosne telefone sestavlja tudi za vse druge velike igralce.

Nokia bo po drugi strani dobila licenčnino za vsak prodani telefon in tablico pod njenim imenom, saj je HMD Global pridobil ekskluzivno licenco za proizvodnjo pametnih telefonov pod njeno znamko na svetovni ravni, z izjemo japonskega trga, za naslednjih 10 let.

Vrnitev pametnih prenosnih telefonov Nokia je bila napovedana že pred časom, vendar pa še ni bil znan okvirni datum njihovega prihoda na trg. Dogovor z Nokio, ki se je po prodaji enote za mobilne telefone osredotočila na proizvodnjo telekomunikacijske omrežne opreme, je namreč predvideval, da Nokia ne sme vstopiti na trg pametnih prenosnih telefonov vse do zadnjega četrtletja 2016.

Strm padec s prestola
Nokia je bila več kot desetletje vodilni proizvajalec prenosnih telefonov na svetu, vendar pa je nato začela zaostajati za vse ostrejšo konkurenco na hitro rastočem trgu pametnih mobilnih telefonov.

Nokia je na to leta 2011 odgovorila s sklenitvijo partnerstva z ameriškim tehnološkim velikanom Microsoft, leta 2013 pa se je finski velikan dogovoril, da svojo enoto za prenosne telefone proda Microsoftu - ta je zanjo odštel 7,2 milijarde dolarjev.

Microsoft je po pripojitvi omenjene enote leta 2014 odpustil veliko nekdanjih zaposlenih v Nokijini enoti za prenosne telefone, letos pa se je odločil proizvodnjo prenosnih telefonov prodati podjetjema HMD Global in FIH Mobile za 350 milijonov dolarjev. Trenutno se pod blagovno znamko Nokia proizvaja pet različnih modelov navadnih prenosnih telefonov.