Obami gre vse po načrtih - zeleno luč za svoje kandidate bo najverjetneje dobil brez težav. Foto: EPA
Obami gre vse po načrtih - zeleno luč za svoje kandidate bo najverjetneje dobil brez težav. Foto: EPA
Geithner naj bi bil izredno sposoben in kot tak izvrsten kandidat za finančnega ministra. Foto: Reuters
Obama in Hillary
Izbira Hillary Clinton za zunanjo ministrico mnoge bega - navsezadnje sta imela z Obamo največja trenja prav glede zunanje politike. Foto: EPA
Janet Napolitano
Janet Napolitano se kot guvernerka Arizone (sicer države, iz katere prihaja Obamov tekmec McCain) spozna na obmejne težave. Foto: Reuters

47-letni Geithner je predsednik Zveznih rezerv New Yorka. Čeprav odločitev še ni uradna, viri blizu Obame trdijo, da je resna.

Novica o tem, da bo Geithner krmaril ameriško finančno barko skozi krizo, je najbolj razveselila vlagatelje na Wall Streetu, ki so od navdušenja indeks Dow Jones pognali navzgor za skoraj 500 točk prek psihološke meje 8000 točk. Gospodarski analitiki menijo, da je Geithner odlična izbira, saj naj bi se do zdaj dokazal kot odličen krizni upravitelj.

Tudi republikanci zadovoljni
Obama se tako ni odločil za nekdanjega finančnega ministra v administraciji Bila Clintona Larryja Summersa. Geithner je zasedal visoke položaje v treh administracijah, preden se je leta 2003 preselil na čelo newyorške centralne banke, kjer tesno sodeluje z zdajšnjim finančnim ministrom Henryjem Paulsonom pri reševanju finančne krize.

Obamova administracija sicer že dobiva prve jasne obrise in vodja manjšine v senatu, republikanec iz Kansasa Mitch McConnell je dejal, da gre za dobre ljudi in da bo Obamova administracija pripravljena začeti z delom.

Administracija raznolikosti, kaj pa sprememb?
Obamova ekipa se tako čedalje bolj sestavlja - poleg glede na aktualno ameriško stanje morda najpomembnejših položajev, ki naj bi jih zasedala Geithner in Clintonova, si je novoizvoljeni predsednik do zdaj izbral tudi ministra za zdravstvo (Tom Daschle), ministrico za domovinsko varnost (guvernerko Arizone Janet Napolitano) in pravosodnega ministra (Eric Holder, morebitni prvi Afroameričan na tem položaju).

Kot najverjetnejša kandidatka za ministrico za delo se omenja guvernerka Kansasa Kathleen Sebelius, za nacionalno varnost upokojeni general in nekdanji poveljnik Nata James Jones, minister za delo pa naj bi postal guverner Nove Mehike Bill Richardson (sicer latinskoameriškega porekla).

Gates najverjetneje (še) ostaja
Glede obrambnega ministra pa naj bi si Obama želel, da zdajšnji minister Robert Gates po 20. januarju, ko bo potekala svečana zaprisega novega predsednika ZDA, ostane na položaju vsaj še nekaj mesecev.

Čeprav usposobljenosti nove ekipe nihče ne zanika, pa na Obamo letijo očitki, da ni ostal zvest svoji obljubi "sprememb", s katerimi se je zavihtel v Belo hišo, in da najvišje položaje zapolnjuje natanko s tistimi ljudmi, ki jih je v svoji kampanji kritiziral - "istimi starimi obrazi iz Washingtona".

K. S.