Mnenja o predlogu NSi-ja so bila deljena. Foto: BoBo
Mnenja o predlogu NSi-ja so bila deljena. Foto: BoBo
javna tribuna, NSi, Matej Tonin, Ljudmila Novak
Če bi se predlog NSi-ja uveljavil, bi se vsota iz proračuna, ki gre za pokrivanje luknje, podvojila. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin je predstavil predlog pokojninske reforme, ki so ga pripravili v stranki in predvideva tristebrni sistem. Zavarovanci bi tako v prvi pokojninski steber mesečno prispevali nominalni znesek 150 evrov in v drugi steber šest odstotkov bruto plače. Ali in koliko bi zavarovanec prispeval v tretji steber, bi bilo prepuščeno njegovi odločitvi.

Generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež je poudaril, da če bi se tak predlog uveljavil, bi bilo treba iz državnega proračuna ali prihodnjega demografskega rezervnega sklada za pokrivanje primanjkljaja iz prvega pokojninskega stebra vplačevati dvakrat več kot zdaj oz. okoli dve milijardi evrov.

Zagotovil je, da je pokojninski sistem zdaj vzdržen, rezultati za lani in letos so zelo pozitivni. Večje spremembe sistema niso potrebne, pač pa le določene prilagoditve.

Odpiranje razprave
Po opozorilu Anke Tominšek iz Zveze društev upokojencev Slovenije mora prvi pokojninski steber ostati temelj in nosilec sistema. "Tristebrni sistem odklanjamo," je poudarila. Tisti, ki želijo in zmorejo, pa lahko varčujejo za boljšo pokojnino, je dodala. Tudi ona je ocenila, da veljavnega pokojninskega sistema ni treba spreminjati, ampak le prilagoditi.

Po mnenju predsednika Mladinskega sveta Slovenije Tina Kampla je dobro, da je na mizi več predlogov, poleg pokojninskega sistema pa je treba po njegovi oceni preurediti tudi druge sisteme, tako trg dela kot izobraževanje.

Izvršni direktor uprave Sava pokojninska Uroš Ornik je pozval k ohranitvi zdajšnjega sistema. Prostovoljnost v drugem stebru bi morala ostati temeljno vodilo, je dejal.

Predsednik uprave Modra zavarovalnica Borut Jamnik predlog NSi-ja vidi kot inovativen. Po njegovih besedah odpira intelektualno razpravo, celotna diskusija o prihodnjih pokojninskih spremembah pa naj se konča z družbenim dogovorom, je pozval.

Predsednik uprave Zavarovalnice Grawe Božo Emeršič je pozdravil predlog NSi-ja. Drugi pokojninski steber po njegovi oceni res potrebuje spremembe.