Proračunski primanjkljaj za letos je določen v višini 839,3 milijona evrov oz. 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda. To je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku krize. Foto: Reuters
Proračunski primanjkljaj za letos je določen v višini 839,3 milijona evrov oz. 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda. To je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku krize. Foto: Reuters

Državni proračun je imel novembra 69,2 milijona evrov primanjkljaja, potem ko je bil oktobrski primanjkljaj 12,5 milijona evrov. November je bil tako peti mesec letos s proračunskim primanjkljajem, medtem ko je proračun v šestih od enajstih mesecev ustvaril presežek.

Najvišji primanjkljaj je bil marca (323,7 milijona evrov), najvišji presežek pa maja (skoraj 84 milijonov evrov).

V skladu s proračunom, ki ga je DZ sprejel novembra lani, je proračunski primanjkljaj za letos določen v višini 839,3 milijona evrov oz. 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda. To je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku krize. Julija je sicer ministrstvo sporočilo, da bi lahko bil primanjkljaj ob koncu leta nižji, znašal bi lahko 714 milijonov evrov.

Manj denarja iz EU-ja
Proračunski prihodki so novembra dosegli 661,5 milijona evrov, kar je predvsem zaradi izpada na postavki evropskih sredstev 120,6 milijona evrov manj kot v istem mesecu lani, je razvidno iz danes objavljenih najnovejših podatkov o proračunski realizaciji.

V 11 mesecih skupaj so se proračunski prihodki ustavili pri nekaj manj kot 7,51 milijarde evrov, kar je 285,5 milijona evrov oziroma 3,7 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Ob tem so dosegli 86,3 odstotka predvidenih prihodkov v sprejetem proračunu. Tudi v tem primeru na ministrstvu za finance razliko pripisujejo predvsem nižji realizaciji prejetih sredstev iz proračuna EU-ja.

Odhodkov je bilo na drugi strani novembra za 730,7 milijona evrov, kar je za približno 80 milijonov evrov manj kot novembra lani. V 11 mesecih so odhodki iz proračuna skupaj dosegli 8,11 milijarde evrov, kar je 562,4 milijona evrov oz. nekaj nad šest odstotkov manj kot v istem obdobju lani.

Glavna razhajanja na ministrstvu pripisujejo manjšim odhodkom za investicijske odhodke in transferje, ki jih je bilo v desetih mesecih skupaj za 396,5 milijona evrov, kar predstavlja 49,2 odstotka glede na sprejeti proračun in za skoraj 600 milijonov evrov manj kot v istem obdobju lani. Razlog za to je prav tako izpad ob prehodu na izvajanje nove finančne perspektive.