Kljub težkim gospodarskim razmeram je bil Obama na tiskovni konferenci v Chicagu dobro razpoložen. Foto: Reuters
Kljub težkim gospodarskim razmeram je bil Obama na tiskovni konferenci v Chicagu dobro razpoložen. Foto: Reuters
Peter Orszag
Orszag je do zdaj vodil kongresni odbor za proračun. Foto: Reuters

Ameriška vlada in centralna banka želita z novim programov pomoči sprostiti trg kreditov za potrošnike in mala podjetja. Program za potrošniške kredite namerava do 200 milijard dolarjev nameniti imetnikom obveznic, zavarovanimi z različnimi tipi potrošniških posojil (kreditne kartice, avtomobilska in študentska posojila). S tem želijo dvigniti povpraševanje po teh obveznicah.

Po besedah finančnega ministra Henryja Paulsena bo ta program zavarovan z 20 milijardami dolarjev iz 700 milijard vrednega vladnega svežnja pomoči. Poleg tega bo centralna banka odkupila za 600 milijard dolarjev s hipotekami zavarovanega premoženja. Od tega bo kupila za do sto milijard dolarjev neposrednih obveznosti hipotekarnih družb Fannie Mae in Freddie Mac ter Federal Home Loan Banks.

Še dve "Clintonovi" imeni
Novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama pa je napovedal črtanje odvečne proračunske porabe, kar pomeni, da bo njegova gospodarska ekipa skozi proračun šla črko za črko in črtala nekoristne programe. Kot kandidata za vodjo urada za upravo in proračun je predlagal Petra Orszaga, za njegovega namestnika pa Roberta Naborsa, oba imata izkušnje z delom v administraciji Billa Clintona.

Trenutno primanjkljaj ni pomemben
Administracija odhajajočega predsednika Georgea Busha je oktobra prijavila rekordnih 237,2 milijarde dolarjev proračunskega primanjkljaja in Obamov program oživitve gospodarstva ga bo v naslednjem letu še povečal. Program naj bi po različnih ocenah stal med 500 do 700 milijard dolarjev v dveh letih, vendar pa se za zdaj s primanjkljajem v Washingtonu ne obremenjujejo, ker vlada konsenz, da je najprej treba oživiti gospodarstvo. Dejal je še, da se bo od 20. januarja naprej v Washingotnu delalo to, kar je potrebno, ne glede na zveze in prijateljstva.

Obama je še napovedal, da bo v naslednjih dneh imenoval nove člane svojega kabineta, med njimi ministre za zdravstvo, trgovino, energijo in delo.

A. P.